Στον Πειραιά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας

30 Oct 2023, 13:44 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Στον Πειραιά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με γεμάτη βαλίτσα επιστρέφει η Ελληνική Αποστολή από το Castellon της Ισπανίας. όπου έλαβε χώρα το 20ο Ευρωπαϊκό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO. Η βαλίτσα έχει ένα συνέδριο και τρία βραβεία, που δίνουν μια επιπλέον αίγλη στην Ελληνική Γαστρονομία.

Το προ συνέδριο έλαβε χώρα την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, με αποφάσεις που αφορούν θέματα της Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας, με τα «πράσινα πιάτα» και την αύξηση τιμών. 

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme που ευχαρίστησε όλους του συνέδρους που παρευρέθηκαν στην πόλη του Castellon της Ισπανίας. 

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι αντιπρόεδροι της CEUCO με κυρίαρχο λόγο του Έλληνα αντιπροέδρου κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη που έδωσε το δικό του στίγμα για την Ευρωπαϊκή Γαστρονομία και ιδιαίτερα για την Ελληνική Κουζίνα. 

Ακολούθησαν οι ετήσιες τιμητικές βραβεύσεις του οργανισμού της CEUCO όπου για την Ελλάδα βραβεύτηκαν: 

1) Η κα. Έφη Γρηγοριάδου ως «Best European Folclore Writer and Traditional Cuisine 2023»

2) Ο κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος ως «Best European Organic Olive Producer 2023»

3) Ο Γέροντας Παρθένιος ως «Best European Cook in Monastery Cuisine 2023»

Η επιτυχία των τριών Ελληνικών βραβεύσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν τεράστια και αυτό αποτελεί αποτύπωμα της Ελληνικής Γαστρονομίας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.  

Στο τέλος του συνεδρίου η αγωνία κορυφώθηκε, για το ποια χώρα θα παραλάβει το επόμενο ετήσιο συνέδριο. Είχαν καταθέσει προτάσεις η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα. 

Η απόφαση ήταν ότι το επόμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO θα διεξαχθεί στην Ελλάδα με τιμώμενη πόλη τον Πειραιά.

Με χαρά, ενθουσιασμό και στους ρυθμούς συρτάκι βγήκε η ανακοίνωση για το επόμενο συνέδριο και η ελληνική αποστολή ανέβηκε στην σκηνή να παραλάβει το σκήπτρο του 2024.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η παρέλαση όλων των χωρών, που έλαβε χώρα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου μέσα στην πόλη του Castellon της Ισπανίας όπου, τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα και άνοιξε την παρέλαση. 

Η Ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με την Αντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Κουρή, την Διευθύντρια Τουρισμού Δήμου Πειραιά κα Βάσω Σωτηρίου, τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις & Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, το επίτιμο μέλος της Λ.Α.Ε.Α. Ακρόπολις κα Μαρία Ζησούλη, το μέλος του Acropolis Chef’s Club of Attica κ. Νίκο Φιλλιπίδη, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας κ. Γιώργο Κουκλάκη & Δημήτρη Χαλκιά, και πολλούς συνεργάτες. 

Το ταξίδι αυτό ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Περιφέρειας Αττικής.

Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας θα χτυπάει στον Πειραιά για όλο το 2024 με την Ελλάδα να παρουσιάζει την τοπικής κουζίνα και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα