Τουρισμός | Πενταπλάσια ζήτηση για Airbnb καταλύματα στην Ελλάδα τον Μάιο έναντι της προσφοράς

23 Jun 2023, 09:57 | AIRBNB

TornosNews.gr

Τουρισμός | Πενταπλάσια ζήτηση για Airbnb καταλύματα στην Ελλάδα τον Μάιο έναντι της προσφοράς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πενταπλάσια αύξηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα κατέγραψε τον Μάιο του 2023 έναντι του ίδιου μήνα το 2019 η AirDNA, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δεδομένων στην πλατφόρμα της Airbnb. Aυτο το "χάσμα" μεταξύ ζήτησης και προσφοράς είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη για τη συγκεκριμένη περίοδο με την Γαλλία να ακολουθεί, έχοντας σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης έναντι της προσφοράς από το 2019.

Η τελευταία μηνιαία ανασκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυπρόθεσμης μίσθωσης της AirDNA δείχνει ένα δυνατό ξεκίνημα για να επιτευχθεί ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι στην ιστορία του κλάδου.

Τον Μάιο καταγράφηκαν περισσότερες από 37 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στις βραχυχρόνιε μισθώσεις στην Ευρώπης, σημειώνοντας αύξηση 32,8% σε σύγκριση με το 2019 και 22,6% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων σημείωσε άλλον έναν μήνα θετικής αύξησης κατά 8,6% πάνω από πέρυσι και κατά 4,8% πάνω από το 2019. Η σταθερή ζήτηση σε συνδυασμό με την χαμηλότερη αύξηση της προσφοράς επέτρεψαν την αύξηση της πληρότητας κατά 5,4% αυτό το μήνα.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές ανά διαθέσιμο δωμάτιο (ADR) αυξήθηκαν κατά 19,1% σε ετήσια βάση, αποφέροντας εντυπωσιακή αύξηση εσόδων στα ευρωπαϊκά καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Τα έσοδα τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% σε σύγκριση με το 2019. 

Βεβαίως, οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι ίδιοι σε όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου και εξαρτώνται από τα διεθνή ταξίδια που υποδέχεται η κάθε χώρα.

Την ισχυρότερη ανάπτυξη είχαν τον Μάιο η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ελλάδα, με πάνω από το 90% των ταξιδιών και στις πέντε χώρες να προέρχονται από διεθνείς επισκέπτες. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξημένο εσωτερικό τουρισμό, με το 67% των ταξιδιών και στις δύο χώρες να γίνονται από δικούς τους πολίτες.

Τα εγχώρια ταξίδια και τα διασυνοριακά ταξίδια από τους Ευρωπαίους εισέφεραν από 40% της ζήτησης πριν από την πανδημία, αλλά το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα εσωτερικά ταξίδια αντιπροσώπευαν το 45% και τα διευρωπαϊκά το 35%. Τα ταξίδια από τη Βόρεια Αμερική έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, με το ποσοστό των ταξιδιών των Αμερικανών στην Ευρώπη να  έχει αυξηθεί κατά 11% μέχρι στιγμής σε σύγκριση με το 2019.

Σχετικά με τους θερινούς μήνες: ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σημειώνουν αύξηση στις κρατήσεις 16%, 17% και 23% στις αντίστοιχα από πέρυσι. Εν τω μεταξύ, το φθινόπωρο συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ με 56% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Σεπτέμβριο και 45% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Οκτώβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Η Πολωνία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν το προβάδισμα στις κρατήσεις το επόμενο εξάμηνο με αυξήσεις 48%, 42% και 34% αντίστοιχα στις κρατήσεις για διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτές οι τρεις χώρες βρίσκονται επίσης στην πρώτη θέση της ζήτησης για το καλοκαίρι με 43%, 40% και 33% περισσότερες κρατήσεις για τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Η Ελβετία, η Ολλανδία και η Δανία παρουσιάζουν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το καλοκαίρι με 13%, 12% και 9% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Ιούνιο-Αύγουστο, αντίστοιχα, από πέρυσι.

.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα