Smartertravel: Πώς να "απολυμάνετε" το δωμάτιο του ξενοδοχείου την περίοδο των εξάρσεων γρίπης και ιώσεων

04 Feb 2020, 10:17 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Smartertravel: Πώς να "απολυμάνετε" το δωμάτιο του ξενοδοχείου την περίοδο των εξάρσεων γρίπης και ιώσεων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας,  είναι ουσιαστικά το σπίτι σας μακριά από το σπίτι, με μία σημαντική διαφορά: Εκατοντάδες ή και χιλιάδες άγνωστοι από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν κοιμηθεί σε αυτό. Το προσωπικό του ξενοδοχείου μπορεί να μην έχει τα δικά σας πρότυπα καθαριότητας. Είναι ωραίο να έχετε κάποιον να διπλώνει τις πετσέτες σας και να στρώνει το κρεβάτι σας ενώ είστε έξω, αλλά από άποψη υγιεινής σε αρκετές των περιπτώσεων ένα καθαρό κρεβάτι ξενοδοχείου, δεν ισούται και με ένα καθαρό δωμάτιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια συχνά κρύβονται σε μέρη όπως διακόπτες φωτισμού, τηλεχειριστήρια, ακουστικά και πληκτρολόγια τηλεφώνου, ακόμη και σε δωμάτια ξενοδοχείων που φαίνονται πολύ καθαρά.   Φυσικά είναι απίθανο ένα ελαφρώς λερωμένο πάτωμα μπάνιου να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο, όμως ένα βρώμικο δωμάτιο ξενοδοχείου θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας. Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι είναι τα κρυολογήματα ή οι ιοί του στομάχου.

Η Smartertravel, θυγατρική της Tripadvisor, σας προτείνει  τα παρακάτω βήματα για την επίτευξη ενός καθαρού δωματίου και κατ’ επέκταση έναν πιο ήρεμο ύπνο στην επόμενη διαμονή σας.

Μην χρησιμοποιείτε το Blacklight

 Πολλοί ταξιδιώτες, κυκλοφορούν με μία συσκευή blacklight στις αποσκευές τους, ώστε να διαπιστώσουν αν το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους είναι καθαρό. Αυτή δεν είναι μία πολύ ρεαλιστική λύση, γιατί ευλόγως το φως θα αποκαλύψει λεκέδες και κηλίδες οι οποίες ούτως ή άλλως δεν θα απομακρυνθούν εύκολα. Αφήστε λοιπόν το blacklight για τους ντετέκτιβ στους τόπους εγκλημάτων.

Διαβάστε τις κριτικές

 Δεν υπάρχουν διεθνή πρότυπα για την καθαριότητα του ξενοδοχείου. Η τιμή, η τοποθεσία ή το εμπορικό σήμα δεν εγγυάται ολοκληρωμένες υγειονομικές επεμβάσεις. Συνεπώς,  η καλύτερη κίνηση είναι να διαβάσετε την άποψη των άλλων ταξιδιωτών. Οι περισσότερες πλατφόρμες αξιολόγησης αλλά και οι μηχανές αναζήτησης και κρατήσεων όπως TripAdvisor,   Booking.com,  Hotels.com και Expedia,   διαθέτουν στις αξιολογήσεις τους την κατηγορία «καθαριότητα» από όπου μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα για το κατάλυμά σας.

Πλύνετε τα χέρια σας

Το συχνό πλύσιμο των χεριών, με τα οποία αναγκαστικά πιάνετε τα περισσότερα αντικείμενα στο δωμάτιό σας, προσφέρει μια σχετική ασφάλεια από τα μικρόβια.

Αφαιρέστε το κάλυμμα του κρεβατιού

Πιθανώς να γνωρίζετε ότι τα ξενοδοχεία δεν πλένουν τα βαριά καλύμματα και σκεπάσματα μετά την αναχώρηση ενός επισκέπτη. Η συχνότητα των πλύσεων ποικίλλει από το ξενοδοχείο στο ξενοδοχείο, οπότε καλέστε το ξενοδοχείο και ρωτήστε πόσο συχνά το προσωπικό πλένει τις κουβέρτες και τα καλύμματα ή προσθέστε στις αποσκευές σας τη δική σας κουβέρτα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Χρησιμοποιείστε μαντηλάκια με αλκοόλ ή σπρέι για τα μικρόβια

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απολυμάνετε τα αντικείμενα και τα σημεία που χρησιμοποιείτε περισσότερο, όπως το τηλέφωνο, τα χερούλια, τη λαβή τουαλέτας, την παγοθήκη, το τηλεχειριστήριο και βάνες του νιπτήρα. Μια άλλη επιλογή είναι περάσετε μια ράβδο υπεριώδους ακτινοβολίας πάνω από τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν μικρόβια.

Αποφύγετε τα γυάλινα σκεύη

Κανείς δεν σας εγγυάται ότι τα ποτήρια και τα σερβίτσια που υπάρχουν στο δωμάτιό σας πλένονται καλά, με καυτό νερό και διαφορετικό σφουγγάρι από εκείνο που χρησιμοποιείται για τη γενική καθαριότητα του δωματίου σας. Ο γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης  είναι να πλύνετε τα σκεύη μόνοι σας ή να φέρετε μαζί σας τα δικά σας.

Προστασία από ιούς και παράσιτα

Η παγκόσμια ταξιδιωτική κίνηση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μετάδοση παρασίτων και ιών, ακόμη και στους χώρους που καθαρίζονται με επιμέλεια. Ακόμη και τα ξενοδοχεία των 5 αστέρων σε πολλές των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να είναι πλήρως απολυμασμένα και να σας προστατεύσουν από τυχόν ασθένειες. Σύμφωνα με διαπιστώσεις υπευθύνων σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, συνήθως τα παράσιτα αυτά μεταφέρονται με τις αποσκευές των διεθνών ταξιδιωτών. Είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξει κανείς όλους τους χώρους για παράσιτα, μετά από την αναχώρηση κάθε επισκέπτη, και, δυστυχώς, κατά καιρούς θα υπάρχουν κρούσματα κυρίως δερματικών ενοχλήσεων.  Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ξενοδοχείο επιστρέφει στον πελάτη τα χρήματα του, προτείνει αλλαγή δωματίου και καταστρέφει το παράσιτο, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά από άποψη πρόληψης. Οι κοριοί είναι ενοχλητικοί, αλλά δεν είναι επικίνδυνοι - τα τσιμπήματα τους δεν μεταδίδουν ασθένειες, όπως και τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι.

Για να βρείτε στοιχεία τυχόν παρασίτων, κοιτάξτε πρώτα κάτω από το στρώμα. Βλέπετε κόκκινες καφέ κηλίδες (τα αποξηραμένα απομεινάρια των εντόμων) στην κάτω πλευρά του στρώματος ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κρεβατιού; Είναι δύσκολο να τα εντοπίσετε γιατί τα παράσιτα έχουν επίπεδα σώματα που τους επιτρέπουν να κρύβονται στις μικρότερες πτυχές στρώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας - αλλά είναι πιθανό να τα ανακαλύψετε, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλη μόλυνση. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ ή ανάμεσα στο χαλί και τον τοίχο.

Αν ανακαλύψετε κάτι από τα παραπάνω, καλέστε αμέσως τη ρεσεψιόν και μην βάζετε τη βαλίτσα σας, το παλτό σας ή οποιαδήποτε από τα προσωπικά σας είδη στο κρεβάτι ή κοντά στην περιοχή της μόλυνσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το προσωπικό του ξενοδοχείου θα γνωρίζει ήδη την κατάσταση και θα σας μεταφέρει σε άλλο δωμάτιο. Εάν δεν σας αρκεί η αντιμετώπιση του συμβάντος από το προσωπικό του ξενοδοχείου,  ζητήστε να μιλήσετε με τον διευθυντή ή ακόμα και τον ιδιοκτήτη, εάν είναι απαραίτητο.

Παρόλο που δεν υπάρχουν διεθνή πρότυπα για την καθαριότητα του ξενοδοχείου, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πληρώνει κάποιος ταξιδιώτης για δωμάτιο που έχει μολυνθεί. Εάν το προσωπικό του ξενοδοχείου αρνείται αλλαγή δωματίου ή επιστροφή χρημάτων και είστε 100% σίγουροι ότι το δωμάτιό σας είναι μολυσμένο, βρείτε εναλλακτικό κατάλυμα και γράψτε μια κριτική στον ιστότοπο του καταλύματος.  Ευτυχώς, τα ανωτέρω περιστατικά είναι σπάνια και αντιμετωπίζονται με επαγγελματισμό από το προσωπικό του ξενοδοχείου, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει έξαρση παρασίτων σε όλο τον κόσμο. Τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το ζήτημα, ενώ τα παράσιτα προτιμούν κυρίως βρώμικους χώρους, οπότε ένα καθαρό ξενοδοχείο τα αποτρέπει από το να αναπτυχθούν.  Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε,  είναι να ελέγξετε το κρεβάτι σας προτού κοιμηθείτε και πριν τακτοποιήσετε τα πράγματά σας, ενώ κατά τη διαμονή σας, μπορείτε να τοποθετήσετε τη βαλίτσα σας μέσα σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα, για να μην ακουμπήσει σε σημεία του δωματίου και να φθάσει στο σπίτι σας απόλυτα ασφαλής από μικρόβια ή παράσιτα.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα