TUI: 3,1 δισ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες - Στο 80% η χωρητικότητα το καλοκαίρι του 2021

10 Dec 2020, 13:59 | TOUR OPERATORS

TornosNews.gr

TUI: 3,1 δισ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες - Στο 80% η χωρητικότητα το καλοκαίρι του 2021

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στα 3,1 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι ετήσιες απώλειες του ομίλου TUI εξαιτίας της συρρίκνωσης της δραστηριότητάς του από το Μάρτιο λόγω κορωνοϊού.

Τα έσοδα για τη χρονιά έως τις 30 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 58%, από 18,9 δισ. ευρώ σε λιγότερα από 8 δισ. ευρώ. 

Ο αριθμός των τουριστών που διακινήθηκαν από τον όμιλο μειώθηκε κατά 62%, από 21,1 εκατ. το 2019 σε 8,1 εκατ. ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Πάνω από 2 εκατ. ταξιδιώτες έκαναν διακοπές με την TUI από την επανέναρξη των υπηρεσιών της στα μέσα Ιουνίου.

Ο οργανισμός θα ενεργοποιήσει το 20% της συνήθους χωρητικότητάς του αυτό το χειμώνα, έναντι 40% που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ταξιδιωτικών περιορισμών που προκάλεσε η αύξηση των κρουσμάτων και η επακόλουθη τάση για κρατήσεις τελευταίας στιγμής από ορισμένους πελάτες.

Ο TUI προσδοκά ότι το καλοκαίρι του 2021 θα ενεργοποιήσει μια προσαρμοσμένη χωρητικότητα της τάξης του 80%, η οποία θα διαμορφωθεί καθώς θα γίνονται γνωστοί οι μελλοντικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί. 

Ο όμιλος, ο οποίος διασφάλισε επιπλέον στήριξη ύψους 1,8 δις. ευρώ από τη Γερμανική κυβέρνηση (συνολικά 4,8 δις. ευρώ), έχει ανεβάσει το στόχο εξοικονόμησης κόστους κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2023.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων αυτών, είμαστε σίγουροι ότι ο όμιλος θα βγει ακόμη πιο ισχυρός, πιο ευέλικτος και πιο ψηφιοποιημένος, σε μια πιθανόν πιο ενοποιημένη αγορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Η TUI είναι έτοιμη για γρήγορη και επιτυχή συνέχιση των ταξιδιωτικών της δραστηριοτήτων μόλις αρθούν τα lockdown και ανοίξουν οι προορισμοί, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Fritz Joussen. Η προοπτική των εμβολίων από τις αρχές της χρονιάς θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για διακοπές το καλοκαίρι του 2021 και είμαστε προετοιμασμένοι για μια νέα επανεκκίνηση μετά την κρίση, τόνισε.

Όπως είπε, η απόφαση να περιοριστεί περαιτέρω η χωρητικότητα στη χειμερινή σεζόν 2020-2021 αντιπροσωπεύει τους εκτενείς περιορισμούς στις βασικές αγορές μας κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η τάση για το 2021

Καταγράφεται ωστόσο άμεση αύξηση της ζήτησης μόλις οι προορισμοί ανοίξουν και πάλι, με συντελεστές βάρους σε μακρινούς προορισμούς όπως η Τζαμάικα και η St Lucia που ξεπερνούν το 90%. 

Οι χειμερινές κρατήσεις παρουσιάζουν μείωση 82% σε σύγκριση με τα κανονικά επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, καταδεικνύοντας την τάση των καταναλωτών να κάνουν κρατήσεις τελευταίας στιγμής ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις.

Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 από το Ην. Βασίλειο παρουσιάζουν αύξηση 19%, αναδεικνύοντας την τάση των ταξιδιωτών αυτών να κάνουν κρατήσεις από νωρίς.

Συνολικά, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2019 για τη σεζόν του 2020.

H TUI εκτιμά ότι το ερχόμενο 12μηνο θα είναι μια μεταβατική χρονιά που θα οδηγήσει στην επιστροφή της κερδοφόρας ανάπτυξης από το 2022 και μετά.

Ο όμιλος αναφέρει ότι επικεντρώνεται στη στοχευμένη περικοπή κόστους, δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες για ανάπτυξη των πρωτοβουλιών ψηφιοποίησης. Θα είμαστε επιλεκτικοί στην επενδυτική στρατηγική η οποία θα στηριχθεί από εκποιήσεις και θα είμαστε εστιασμένοι σε ελαφριές δομές περιουσιακών στοιχείων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο όμιλος εκτιμά ότι το υψηλό επίπεδο καταναλωτικού ενδιαφέροντος για διακοπές υπόσχεται γρήγορη ανάκαμψη στον κλάδο των διακοπών εάν η κατάσταση του κορωνοϊού ομαλοποιηθεί. Ο τουρισμός θα παραμείνει μια αναπτυξιακή βιομηχανία μακροπρόθεσμα, ενώ ως μια ασφαλής και αξιόπιστη μορφή ταξιδίων, τα πακέτα διακοπών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση των ταξιδίων. 

Η κρουαζιέρα αναμένεται να συνεχίσει πλήρως τη λειτουργία της μόλις κυκλοφορήσουν ευρέως τα εμβόλια. Η επανεκκίνησή της το καλοκαίρι του 2020 συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τους πελάτες της TUI.

Επιπλέον, η TUI εκτιμά ότι είναι πιθανό να επιτραπεί στις αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης να επαναφέρουν τα αεροσκάφη Boeing 737 Max κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα