Σε 12 χρόνια το πιο μακρινό ταξίδι με προορισμό την Αφροδίτη 

08 Oct 2021, 11:10 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Σε 12 χρόνια το πιο μακρινό ταξίδι με προορισμό την Αφροδίτη 

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Εμιρατινή Διαστημική Υπηρεσία (UAE Space Agency) ανακοίνωσε την έναρξη της προετοιμασίας νέας διαπλανητικής αποστολής με προορισμό την Αφροδίτη.

Η εν λόγω ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Qasr Al Watan του Abu Dhabi, παρουσία του Αντιπροέδρου / Πρωθυπουργού των ΗΑΕ και Ηγεμόνα του Dubai Σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, του Διαδόχου του Abu Dhabi Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan και σύσσωμης της Ηγεσίας της χώρας, πληθώρας Εμιρατινών Υπουργών και υψηλών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης των ΗΑΕ, η νέα διαπλανητική αποστολή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2028 με πρωταρχικό στόχο την εξερεύνηση της ζώνης αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία. Επίσης, το διαστημικό σκάφος προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, προτού προσεγγίσει εν συνεχεία την ως άνω ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται πέρα από τον Άρη, με σκοπό την μελέτη των επτά σημαντικότερων εξ αυτών.

Το ταξίδι του διαστημικού σκάφους προς τους αστεροειδείς αναμένεται να διαρκέσει πέντε έτη, με το διαστημόπλοιο να εκτιμάται πως θα διανύσει περίπου 3,6 δισ. χλμ. και θα προσγειωθεί το έτος 2033 στον πλέον μακρινό αστεροειδή της ζώνης, σε απόσταση 560 εκατ. χλμ. από την Γη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα ΗΑΕ θα καταστούν η τέταρτη χώρα παγκοσμίως η οποία θα έχει προσγειώσει διαστημόπλοιο σε αστεροειδή. Ο σχεδιασμός του διαστημικού σκάφους θα απαιτήσει ειδικό μηχανολογικό σχεδιασμό, εξοπλισμό, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, συστήματα προώθησης, καθώς και πλήρωση ειδικών προδιαγραφών θερμομόνωσης, δεδομένου ότι θα πλησιάσει αρκετά τον Ήλιο –φθάνοντας στην Αφροδίτη- ενώ από την άλλη, στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην παγωμένη περιοχή του πλανητικού μας συστήματος που ευρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία

Η εν λόγω δεύτερη εμιρατινή διαστημική αποστολή αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει επί των αποτελεσμάτων της απολύτως επιτυχούς πρώτης ανάλογης αποστολής στον Άρη, ενώ παράλληλα εκτιμάται πως θα σταθεροποιήσει την θέση των ΗΑΕ ως πρωτοπόρου χώρας στον Αραβικό κόσμο από απόψεως υλοποίησης έργων με χρήση τεχνολογιών αιχμής.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις Αντιπροέδρου / Πρωθυπουργού ΗΑΕ Σεΐχη Mohammed, η νέα διαστημική αποστολή επενδύει στις επόμενες γενεές δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους, θα βασιστεί πρωταρχικά σε εμιρατινή τεχνογνωσία, εγχώρια επιστημονικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και εντόπιο εργατικό δυναμικό, ενώ θα απαιτήσει την ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της εμιρατινής οικονομίας. Η διαστημική αποστολή των ΗΑΕ θα προετοιμαστεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Colorado (LASP). Η νέα διαστημική αποστολή συνδυάζεται με σειρά πρωτοβουλιών της εμιρατινής Κυβέρνησης με στόχο την ταχεία ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος της χώρας. Συγκεκριμένα, σε εν λόγω πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται η ανάπτυξη εγχώριων επιχειρήσεων διαστημικής τεχνολογίας με χρηματοδοτική στήριξη του κράτους, η προτιμησιακή μεταχείριση εμιρατινών επιχειρήσεων σε έργα και προμήθειες στο πλαίσιο προετοιμασίας της διαστημικής αποστολής, ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για νέους Εμιρατινούς που θα εργαστούν στον σχεδιασμό και την συναρμολόγηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και ειδικό πρόγραμμα συγκέντρωσης εγχώριων και διεθνών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για να συνεργαστούν κατά την προετοιμασία της αποστολής.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα