Airbnb | Απόδοση 576 εκατ. ευρώ στην Ιταλική εφορία για φόρο εισοδήματος των οκοδεσποτών

15 Dec 2023, 11:03 | AIRBNB

TornosNews.gr

Airbnb | Απόδοση 576 εκατ. ευρώ στην Ιταλική εφορία για φόρο εισοδήματος των οκοδεσποτών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην Ιταλία, με νόμο του 2017, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Airbnb, υποχρεούνται να παρακρατούν φόρο 21% επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ενοίκια σπιτιών στις πλατφόρμες τους και να τον αποδίδουν στην ιταλική Εφορία.

Η Airbnb, σύμφωνα με τους Ιταλούς εισαγγελείς, δεν συμμορφώθηκε με νόμο του 2017. Η μακροχρόνια φορολογική διαμάχη κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο εισαγγελέας της χώρας διέταξε την κατάσχεση κεφαλαίων από την πλατφόρμα.

Τελικά προχθές Τετάρτη επήλθε διακανονισμός και η Airbnb συμφώνησε να πληρώσει 576 εκατομμύρια ευρώ στην ιταλική εφορία. Το ποσό αντιστοιχεί στα περίπου τρία τέταρτα των συνολικών οφειλόμενων φορολογικών εσόδων, καθώς οι Ιταλοί εισαγγελείς είπαν ότι η Airbnb όφειλε να εισπράξει φόρους για ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Airbnb είπε ότι θα δεχτεί η ίδια το οικονομικό πλήγμα και δεν θα πιέσει τους οικοδεσπότες της να πληρώσουν τον φόρο.

Ο διακανονισμός αφορά παρακρατήσεις μεταξύ της περιόδου από το 2017 έως το 2021. Πλέον, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις για το 2022 και το 2023.

Πέρυσι η Airbnb, που βρίσκεται στην Ιταλία εδώ και 15 χρόνια,  αμφισβήτησε την απαίτηση να παρακρατηθεί το 21% του εισοδήματος από ενοίκια που κερδίζουν οι ιδιοκτήτες. Το Δικαστήριο της ΕΕ, ωστόσο, καταδίκασε την εταιρεία.

Η Airbnb ελπίζει ότι η διευθέτηση της φορολογικής υπόθεσης θα συμβάλει στη μείωση των εντάσεων με τη Ρώμη.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει αυτό το φόρο από 21% σε 26%. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα