Ε.Ξ. Αθηνών: Τα σπίτια βασικός ανταγωνιστής των ξενοδοχείων- Αυξάνονται οι αφίξεις, αλλά όχι οι πληρότητες

08 Dec 2015, 14:34 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Γιάννης Παπαδόπουλος

Ε.Ξ. Αθηνών: Τα σπίτια βασικός ανταγωνιστής των ξενοδοχείων- Αυξάνονται οι αφίξεις, αλλά όχι οι πληρότητες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι τουρίστες έρχονται στην Αθήνα, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι κατευθύνεται πλέον για διαμονή σε ένα από τα 8.000 σπίτια, που νοικιάζονται στην Αττική. Αποτέλεσμα, τα μεγέθη των αθηναϊκών ξενοδοχείων να φθίνουν και να μην καρπούνται την άνοδο των αφίξεων, που καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Χαρακτηριστικό στοιχείο, που ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού κ.Αλέξανδρος Βασιλικός, είναι ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων εμφανίζει πτωτικές τάσεις, αν και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ήταν αυξημένες.

Η μέση πληρότητα ήταν μειωμένη κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο, κατά 6,1% τον Οκτώβριο και κατά 4,6% το Νοέμβριο, ενώ τον Αύγουστο ήταν οριακά αυξημένη κατά 0,6%. Οι τιμές, σύμφωνα με τον κ.Βασιλικό, διατηρήθηκαν περίπου στα περυσινά επίπεδα. Συνολικά, στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψε αύξηση 3,7%, όταν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την αντίστοιχη περίοδο παρουσίασαν αύξηση 23%.

Ο κ.Βασιλικός ήταν κατηγορηματικός ότι πλέον τα ενοικιαζόμενα σπίτια είναι βασικός ανταγωνιστής των ξενοδοχείων. Το φαινόμενο αυτό, όπως δείχνει η εξέλιξη σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, θα εντείνεται συνεχώς. Ο πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ ζήτησε τη λήψη μέτρων, με πρώτο τη φορολόγηση στην "πηγή" στα ενοικιαζόμενα σπίτια, ώστε τουλάχιστον οι συνθήκες ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία να μην είναι άνισες.

Τα ξενοδοχεία, είπε ο κ.Βασιλικός, καλούνται να πληρώνουν 12 φόρους και τέλη κάθε χρόνο, με συνεχώς υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση, ενώ η ενοικίαση σπιτιών είναι ανεξέλεγκτη. Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΞΕΕ, οι απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους από αυτήν τη δραστηριότητα, υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι συνολικές απώλειες είναι πολύ περισσότερες εάν υπολογισθεί η μείωση των εσόδων στα ξενοδοχεία, μια μείωση που στερεί 15.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Αναζητώντας σε διεθνείς ιστοσελίδες ενοικίασης σπιτιών, τα αθηναϊκα σπίτια που νοικιάζονται, η Ένωση εντόπισε ένα όνομα να διαχειρίζεται 126 σπίτια στην Αττική, ενώ σε πολυκατοικία του κέντρου υπάρχουν 32 διαμερίσματα, που νοικιάζονται. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πλέον η ενοικίαση διαμερισμάτων αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα και σε καμιά περίπτωση, όπως τόνισε, δεν εντάσσεται, στη λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού (share economy).

H χαμηλότερη τιμή δωματίου στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιδόσεων των ξενοδοχείων στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, που παρακολουθεί έρευνα της ΕΞΑ-ΑΑ, που διενεργεί η gbr Consulting, η Αθήνα και το 2015 εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου, κάτι που συνετέλεσε στην ανταγωνιστικότητα του προορισμού και βελτίωσε την πληρότητα των ξενοδοχείων.

Σχολιάζοντας ο κ.Βασιλικός, τα σχέδια για νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα, υπενθύμισε ότι την περίοδο 2008-2013 βγήκαν από την αγορά 83 μονάδες, που έκλεισαν και αποτελεί θετικό γεγονός ότι η Αθήνα προσελκύει ξανά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που ετοιμάζεται, πρέπει να ενισχύσει τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, που έχουν να ανανεωθούν από τα χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (τότε ο εκσυγχρονισμός έγινε χωρίς καμιά επιδότηση) και να μην επιδοτεί νέα ξενοδοχεία.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ-ΑΑ θεωρεί κομβικό σημείο για τον τουρισμό της πρωτεύουσας τη διασφάλιση της συνέχειας στην αύξηση των αφίξεων στην Αθήνα, ώστε να περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, όπως αξίζει στα πλεονεκτήματα και τη δυναμική της πόλης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε, είναι απαραίτητη η επιμήκυνση της σύμβασης του αεροδρομίου της Αθήνας, με πιο ανταγωνστικά τέλη, ώστε να προσελκυσθούν περισσότερες πτήσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Επίσης, θεωρεί αναγκαία την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, αλλά και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, που θα παρουσιάσει η ΕΞΑ-ΑΑ προσεχώς, το 79% των τουριστών της Αθήνας ήρθε φέτος στην πόλη για λόγους αναψυχής και μόνο το 13% για επιχειρηματικούς λόγους. Προφανώς, η αύξηση του μπίζνες και συνεδριακού τουρισμού είναι αναγκαία προϋπόθεση για να βελτιωθούν και οι τιμές.

Τέλος, ο κ.Βασιλικός εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη ΝΑ Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει την τουριστική της ανάπτυξη σε ευκαιριακή "εκμετάλλευση" κρίσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά μέσα από μια σταθερή, υπερκομματική τουριστική πολιτική και στρατηγική και μέσα από τη συνεχή βελτίωση

 Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ.Κωνσταντίνος Ζήσης στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι το ζήτημα της καθαριότητας, της ελλιπούς αστυνόμευσης, με τα συνακόλουθα θέματα παραβατικότητας, που έχουν επίπτωση στην εικόνα της πόλης, ζητώντας σωστή διαχείριση στο προσφυγικό πρόβλημα, πριν αυτό εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα και για τον τουρισμό της πόλης.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα