Γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων τα Χριστούγεννα | Τα μελομακάρονα τρεις φορές πιο δημοφιλή από τους κουραμπιέδες!
28 Nov 2022, 15:42 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
TornosNews.gr
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την οικογένεια κυριαρχεί στο μυαλό των Ελλήνων για την επικείμενη εορταστική περίοδο, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Cookpad, της παγκόσμιας πλατφόρμας συνταγών, που ιδρύθηκε στην Ιαπωνία το 1997 και σήμερα είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 70 χώρες και 30 γλώσσες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των Ελλήνων θα διοργανώσει τουλάχιστον ένα τραπέζι για άτομα που ζουν εκτός του νοικοκυριού τους, είτε τα Χριστούγεννα είτε την Πρωτοχρονιά με ένα επιπλέον 40% να σχεδιάζει να κάνει ένα τραπέζι 2-3 φορές μέσα στον Δεκέμβριο. Εκείνοι που μαγειρεύουν περισσότερο για οικογένεια και φίλους κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι τα άτομα ηλικίας 50+, με 1 στους 10 (ποσοστό που φτάνει το 11%) να διοργανώνει περισσότερα από 4 τραπέζια για καλεσμένους που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι με εκείνους.
Η τιμή του φαγητού φέτος -με ποσοστό 29% στο σύνολο των ερωτηθέντων- αναδεικνύεται δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων όταν πρόκειται για τα εορταστικά τους τραπέζια σε σχέση με την δημιουργία ενός νόστιμου μενού που θα ικανοποιεί τους καλεσμένους, κάτι που αποτελεί την πρώτη ανησυχία, αγγίζοντας το ποσοστό του 40%.
Ωστόσο, η κατάταξη αυτής της "ανησυχίας για το μαγείρεμα" παρουσιάζει διαφορές μεταξύ της νεότερης και μεγαλύτερης γενιάς, με τους Έλληνες κάτω των 35 ετών να επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική κατάσταση. Μόνο το 42% κάτω των 35 ετών θα φιλοξενήσει περισσότερα από ένα τραπέζια σε σύγκριση με το 53% των ατόμων ηλικίας 50+.
Η Στέλλα Τσάλα, Country Manager της Cookpad στην Ελλάδα δηλώνει: "Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι πάντα μια περίοδος γεμάτη φαγητό, γλυκά και χρόνο με την οικογένεια. Αυτή η έρευνα μόλις επιβεβαίωσε αυτό που ξέρουμε για τους Έλληνες: παρά τις δύσκολες συνθήκες και την αύξηση των τιμών γύρω μας, επιμένουμε να γιορτάζουμε με τους αγαπημένους μας, να κάνουμε δείπνα και να αγαπάμε τα μελομακάρονα! Σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία, ανησυχούν περισσότερο για την αύξηση των τιμών παρά για τη γεύση, ενώ εμείς βάζουμε πρώτα το φαγητό και την οικογένεια. Βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι σχεδόν 1 στους 3 Έλληνες δηλώνει ότι το μεγαλύτερο άγχος του είναι η αύξηση των τιμών, και ειδικά οι νεότεροι".
Φέτος η Cookpad δημιούργησε το πρώτο της Χριστουγεννιάτικο cookbook με "40 γιορτινές συνταγές για να κάνεις ΘΡΑΥΣΗ!" με σκοπό να εξοικονομήσει χρόνο, κάνοντας το φετινό μαγείρεμα παιχνιδάκι για όλους.
Πώς διαφέρουν οι γευστικές προτιμήσεις στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες;
Οι περισσότεροι Έλληνες (77%) σκοπεύουν να μαγειρέψουν και να σερβίρουν παραδοσιακά εορταστικά φαγητά, πρακτική που αποδεικνύεται δημοφιλής μεταξύ των ηλικιών 35-49 ετών (80%). Τα μελομακάρονα με ποσοστό 35% είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό για φέτος, ιδίως για τους νεότερους Έλληνες, και συνολικά 3 φορές πιο δημοφιλές από τους κουραμπιέδες (10%). Το πιο δημοφιλές κρεατικό είναι το χοιρινό, παραμένοντας σταθερή γευστική προτίμηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά πιο δημοφιλές στους 50+ (41%) από ό,τι στους κάτω των 35 ετών (33%).
Γεωγραφικές διαφορές: επηρεάζει το κόστος των τροφίμων περισσότερο ορισμένες περιοχές;
Οι Κρητικοί ανησυχούν περισσότερο για το κόστος του φαγητού φέτος (41%) με το 57% να εξακολουθεί να διοργανώνει περισσότερα από ένα εορταστικά πάρτι σε σύγκριση με το μέσο όρο του 51% σε όλη την Ελλάδα! Λιγότερη ανησυχία για το κόστος του φαγητού παρουσιάζουν οι Έλληνες που ζουν στη Θράκη (16%) και την Κύπρο (17%), έναντι 29% του μέσου όρου σε όλη την Ελλάδα.
- Η έρευνα διεξήχθη τον Νοέμβριο 2022 απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες σχετικά με τις μαγειρικές τους συνήθειες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η δημοσκόπησε πραγματοποιήθηκε σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα, Ισπανία και Ουγγαρία. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα συμμετείχαν 933 άτομα.
διαβάστε ακόμα
-
Γαστρονομία | Προβολή στους τουρίστες της Αθήνας παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων από τα 1.500 αρτοποιία 27/12 | 16:38
-
Τα γκουρμέ εστιατόρια σφίγγουν το ζωνάρι 13/12 | 12:41
-
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για αμιγώς χορτοφαγικά γεύματα 19/10 | 09:28
-
Γαστρονομική περιήγηση στην Αθήνα με τα Athens Walking Tours στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση (VIDEO) 10/06 | 15:17
-
Η πανδημία αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες -Τα 10 πιο δημοφιλή superfoods, που θα κυριαρχήσουν το 2021 24/01 | 09:17
-
Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 καλύτερα πολυτελή εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2020 30/07 | 12:39
-
Γαστρονομικός Τουρισμός: η νέα τάση – Λευτέρης Λαζάρου: τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα (video) 07/02 | 09:10
-
Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 100 πόλεις στον κόσμο με το καλύτερο φαγητό 23/11 | 08:48
-
Η τέχνη του κονιάκ - έτσι φτιάχνονται τα καλύτερα μείγματα 22/04 | 07:51
-
Τα 5 εστιατόρια-αστέρια της Michelin - δείτε ποιά μπήκαν στο νέο οδηγό 09/03 | 17:25
δημοφιλέστερα
- 1 Apollo: Εάν οι πωλήσεις συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, η Ελλάδα θα βγει sold out πριν το καλοκαίρι! 31.01.2023 | TOUR OPERATORS
- 2 Τουρισμός | Γερμανοί συνταξιούχοι κατακλύζουν τα ξενοδοχεία της Αττάλειας το χειμώνα 31.01.2023 | ΑΓΟΡΕΣ
- 3 Ζητούνται προτάσεις για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας 30.01.2023 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 4 Η ΙΤΒ «στερεύει» από mega-εκθέτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά – Γιατί αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν 30.01.2023 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ
- 5 Costa Navarino | Έναρξη σεζόν στις 19 Φεβρουαρίου- ανοίγει το καλοκαίρι το Mandarin Oriental 30.01.2023 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 6 FedHATTA: Στον «αέρα» δεκάδες εργαζόμενοι Ελληνικών τουριστικών γραφείων που «δουλεύουν» με Ρωσία & Ουκρανία 31.01.2023 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 7 Άδειες για ανακαίνιση δωματίων σε ξενοδοχείο της Αθήνας και για ανέγερση κτισμάτων στο Club Med στο Γρεγολίμανο 31.01.2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 8 Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε Μύκονο και Σάμο 31.01.2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 “VILLA Π” Μια κατοικία στην καρδιά του Ελληνικού, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners 31.01.2023 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- 10 Αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης 31.01.2023 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ