Τα γκουρμέ εστιατόρια σφίγγουν το ζωνάρι
13 Dec 2022, 12:41 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
TornosNews.gr
Το υψηλό κόστος ενέργειας επηρεάζει ακόμα και μενού εστιατορίων με πολλά αστέρια. Κάποια κάνουν την πολυτέλεια ακόμα πιο ακριβή, άλλοι σεφ αντιστέκονται στις αυξήσεις. Διαβάστε το θέμα της DW...
Ένα πακέτο βούτυρο κοστίζει περίπου 50% περισσότερο από ό,τι πριν ένα χρόνο. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την υψηλή γαστρονομία.
«Το ενεργειακό κόστος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», λέει ο Μπιορν Σβάνσον. Είναι σεφ και ιδιοκτήτης του γκουρμέ εστιατορίου «faelt» στο Βερολίνο. Υπάλληλοι και συνεργάτες εκπαιδεύονται πλέον «για τη μείωση του κόστους όπου είναι δυνατόν», λέει. Η εξοικονόμηση πόρων για να παραμείνει ένα εστιατόριο στο επίπεδο των βραβευμένων με αστέρι Michelin εστιατορίων έχει συχνά να κάνει με την «κοινή λογική». Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα: «Φώτα σβηστά, όχι άσκοπη χρήση νερού, να μην αφήνουν χωρίς λόγο ανοιχτά τα ψυγεία», συμπληρώνει.
Στο διάσημο βίγκαν εστιατόριο της Φρανκφούρτης «Εφτά Νάνοι» έχουν αλλάξει σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. «Έχουμε μια μεγάλη κουζίνα υγραερίου, αλλά τη χρησιμοποιούμε μόνο μετά τις 7 η ώρα το απόγευμα», εξηγεί ο σταρ σεφ Ρίκι Σάγουαρντ. Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν μάθει όμως από προηγούμενες κρίσεις», εξηγεί ο Μπιορν Σβάνσον από το Βερολίνο. «Κατά την πανδημία πολλοί από εμάς τους εστιάτορες έχουμε βρει τρόπους να εργαστούμε αποτελεσματικά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ζούμε σε έναν διαφορετικό, νέο κόσμο με προκλήσεις και πρέπει να προσαρμοστούμε», λέει.
Ελεγχόμενη αύξηση των τιμών
Γι' αυτό δεν θέλουν να αυξήσουν τις τιμές στο μενού στο "faelt".Το μενού αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα ψάρια και το κρέας και μαγειρεύει το 90% μόνο με λαχανικά. Ένα μενού με έντεκα πιάτα κοστίζει 126 ευρώ. Για να μπορέσει να κρατήσει τις τιμές χρειάζεται φαντασία, λέει. Από την άλλη πλευρά στο εστιατόριο με τα περισσότερα αστέρια Michelin στη Γερμανία, το "Reber's Pflug" στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές, λέει ένας συνάδελφός τους .Ένα μενού με έξι πιάτα κοστίζει τώρα 148 ευρώ.
Επίσης στους «Εφτά Νάνους» της Φρανκφούρτης αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές, εξηγεί ο ιδιοκτήτης. 15 πιάτα κοστίζουν 159 ευρώ ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια κόστιζαν 129 ευρώ. «Δεδομένου ότι είχαμε πάντα πολύ υψηλής ποιότητας και βιώσιμα προϊόντα και τα αγοράζαμε από τις τοπικές αγορές, οι αυξήσεις των τιμών σε αυτό τον τομέα δεν είναι τόσο μεγάλες», εξηγεί ο Μάρκους Πάπε, σεφ του Meisenheimer Hof στο Μαϊζενχάιμ στη Ρηνανία-Παλατινάτο.
Η πολυτέλεια μέρος των γκουρμέ εστιατορίων
Ο υπολογισμός και η παρακολούθηση των τιμών είναι διαρκής.Ένα μενού γευσιγνωσίας οκτώ πιάτων κοστίζει 129 ευρώ, ενώ ένα χορτοφαγικό μενού έξι πιάτων κοστίζει 99 ευρώ. «Για να διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές επανεξετάζουμε τα μεγέθη των μερίδων και κάνουμε προσαρμογές εδώ», εξηγεί ο Μάρκους Πάπε.
Η ένωση εστιατορίων Dehoga εκτιμά ότι τα βραβευμένα γκουρμέ εστιατόρια θα δελεάσουν και με νέες προσφορές τους πελάτες τους. Οι καλοφαγάδες που διαθέτουν βεβαίως τα χρήματα δεν θα σταματήσουν να επισκέπτονται αυτά τα εστιατόρια. Εκτός αυτού, μετά από όλους αυτούς τους μήνες του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, ο κόσμος χαίρεται να βγαίνει πάλι έξω και να απολαμβάνει καλό φαγητό. Στο επίπεδο των γκουρμέ εστιατορίων η πολυτέλειά είναι άμεσα συνυφασμένη με το προϊόν.
διαβάστε ακόμα
-
ΕΟΤ | Ύμνοι γερμανικού περιοδικού στην ελληνική κουζίνα 22/07 | 11:10
-
Έρευνα: Η Αθήνα στις 5 κορυφαίες Ευρωπαϊκές πόλεις για γαστρονομικό τουρισμό 14/03 | 15:00
-
Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα- Με τη συμμετοχή έξι βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία 14/02 | 18:52
-
Taste Atlas: Tουρκικά επιδόρπια εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία του κόσμου 09/02 | 12:15
-
Αποτέλεσμα μάρκετινγκ η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα; 17/01 | 10:33
-
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά η 17η Νοεμβρίου 17/11 | 12:23
-
Στον Πειραιά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας 30/10 | 13:44
-
Βεβαιώσεις για 5 επισκέψιμα Οινοποιεία 30/10 | 07:45
-
Σουηδία: Φυτικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν το κρέας 28/10 | 14:20
-
Tripadvisor: Δύο Αθηναϊκά εστιατόρια στα top χορτοφαγικά & κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο - Τα 10 καλύτερα με εκλεκτή κουζίνα στην Ελλάδα 25/10 | 13:09
δημοφιλέστερα
- 1 Ρωσικός τουρισμός: Διπλάσια ζήτηση για Ελλάδα από πέρυσι – Πόλος έλξης τα πολυτελή ξενοδοχεία 24.07.2024 | ΤΑΣΕΙΣ
- 2 Επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 26.07.2024 | ΚΟΣΜΟΣ
- 3 DERTOUR: Τρίτος πιο περιζήτητος προορισμός η Ελλάδα το καλοκαίρι, 15% επάνω οι ταξιδιώτες από πέρυσι 26.07.2024 | TOUR OPERATORS
- 4 Ο πρώην CEO της TUI Γερμανίας γίνεται επικεφαλής του ξενοδοχειακού σκέλους του DERTOUR 26.07.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 5 Γερμανικός Τύπος | Η Σπαρτιάτισσα Κυνίσκα: Η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης 26.07.2024 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- 6 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διώχνουν Γάλλους για διακοπές στο εξωτερικό- Η Αθήνα μεταξύ των δημοφιλών προρισμών 26.07.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 7 Τουρισμός | Διακοπές στο εξωτερικό επιλέγει το 53% των Βρετανών αυτό το καλοκαίρι - Στις 2.804 £ ο μέσος προϋπολογισμός 26.07.2024 | ΑΓΟΡΕΣ
- 8 Συμφωνία μεταξύ Υπ. Τουρισμού και ΞΕΕ για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού 26.07.2024 | ΦΟΡΕΙΣ
- 9 Ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στο λιμάνι της Σούδας 26.07.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Παρουσίαση του οινοτουριστικού προϊόντος της Μακεδονίας στο Βελιγράδι 26.07.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ