Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου στην έκθεση DETROP στη Θεσσαλονίκη
01 Mar 2023, 16:09 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
TornosNews.gr
Στην έκθεση DETROP, στη Θεσσαλονίκη, η οποία διεξήχθη από 18 έως 20 Φεβρουαρίου 2023, συμμετείχε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζοντας την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα των νησιών μας.
Στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν τα νησιά Ρόδος, Σύρος, Λέρος, Νάξος, Μύκονος, Πάρος κ.α. με τα προϊόντα τους και τις τοπικές γεύσεις που κέρδισαν τους ντόπιους και ξένους επαγγελματίες επισκέπτες οι οποίοι φέτος παρουσίασαν αύξηση 26%. Οι επισκέπτες από Σερβία, Ουγγαρία, Ρουμανία και άλλες 15 χώρες, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα αλλά και για τον τρόπο χρήσης τους, όπως για παράδειγμα πώς χρησιμοποιείται η Ροδίτικη λαδόπιτα, τοπικές συνταγές παρασκευής και χρήσης ζυμαρικών , υλικά και τρόποι συνδυασμού των τυροκομικών της Νάξου, ιδέες σερβιρίσματος των τα αλίπαστων της Λέρου κλπ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μεγάλη ζήτηση είχε το λάδι.
Η έκθεση που είναι από τις κορυφαίες της ΔΕΘ-HELEXPO υλοποιήθηκε ως “JustGoZeroEvents” ενώ υποστηρίχθηκε η καινοτομία στον κλάδο τροφίμων και ποτών, στο περίπτερο με τις startup επιχειρήσεις. Συμμετείχαν 420 εκθέτες από 10 χώρες και πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κέρδισε τις εντυπώσεις για μία ακόμα φορά με την αυθεντική γαστρονομία και τα προϊόντα υψηλής ποιότητας των νησιών που παρουσίασαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Το περίπτερο που φιλοξένησε τους σεφ της Λέσχης, στην είσοδο της σχετικής αίθουσας, ήταν σε μόνιμη βάση πλημμυρισμένο από επισκέπτες-χονδρεμπόρους , οι οποίοι δοκίμαζαν τα πλούσια εδέσματα που παρασκεύαζαν οι σεφ επί τόπου και ζητούσαν πληροφορίες για συνταγές και υλικά.
Οι σεφ που συμμετείχαν μαζί με τον πρόεδρο της Λέσχης Νίκο Χριστοφόρου, ήταν οι: Τζίντζος Επαμεινώνδας, Λιάκης Βασίλης, Παραγιός Βασίλης, Παρατσώκας Παναγιώτης, Γεωργιάδης Σάββας, Στεργάκης Γιώργος, Σταυλάς Νικόλαος, Κουκιάσας Νίκος, Μένανδρος Παναγιώτης, Καρρά Μαρία.
Ενδεικτικά πιάτα που δημιουργήθηκαν και προσφέρθηκαν στο κοινό:
Κουλουρία με κατσίκι και γραβιέρα Νάξου, τραχανώτο με κοτόπουλο και τυρί Σαν Μιχάλη, αλμυροί λουκουμάδες, κρεμμυδόπιτα Μυκόνου, μπαρμπούνι φιλέτο με δενδρολίβανο, πιταρούδια με κρεμμύδι και κύμινο, σαλάτα με αλίπαστα και εσπεριδοειδή, μους κολιού κ.α. Η Ροδίτικη λαδόπιτα δοκιμάστηκε με μαρμελάδες Νάξου και Ρόδου. Χωριάτικο ψωμί στον ξυλόφουρνο, πευκόμελο Ρόδου, τυριά Σύρου, αλίπαστα Λέρου, μεταξύ άλλων έδωσαν το στίγμα του κάθε τόπου, το DNAτων ανθρώπων, τον τρόπο ζωής τους, τον πολιτισμό, τις αξίες της φιλοξενίας, τους δεσμούς της οικογένειας.
Παρόντες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης και από υπηρεσιακούς παράγοντες η κ. Τάνια Ρούσσου Προϊσταμένη του Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Δωδεκανήσου.
Η συμμετοχή στη DETROP και οι εκδηλώσεις οι οποίες βασίζονται στα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις, ενισχύουν τις σχέσεις ανάμεσα στα μέρη, τις εμπορικές επαφές, τις συμφωνίες και στηρίζουν δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, ενώ η εξοικείωση με τις τοπικές γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα. συμβάλει στην άνθηση του γαστρονομικού τομέα και στη διατήρηση του γαστρονομικού πλούτου και της παράδοσης.
διαβάστε ακόμα
-
Slice of Greece | Ένα γλυκό «κομμάτι Ελλάδας» στο Εδιμβούργο 10/04 | 08:21
-
Bacchanalia London: Εστιατόριο εμπνέεται από την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία - Δείτε φωτογραφίες 20/02 | 14:14
-
Vegan τάσεις στα εστιατόρια της Ευρώπης, ακόμη και στα ελληνικά 02/02 | 08:40
-
Γαστρονομία | Προβολή στους τουρίστες της Αθήνας παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων από τα 1.500 αρτοποιία 27/12 | 16:38
-
Τα γκουρμέ εστιατόρια σφίγγουν το ζωνάρι 13/12 | 12:41
-
Γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων τα Χριστούγεννα | Τα μελομακάρονα τρεις φορές πιο δημοφιλή από τους κουραμπιέδες! 28/11 | 15:42
-
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για αμιγώς χορτοφαγικά γεύματα 19/10 | 09:28
-
Γαστρονομική περιήγηση στην Αθήνα με τα Athens Walking Tours στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση (VIDEO) 10/06 | 15:17
-
Η πανδημία αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες -Τα 10 πιο δημοφιλή superfoods, που θα κυριαρχήσουν το 2021 24/01 | 09:17
-
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα πολυτελή εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2020 30/07 | 12:39
δημοφιλέστερα
- 1 Ρωσικός τουρισμός: Πακέτα διακοπών στο Ηράκλειο μέσω Αττάλειας προσφέρει ο τουρ οπερέιτορ Pegas 02.06.2023 | TOUR OPERATORS
- 2 Ταξίδια εξοικείωσης για τουριστική προβολή σε Λέσβο, Ικαρία και Χίο 04.06.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Ajul Luxury Hotel: Στη Χαλκιδική άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Registry Collection της Wyndham στην Ελλάδα (φωτο) 02.06.2023 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 4 Προβολή της Χαλκιδικής στην Ισπανία 02.06.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Η σημασία της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων στη φιλοξενία 03.06.2023 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 6 Το ντοκιμαντέρ για την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη και η προβολή της χώρας στις ΗΠΑ 03.06.2023 | ΕΟΤ
- 7 Ένα ταξίδι στον πολιτισμό της Ρόδου από τον Σέρβο συγγραφέα ταξιδιωτικών εμπειριών Ivan Andrejic 04.06.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Τουρκικός τουρισμός: Αυξημένες κατά 27,5% οι αφίξεις το πρώτο τετράμηνο 02.06.2023 | ΚΟΣΜΟΣ
- 9 Δήμος Αθηναίων: Περισσότερα από 175.000 άτομα συμμετείχαν στο 2ο Athens City Festival 02.06.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Γιορτή Καλαμποκιού και Ακτινιδίου στο Ομόλιο Λάρισας 04.06.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ