Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 100 πόλεις στον κόσμο με το καλύτερο φαγητό

23 Nov 2017, 08:48 | ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 100 πόλεις στον κόσμο με το καλύτερο φαγητό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Aθήνα και Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 100 προορισμούς με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο για το 2017, σύμφωνα με έρευνα της Caterwings, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε 4 κριτήρια, και επιμέρους κατηγορίες σε καθένα, κατατάσσει την Αθήνα στην 54η θέση και τη Θεσσαλονίκη στην 75η ανάμεσα σε 100 προορισμούς ανά τον κόσμο που «σερβίρουν» το καλύτερο φαγητό.

Για την ανάδειξη των 100 απόλυτων προορισμών γαστρονομικού τουρισμού, καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, αξιολογήσεις και κριτικές από 20.000 δημοσιογράφους που ειδικεύονται στο φαγητό αλλά και κριτικούς εστιατορίων. Βασικά κριτήρια ήταν τόσο η ποιότητα του φαγητού όσο και το εύρος διαφορετικών επιλογών εστίασης σε κάθε προορισμό.

Η έρευνα ξεκίνησε με την ανάλυση χιλιάδων κόμβων φαγητού αλλά και κρυμμένων θησαυρών στην εστίαση. Στη συνέχεια ορίστηκαν τα βασικά κριτήρια για τους λάτρεις του φαγητού, προκειμένου να δημιουργηθούν οι παράγοντες αξιολόγησης των προορισμών. 

Αποδείχθηκε ότι ο αριθμός των εστιατορίων με υψηλή γαστρονομία και αναγνωρισμένους σεφ είναι το ίδιο σημαντικός με τον αριθμό των επιλογών πρόχειρου φαγητού (street food).

Συγκεκριμένα, η Αθήνα συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία (8,9 στα 10) στις κριτικές ειδικών σε σχέση με τη γαστρονομική σκηνή του προορισμού, και η Θεσσαλονίκη 8,2. Στην ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών εστίασης οι 2 ελληνικές πόλεις συγκεντρώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες (7,4 και 7,2 αντίστοιχα). Ωστόσο, πέφτουν ακόμα πιο χαμηλά ως προς το εύρος των επιλογών εστίασης (5,73 και 4,81).

Όσον αφορά τα κριτήρια ποιότητας, η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 5,23 αλλά η Θεσσαλονίκη προηγείται με 5,95.

Ακόμα, σε επίπεδο προσιτών τιμών, η Αθήνα βρίσκεται στο 4,96 και η Θεσσαλονίκη στο 4,40.

Πρώτοι προορισμοί στη σχετική κατάταξη αναδείχθηκαν το Σαν Σεμπάστιαν, το Τόκιο, η Νέα Υόρκη και η Βαρκελώνη. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα