Airbnb | Φλωρεντία: Τέλος στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

04 Oct 2023, 14:47 | AIRBNB

TornosNews.gr

Airbnb | Φλωρεντία: Τέλος στις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο ιστορική της κέντρο αποφάσισε η Φλωρεντία.

Αργά τη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους νέους κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν και κίνητρο για τους ιδιοκτήτες: Όσοι μετατρέπουν τις υπάρχουσες βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τους σε κανονικές μισθώσεις θα δικαιούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για μια τριετία.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ταχεία ανάπτυξη των καταχωρίσεων της Airbnb στην πόλη. "Το 2016, είχαμε κάτι λιγότερο από 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στην πλατφόρμα της Airbnb. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί σε 14.378", δήλωσε ο Nardella. Τόνισε επίσης ότι το μέσο κόστος των μηνιαίων ενοικίων για κατοικία έχει εκτοξευθεί κατά 42% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μόνο φέτος, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,1%.

Ο Dario Nardella, μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, τόνισε την ανάγκη η πόλη να αναλάβει δράση. Ανέφερε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για ρύθμιση του κλάδου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. «Οι 40.000 κάτοικοι της Φλωρεντίας, που ζουν στο κέντρο, παραπονούνται ότι βρέθηκαν ξαφνικά να ζουν σε διαμερίσματα-ξενοδοχεία», υπογράμμισε.

Στεγαστική κρίση δεν αντιμετωπίζει, όμως, μόνο η Ιταλία. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις ακινήτων, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών και ο υψηλός πληθωρισμός επιδεινώνουν τα προβλήματα στέγασης. Αυτή η κρίση πλήττει ιδιαίτερα τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος και τους φοιτητές. Ακόμη και πόλεις όπως η Νέα Υόρκη σφίγγουν τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ως απάντηση σε παρόμοιες προκλήσεις.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τους νέους κανονισμούς της Φλωρεντίας. Ο Μάρκο Στέλλα, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος Forza Italia, που αποτελεί μέρος του δεξιού κυβερνώντος συνασπισμού, ανακοίνωσε την πρόθεση για προσφυγή κατά της απόφασης της Φλωρεντίας στο διοικητικό δικαστήριο.

Ο Lorenzo Fagnoni, ο οποίος είναι πρόεδρος των Διαχειριστών Ακινήτων Ιταλίας (Property Managers Italia), δήλωσε ότι οι κανόνες  «μια εντελώς λανθασμένη επιλογή που έρχεται σε αντίθεση με τον φιλελευθερισμό της αγοράς».

Η Airbnb, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας φέρεται να εκπονεί νομοσχέδιο που θα επιβάλλει αυστηρότερους κανονισμούς για τις ενοικιάσεις στα ιστορικά κέντρα των πόλεων και στους δήμους με μεγάλη εισροή τουριστών. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί περιλαμβάνουν ελάχιστη διαμονή δύο διανυκτερεύσεων και υποχρεωτικό εθνικό κωδικό αναγνώρισης για κάθε ακίνητο που νοικιάζεται σε τουρίστες. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις έως και 5.000 ευρώ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα