Σουηδία: Φυτικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν το κρέας
28 Oct 2023, 14:20 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σοφία Κοντογιάννη
Η σημαντική υποστήριξη για τα δικαιώματα των ζώων καθώς και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που συνδέονται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή κρέατος στη σουηδική κοινωνία οδηγούν τους Σουηδούς καταναλωτές στην όλο και αυξανόμενη ανεύρεση εναλλακτικών λύσεων στην κατανάλωση κρέατος για τη λήψη των απαραίτητων πρωτεϊνών και κατά συνέπεια στην τάση αύξησης στην κατανάλωση προϊόντων που δεν περιέχουν κρέας.
Όλο και περισσότεροι Σουηδοί καταναλωτές υιοθετούν τρόπους διατροφής συμβατούς με την παραπάνω τάση, είτε επιλέγοντας τη flexitarian διατροφή (η οποία είναι κυρίως χορτοφαγική αλλά περιλαμβάνει κατανάλωση ψαριών ή κρέατος), την καθαρά χορτοφαγική διατροφή (χωρίς καθόλου κατανάλωση κρέατος) ή και την vegan διατροφή (χωρίς καθόλου κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών και μελιού).
Σημειώνεται ότι στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι τάσεις είναι εντονότερες στις νεότερες γενιές, με το 32% των ατόμων ηλικίας 15-20 ετών να επιδιώκει να καταναλώνει λιγότερο κρέας, όπως και το 23% των ατόμων ηλικίας 21-34 ετών.
Όσο οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν στη Σουηδία με αποτέλεσμα μια πιο καθιστική ζωή και αύξηση της παχυσαρκίας, τόσο ενισχύονται οι αντίθετες τάσεις που τονίζουν την προσοχή στην υγεία και ενισχύουν την αγορά λειτουργικών τροφίμων, ήτοι, μεταξύ άλλων, τροφίμων χωρίς λακτόζη / γλουτένη, τρόφιμα ολικής άλεσης ή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη / χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κ.α.
Οι Σουηδοί καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν υψηλότερες τιμές για την αγορά λειτουργικών τροφίμων. Επίσης, οι κατηγορίες προϊόντων "free-from", δηλαδή προϊόντων που δεν περιέχουν ορισμένες χημικές και άλλες ουσίες έχουν πλέον διαδοθεί και σε άλλα προϊόντα όπως τα καλλυντικά και άλλα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά.
- Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη.
διαβάστε ακόμα
- Στον Πειραιά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας 02/11 | 06:27
- Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Κάρπαθο 08/09 | 07:56
- Γερμανικός Τύπος | Γαστρονομικοί πειρασμοί στα Χανιά και στα Σκόπια.... 05/08 | 16:17
- ΕΟΤ | Ύμνοι γερμανικού περιοδικού στην ελληνική κουζίνα 22/07 | 11:10
- Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό 14/03 | 15:00
- Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα- Με τη συμμετοχή έξι βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία 14/02 | 18:52
- Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου 09/02 | 12:15
- Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα; 17/01 | 10:33
- Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά η 17η Νοεμβρίου 17/11 | 12:23
- Στον Πειραιά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας 30/10 | 13:44
δημοφιλέστερα
- 1 O ΕΟΤ σε Roadshow σε 5 πόλεις της Γερμανίας 02.11.2024 | ΕΟΤ
- 2 Στον Πειραιά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας 02.11.2024 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
- 3 Η Ryanair μειώνει τις πτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2025 λόγω αύξησης φόρου 02.11.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 4 Συμπόσιο Ιπποκρατικής Ιατρικής στην Κω 30.09.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 HolidayCheck | Ακριβή η Ελλάδα την υψηλή σεζόν για τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής 23.05.2023 | ΤΑΣΕΙΣ
- 6 Βρετανικός τουρισμός 2024 | Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός στον κόσμο με την καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής 08.06.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 7 Google: Ποιοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα – Πού σκέφτονται να ταξιδέψουν οι Έλληνες 15.06.2021 | ΤΑΣΕΙΣ
- 8 Ο τουρισμός στην Αθήνα | Για πέμπτο, συνεχόμενο, μήνα μειώθηκε η πληρότητα στα ξενοδοχεία 01.11.2024 | ΦΟΡΕΙΣ
- 9 Υπερκαλύφθηκε ο αριθμός στο πρόγραμμα "Επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα του Τουρισμού" 01.11.2024 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 10 Thessaly Evros Pass: Αυξάνονται τα ποσά των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών για τη Φάση 3 01.11.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ