Ιρλανδός σεφ γίνεται ο πρώτος πιστοποιημένος Green Manager παγκοσμίως

14 Apr 2022, 08:40 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Ιρλανδός σεφ γίνεται ο πρώτος πιστοποιημένος Green Manager παγκοσμίως

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ολοκλήρωσε με επιτυχία τη νεοεισαχθείσα πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Αειφορίας στη Φιλοξενία, είναι ο κος Odran Lucey, executive chef στο Rose Hotel στο Tralee της Ιρλανδίας.

Όλα ξεκίνησαν στις στα τέλη του 2021, όταν η Fifty Shades Greener (FSG) και η Συνομοσπονδία Τουρισμού και Φιλοξενίας (CTH) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το πρώτο πιστοποιητικό Επιπέδου 4 (Επίπεδο 6 στην Ιρλανδία) στη διαχείριση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στη φιλοξενία. Ο εν λόγω τίτλος, αποτελεί τον πρώτο επίσημο τίτλο του είδους του, στο πλαίσιο εκπαίδευσης Ofqual.

Σχετικά, η κα Raquel Noboa, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fifty Shades Greener, επεσήμανε ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας στην καθημερινότητά μας, εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε την αλλαγή νοοτροπίας. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι το κλειδί του εν λόγω μετασχηματισμού και το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει την ευθύνη όχι μόνο να προετοιμάζει τους μαθητές για τον κόσμο της εργασίας, αλλά να τους παρέχει τις δεξιότητες ώστε να επηρεάζουν τους εργοδότες, τους πολιτικούς και την ευρύτερη κοινωνία. Περαιτέρω, η κα Noboa τόνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διδασκαλίας των μαθητών πώς να μετρούν, να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις εκπομπές άνθρακα, αφού όταν δεν μετράμε κάτι, δεν μπορούμε και να το διαχειριστούμε.

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα το 2021, ο κ. Odran εφάρμοσε ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης στο Rose Hotel με πολλές διαφορετικές πρωτοβουλίες μείωσης, όπως: Αλλαγή  των λαμπτήρων σε LED σε όλο το ξενοδοχείο, εγκατάσταση φωτισμού αισθητήρων, αντικατάσταση πλαισίων σε όλα τα παράθυρα, συνεργασία με τοπικό κέντρο κήπου για να χρησιμοποιεί τον καφέ που απορρίπτεται, παροχή εκπαίδευσης σε όλους τους υπαλλήλους, συγκρότηση πράσινης ομάδας και μηνιαία, ενεργή παρακολούθηση των ενεργειακών υπηρεσιών και του CO2.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, το ξενοδοχείο έχει επιτύχει μείωση της ενέργειας κατά 16% και της σπατάλης τροφίμων κατά 26%.

 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα