ΦΠΑ στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ενέκρινε η Γερουσία στη Γαλλία

29 Nov 2023, 12:05 | AIRBNB

TornosNews.gr

ΦΠΑ στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ενέκρινε η Γερουσία στη Γαλλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Γαλλική Γερουσία ενέκρινε μέτρα για ενισχυμένη φορολόγηση των επιπλωμένων τουριστικών διαμερισμάτων όπως των σπιτιών της Airbnb με στόχο να ρυθμίσει τις ανισορροπίες ανταγωνισμού με τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Υποκινούμενη από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η Γερουσία λαμβάνει μέτρα για την επιβολή ΦΠΑ στα διαμερίσματα αυτά.

Τα μέτρα περιλαμβάνονται στο  Οικονομικό Νομοσχέδιο για το 2024. Η εκτελεστική εξουσία, πάντως, (Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της κυβέρνησης) διατηρούν το δικαίωμα να παρακάμψουν τις αλλαγές αυτές.

Σημείο εστίασης του μέτρου είναι αναμφισβήτητα η Airbnb και σύμφωνα με το πλαίσιο που εγκρίθηκε, η εταιρία βραχυχρόνιας μίσθωσης επωφελείται από μια «στρέβλωση του ανταγωνισμού» με τον ξενοδοχειακό κλάδο ο οποίος υπόκειται σε ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το τρέχον πλαίσιο, τα επιπλωμένα διαμερίσματα υπόκεινται σε ΦΠΑ μόνο εάν παρέχουν τρεις υπηρεσίες, πρωινό, τακτική καθαριότητα και παροχή λευκών ειδών, κάτι που σπάνια ισχύει στην πραγματικότητα.

Το μέτρο που εγκρίθηκε καταργεί αυτή τη διάκριση και έχει στόχο να διασφαλίσει δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε ποικίλες μορφές τουριστικών καταλυμάτων, όπως διατυπώθηκε από τον Γερουσιαστή Max Brisson από την περιοχή Pyrénées-Atlantiques η οποία έχει επηρεαστεί σημαντικά από την άνοδο των εποχιακών ενοικιάσεων σπιτιών. 

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ian Brossat άσκησε σκληρή κριτική για «υπερβολικά ευνοϊκό φορολογικό σύστημα για τις πλατφόρμες ενοικίασης σπιτιών σε τουρίστες, εις βάρος της στέγασης και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας».

Ο κ. Brossat εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ακλόνητη δέσμευση υποστήριξης των πλατφορμων τουριστικών καταλυμάτων με οποιοδήποτε κόστος και προειδοποίησε τον υπουργό Thomas Cazenave ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην τροπολογία της Γερουσίας.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, η κυβέρνηση της Γαλλίας διατηρεί τη δυνατότητα να απορρίψει το μέτρο καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να θεσπίζει τη δική της νομοθεσία για το ίδιο θέμα χωρίς να απαιτείται ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα