Γιώργος Πελεκανάκης | Ο FTI φέρνει χιλιάδες τουρίστες και στην Κρήτη- "Είμαστε σε αναμονή"

24 Feb 2024, 17:23 | TOUR OPERATORS

TornosNews.gr

Γιώργος Πελεκανάκης | Ο FTI φέρνει χιλιάδες τουρίστες και στην Κρήτη- "Είμαστε σε αναμονή"

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Χθες Παρασκευή, το Tornos News αποκάλυψε ότι η Ένωση Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας, VUSR, εκφράζει τις ανησυχίες της για την βιωσιμότητα του μεγάλου tour operator της Γερμανίας FTI, κάνοντας λόγο για οικονομικά προβλήματα της εταιρίας και θέτοντας θέμα αξιοπιστίας της ως συνεργάτη των ταξιδιωτικών γραφείων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, μιλώντας στην ηρακλειώτικη εφημερίδα "Πατρίς" τόνισε ότι ο FTI φέρνει χιλιάδες τουρίστες και στην Κρήτη.

"Συνεργάζεται με πάρα πολλά ξενοδοχεία και έχει οφειλές εκατομμυρίων σε επιχειρηματίες του νησιού", είπε ο κ.Πελεκανάκης. υπογραμμίζοντας: «είμαστε σε αναμονή».

Ο τουρ οπερείτορ έχει ανακοινώσει την επέκταση της σεζόν στην Κρήτη και τη Ρόδο την Άνοιξη και το Νοέμβριο, έχοντας διαθέσιμα περίπου 150 ξενοδοχεία στα δύο νησιά κατά την εκτός αιχμής περίοδο και αντίστοιχες αεροπορικές συνδέσεις.

  • Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 το Tornos News είχε μεταφέρει πληροφορίες ότι ο FTI αναζητά επενδυτές. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζονταν:

"Ο γερμανικός και τρίτος σε μέγεθος μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ στην Ευρώπη, FTI βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτών προκειμένου να διασφαλίσει την εισροή νέων κεφαλαίων που θα διατεθούν για την ψηφιακή μετάβασή του.

Στόχος της εταιρίας είναι ακόμη η περαίωση των υποχρεώσεών της που αφορούν την ενίσχυση που δέχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με την εταιρία, ήδη διεξάγονται οι πρώτες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο βασικός μέτοχος του FTI είναι η Αιγυπτιακή οικογένεια  Sawiris. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο όμιλος δέχθηκε κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με την εταιρία, το συνολικό ποσό στήριξης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης της Γερμανίας (WSF) ανέρχεται σε 242,1 εκατ. ευρώ.

Ένα πρώτο δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ και ένα δεύτερο σε 118 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο, μόνο 99,3 εκατ. ευρώ είχαν αξιοποιηθεί από το τελευταίο και ο όμιλος φέρεται να μην εισέπραξε το υπόλοιπο ποσό των 18,7 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν αποπληρωθεί 40,4 εκατ. ευρώ ως αποπληρωμή για το πρώτο δάνειο μειωμένης εξασφάλισης.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει γνωστό ότι ο DER Touristik ενδιαφερόταν για συγχώνευση με τον FTI, ωστόσο το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων δεν έγινε γνωστό.

Όσον αφορά τη χειμερινή σεζόν, η τρέχουσα πορεία στις κρατήσεις χαρακτηρίζεται από τον FTI ως καλή, με τον τουρ οπερέιτορ να αναφέρει ότι επωφελείται από τη θετική πορεία της Γερμανικής αγοράς.

Για το τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου, ο όμιλος αναμένει θετικό αποτέλεσμα πωλήσεων οι οποίες, όπως εκτιμά, θα διαμορφωθούν σε 4,1 δισ. ευρώ. Οι κρατήσεις για το χειμώνα του 2024/24 προς το παρόν παρουσιάζουν αύξηση 26% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, παρά την αύξηση τιμών.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα