Ένα γαστρονομικό «διαμαντάκι» στραφταλίζει στον Λιμνιώνα της Κω
28 Sep 2022, 09:40 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Σοφία Κοντογιάννη
Στην Κέφαλο της Κω, η ιστορία δεν ανήκει μόνο στον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό και τα δημιουργήματα της φύσης, αλλά και στα άριστα δημιουργήματα των ανθρώπων του νησιού.
Ένα τρανό παράδειγμα, είναι το εστιατόριο Λιμνιώνας, δημιούργημα ενός αξιοζήλευτου ζευγαριού, του κ. Γιάννη Μπέζα και της γυναίκας του, Μαρίας, οι οποίοι εδώ και 31 χρόνια τιμούν τους λάτρεις της καλής κουζίνας, με απίστευτη ποικιλία φρέσκων ψαριών και θαλασσινών.
Την αγάπη του κ. Γιάννη και της κας Μαρίας για την αυθεντική ελληνική φιλοξενία και γαστρονομία επιπέδου, μοιράζονται εδώ και χρόνια και τα παιδιά τους, η Εύα και ο Ζήσης, οι οποίοι παρ’ όλες τις σπουδές τους και τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν σε άλλους κλάδους, εμμένουν στο πάθος για την οικογένεια, το καλό φαγητό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφέρει απλόχερα το νησί της Κω στους κατοίκους και στους επισκέπτες του.
Είναι πολλά τα αξιοθαύμαστα στοιχεία σε αυτή την οικογενειακή επιχείρηση-ένα από αυτά είναι το σημείο της. Σκαρφαλωμένη σε ένα ύψωμα με θέα όλη τη θάλασσα με τα απαράμιλλα χρώματα που αλλάζουν ανάλογα με τη θέση του ήλιου και ακριβώς πάνω από τη μαρίνα και την εξαιρετική, απάνεμη αμμουδιά του Λιμνιώνα, όπου επίσης εξυπηρετείται από το εστιατόριο, ο όμορφος χώρος εναρμονίζεται τέλεια με τη φύση, αφού η κατασκευή του και τα διακοσμητικά του στοιχεία υπερβαίνουν τον σεβασμό στην αισθητική του τοπίου.
Μία ακόμη σπάνια ιδιαιτερότητα του Λιμνιώνα, είναι ότι πάντα συνεργάζεται με δικά του καΐκια, γεγονός που εξασφαλίζει άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά για κάθε ψαγμένο επισκέπτη-και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Οκτωβρίου.
Μερικές από τις σπεσιαλιτέ του, είναι σίγουρα η γαρίδα κανταΐφι, το ψητό χταπόδι που πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς βγαίνει τόσο νόστιμο, το ψητό καλαμάρι και οι γαρίδες του και φυσικά τα φρέσκα ψάρια του.
Ο κ. Γιάννης τονίζει ότι τα καλά κυρίως πιάτα, πρέπει να τιμώνται και με εξίσου καλά συνοδευτικά, γι΄αυτό και συνδυάζει τα εδέσματά του αυστηρά με πληθώρα εποχικών, βραστών ή ψητών λαχανικών και όχι με τηγανιτές πατάτες-οι οποίες παρεμπιπτόντως υπάρχουν στο μενού του ως ξεχωριστό πιάτο, πάντα φρέσκο και λαχταριστό, αλλά όχι ως συνοδευτικό. Αυτό είναι μία φιλοσοφία που αν και ξεκίνησε πρόσφατα να εφαρμόζεται σε πολλά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, το εστιατόριο Λιμνιώνας το εφάρμοζε ανέκαθεν.
‘Όμως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Λιμνιώνα, που δείχνει και πολλά για τον χαρακτήρα και την «ψυχή» του, είναι ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στην κουζίνα, είναι οι ίδιοι τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτό το εστιατόριο έχει κάτι το άκρως συναισθηματικό, σχεδόν μαγικό.
Γι’αυτό και θα δει κανείς στα τραπέζια του άπειρους ντόπιους ανακατεμένους με τους ξένους ταξιδιώτες που έφτασαν εδώ από κάθε άκρη της γης, σε έναν τόπο που σέβεται τον άνθρωπο και φροντίζει τόσο για τη γεύση του, όσο και για την ψυχολογία του.
διαβάστε ακόμα
-
Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά η 17η Νοεμβρίου 17/11 | 12:23
-
Στον Πειραιά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας 30/10 | 13:44
-
Βεβαιώσεις για 5 επισκέψιμα Οινοποιεία 30/10 | 07:45
-
Σουηδία: Φυτικές εναλλακτικές λύσεις που αντικαθιστούν το κρέας 28/10 | 14:20
-
Tripadvisor: Δύο Αθηναϊκά εστιατόρια στα top χορτοφαγικά & κρυμμένους θησαυρούς στον κόσμο - Τα 10 καλύτερα με εκλεκτή κουζίνα στην Ελλάδα 25/10 | 13:09
-
Tripadvisor: Δύο Ελληνικά εστιατόρια στα καλύτερα ρομαντικά στον κόσμο για το 2023 - Ποια είναι τα 10 καλύτερα στην Ελλάδα 25/10 | 12:42
-
World Culinary Awards 2023: Δύο Ελληνικά εστιατόρια στις καλύτερες εμπειρίες γαστρονομίας στον κόσμο 17/10 | 11:55
-
3 νέα εστιατόρια με ένα Αστέρι MICHELIN στον Οδηγό της Αθήνας για το 2023 17/10 | 15:13
-
Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στην Έκθεση Alicante Gastronómica 16/10 | 07:49
-
«Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών» 06/10 | 14:31
δημοφιλέστερα
- 1 Ειδικά σήματα προσβάσιμων τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων 04.12.2023 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 2 Ποια είδη πολυτελείας θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά το 2024 05.12.2023 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
- 3 World Travel Awards | H Aθήνα καλύτερος προορισμός πολιτιστικής πόλης στον κόσμο το 2023 - Οκτώ βραβεία για την Ελλάδα 04.12.2023 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 4 Πλειστηριασμός ξενοδοχείου στην Κέρκυρα 05.12.2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 5 Παγκόσμιος Τουρισμός | Στο 90% των επιπέδων του 2019 η ανάκαμψη το 2023 - οι επιδόσεις στην Ευρώπη 05.12.2023 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
- 6 Smartwings: Νέο δρομολόγιο Πράγα-Αθήνα το καλοκαίρι του 2024 04.12.2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 7 Τουρισμός | Η Jet2holidays αναδεικνύει τα βιώσιμα ξενοδοχεία - Βολές κατά της εξάπλωσης της Airbnb 04.12.2023 | TOUR OPERATORS
- 8 Είδος πολυτελείας το λάδι και στην Ισπανία 05.12.2023 | ΠΡΟΪΟΝΤΑ
- 9 Η κυριαρχία της Αιγύπτου στις εξαγωγές φρέσκου πορτοκαλιού και ο ανταγωνισμός με Ελλάδα και Τουρκία 05.12.2023 | ΚΟΣΜΟΣ
- 10 Το Αρχαίο Δέντρο του ‘Εβρου αναδεικνύει τους διαχρονικούς ελαιώνες 05.12.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ