Η TUI μπαίνει σε νέα φάση με στόχο την κερδοφορία | «Δεν θα είχαμε επιβιώσει χωρίς την κρατική βοήθεια»

04 Jan 2023, 16:10 | TOUR OPERATORS

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Η TUI μπαίνει σε νέα φάση με στόχο την κερδοφορία | «Δεν θα είχαμε επιβιώσει χωρίς την κρατική βοήθεια»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O όμιλος TUI εισέρχεται σε μια νέα φάση, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Sebastian Ebel, αξιολογώντας την ανάπτυξη της εταιρίας το 2022 και τολμώντας να προβεί σε μερικές προβλέψεις για το μέλλον.

Σε συνέντευξη του κ. Ebel που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ομίλου, το μεγάλο αφεντικό της TUI επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το 2022 ξεκίνησε ουσιαστικά στη μέση της χρονιάς, η καλοκαιρινή σεζόν ήταν καλή, ιδιαίτερα κατά το τέταρτο τρίμηνο, και τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 408 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι καιροί θα συνεχίσουν να κρύβουν προκλήσεις για γεωπολιτικούς και μακροοικονομικούς λόγους, η TUI εισέρχεται σε μια νέα φάση στην οποία στην οποία θα επιδιώξει και πάλι την κερδοφορία της. Έχουμε υπερβεί την υπαρξιακή κρίση, και την έχουμε αφήσει πίσω μας, υπογράμμισε ο CEO.

Τα ταξίδια παραμένουν σημαντικά για τους ανθρώπους και τα στοιχεία δείχνουν ότι το μοντέλο μας παραμένει ανέπαφο, πρόσθεσε. Έκανε λόγο για «σύννεφα» κατά τη θερινή σεζόν, όπως η κατάρρευση των αεροδρομίων, και, οπως είπε, «δυστυχώς το καλοκαίρι δεν ήταν όλοι οι συνεργάτες μας το ίδιο προετοιμασμένοι».

Στην πλειονότητά τους οι ταξιδιώτες της TUI ταξίδεψαν χωρίς προβλήματα, όμως υπήρξαν και μη ικανοποιημένοι πελάτες, τόνισε. Για παράδειγμα στο Ην. Βασίλειο κατά την έναρξη της σεζόν υπήρχαν προβλήματα για σχεδόν το 4% του πτητικού προγράμματος της TUI, με κύρια εμπόδια προβλήματα στην επίγεια εξυπηρέτηση και τους ελέγχους ασφάλειας.

«Χωρίς την κρατική βοήθεια η TUI δεν θα είχε επιβιώσει»

Ο κ. Ebel υπογράμμισε ότι η TUI έχει ακόμη δουλειά όπως η μείωση του χρέους προς το κράτος, που ανέρχεται σε 2.600 εκατ. ευρώ. Αναγνώρισε ωστόσο ότι χωρίς τα κρατικά πακέτα ενισχύσεων, η TUI δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, όμως υπενθύμισε ότι ο οργανισμός δεν έλαβε «κανένα δώρο από το Δημόσιο», αφού καταβάλλει τόκους για οποιαδήποτε εκταμίευση. «Μόνο στο τέλος του οικονομικού μας έτους, η γερμανική κυβέρνηση έλαβε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους από εμάς», εξήγησε.

Πρόθεση να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων

Όσον αφορά τη στρατηγική της TUI στο σκέλος των Hotels & Resorts, ο κ. Ebel τόνισε ότι ο οργανισμός επιθυμεί να συνεχίσει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων, αναζητώντας προορισμούς στους οποίους έχει ήδη παρουσία αλλά και νέους. Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει μέσα από τη νέα στρατηγική για προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι θα αποκτούν την ακίνητη περιουσία την οποία θα διαχειρίζεται η TUI με τα brand της. Δεν χρειάζεται να έχουμε ιδιόκτητα ακίνητα ώστε να διαχειριζόμαστε επιτυχώς τα ξενοδοχεία της TUI, είπε. Κτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας μέσα από τις κοινοπραξίες μας, το νέο κεφάλαιο TUI Global Hotel Fund.

Όσον αφορά το σκέλος του τουρ οπερέιτορ, ο κ. Ebel αναφέρθηκε στη δέσμευσή του να μετατρέψει το κλασικό ταξιδιωτικό πακέτο όλο και πιο διαφοροποιημένο και ευέλικτο, δημιουργώντας νέα προϊόντα που θα προσελκύουν λιγότερο συχνούς πελάτες της TUI, όπως εκείνους που επιλέγουν city break.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα