Τουρισμός | Πώς το TikTok μπορεί να φέρει πελατεία στα τουριστικά καταλύματα

31 Jul 2023, 17:55 | AIRBNB

TornosNews.gr

Τουρισμός | Πώς το TikTok μπορεί να φέρει πελατεία στα τουριστικά καταλύματα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα ταξίδια είναι εξαιρετικά δημοφιλές θέμα στο TikTok. Το hashtag #Travel έχει 165 δισεκατομμύρια προβολές, και το ενδιαφέρον συνεχίζει να εκτοξεύεται, με τις προβολές ταξιδιωτικού περιεχομένου παγκοσμίως στο TikTok να διπλασιάζονται το 2022 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Aυτό υπογραμμίζει η Hannah Bennett, Travel Lead στην TikTok, σε συνέντευξη που έδωσε στους συνεργάτες της Booking.com. Η κυρία Bennett, στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που αναδημοσιεύει το Tornos News, εξηγεί πώς οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων μπορούν να επωφεληθούν από την αλληλεπίδρασή τους με χρήστες της πλατφόρμας που ενδιαφέρονται για ταξίδια.

Διαβάστε τι λέει....

  • Αρχικά, πόσο δημοφιλές είναι το ταξιδιωτικό περιεχόμενο στο TikTok

Hannah: Τα ταξίδια είναι εξαιρετικά δημοφιλές θέμα στο TikTok. Το hashtag #Travel έχει 165 δισεκατομμύρια προβολές, και το ενδιαφέρον συνεχίζει να εκτοξεύεται, με τις προβολές ταξιδιωτικού περιεχομένου παγκοσμίως στο TikTok να διπλασιάζονται το 2022 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Νομίζω πως αυτά τα μεγέθη αποτελούν έκπληξη για ορισμένα άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το TikTok. Μερικές φορές, οι μη χρήστες θεωρούν ότι το περιεχόμενο είναι μόνο χορός και lip-sync, αλλά στην πραγματικότητα η εμπειρία του κάθε χρήστη στο TikTok είναι μοναδική.

Η πλατφόρμα βλέπει ποια είδη περιεχομένου σάς ενδιαφέρουν και προβάλλει περισσότερα από αυτά σε εσάς. Αν σας αρέσουν τα lip-sync, θα βλέπετε lip-sync. Αν όμως προτιμάτε το ταξιδιωτικό περιεχόμενο, θα βλέπετε περισσότερο ταξιδιωτικό περιεχόμενο.

  • Τι είδους περιεχόμενο παρακολουθούν οι λάτρεις των ταξιδιών στο TikTok;

Hannah: Πολλοί κάνουν περιήγηση απλώς για να αποδράσουν από την πραγματικότητα. Μπορεί να είναι ένα βροχερό βράδυ Τρίτης και να κάθονται στο σπίτι τους, αλλά το TikTok τούς δίνει τη δυνατότητα να «μεταφερθούν» σε μια παραλία στο Μεξικό ή στα στενά της Μαδρίτης.

Υπάρχουν όμως και πιο ενεργοί τρόποι για να αλληλεπιδράσουν οι καταναλωτές με το περιεχόμενο. Μάλιστα, το TikTok χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως μηχανή αναζήτησης από χρήστες που θέλουν να πάρουν ιδέες για ταξιδιωτικούς προορισμούς, να βρουν έξυπνες συμβουλές για τα ταξίδια τους ή να δουν κάποιο συγκεκριμένο κατάλυμα. Για παράδειγμα, οι πιθανοί ταξιδιώτες μπορεί να βρουν ένα βίντεο όπου κάποιος εισέρχεται στο λόμπι ενός καταλύματος που τους ενδιαφέρει, για να ελέγξουν αν οι φωτογραφίες στον ιστοχώρο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αφοσιωμένη κοινότητα ανθρώπων που στρέφεται στο TikTok για να δει ταξιδιωτικό περιεχόμενο, και η οποία είναι πάντα πρόθυμη να ακούσει τι έχουν να της πουν οι εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα.

  • Πώς μπορούν οι πάροχοι καταλυμάτων να χρησιμοποιήσουν το TikTok ως εργαλείο για την εμπορική τους ταυτότητα;

Hannah: Οι λάτρεις του TikTok επισκέπτονται το TikTok για να διασκεδάσουν, όποια και αν είναι η πηγή της διασκέδασής τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του TikTok δεν έχουν πρόβλημα να δουν περιεχόμενο από εταιρείες και δεν το προσπερνούν αυτόματα. Πολλοί, μάλιστα, ενδιαφέρονται να ακούσουν τι έχει να τους πει μια εταιρεία, ακόμη και αν είναι νέα και λιγότερο γνωστή στον χώρο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Kantar κατατάσσει το TikTok στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή της λίστας σχετικά με την αξία των διαφημίσεων (ad equity) εδώ και τρεις συνεχείς χρονιές, αναγνωρίζοντας ότι οι χρήστες είναι δεκτικοί στο περιεχόμενο που προέρχεται από εταιρείες.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η αυθεντικότητα. Κάποτε, οι παραδοσιακοί «travel influencers» ανέβαζαν πολύ προσεγμένα βίντεο, πολυτελείς παραλίες κ.λπ., αλλά η αλήθεια είναι πως τα ταξίδια αρέσουν σχεδόν σε όλους και μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τον καθένα.

Επιπλέον, χάρη στον σχεδιασμό της πλατφόρμας του TikTok, οι χρήστες μπορούν να βλέπουν το όνομα και το λογότυπο της εταιρείας καθώς παρακολουθούν ένα βίντεο, ώστε να ξέρουν ότι πρόκειται για «διαφήμιση», και έτσι δεν χρειάζεται να εμφανίζεται παντού η επωνυμία στο ίδιο το βίντεο.

Αν μπορείτε να προβάλετε την εταιρεία σας με αυθεντικό και προσιτό τρόπο, τότε πιθανότατα το κοινό θα είναι δεκτικό σε αυτά που έχετε να του πείτε.

  • Άρα, δεν απευθύνεται μόνο σε μεγαλύτερες εταιρείες;

Hannah: Όχι, φυσικά! Εννοείται ότι υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες στο TikTok, αλλά επειδή η πλατφόρμα βασίζεται στο περιεχόμενο και όχι στο δίκτυο κάθε χρήστη, το περιεχόμενό σας είναι πιθανό να προβληθεί στα κατάλληλα άτομα τη σωστή στιγμή χωρίς να χρειάζεται να έχετε εκατομμύρια ακολούθους. Έτσι, αποτελεί ιδανική ευκαιρία τόσο για τις μικρότερες εταιρείες όσο και για τα ανεξάρτητα καταλύματα.

Επίσης, δεν χρειάζονται ούτε πολλά χρήματα ούτε ιδιαίτερες δεξιότητες. Η ποιότητα της κάμερας ενός συνηθισμένου κινητού τηλεφώνου είναι τις περισσότερες φορές υπεραρκετή, ενώ μπορείτε να τραβήξετε βίντεο και να το επεξεργαστείτε απευθείας στην εφαρμογή χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο λογισμικό.

Το θέμα είναι και πάλι η αυθεντικότητα. Είναι αυτό που συχνά αποκαλούμε «lo-fi». Δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και αψεγάδιαστο.

  • Πώς μπορούν οι συνεργάτες μας από τον κλάδο των καταλυμάτων να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο TikTok;

Hannah: Η συμβουλή μου είναι απλώς να κατεβάσουν την εφαρμογή και να περιηγηθούν για λίγη ώρα στο περιεχόμενο. Εξετάστε τις τρέχουσες ταξιδιωτικές τάσεις, δείτε τι είδους περιεχόμενο κυκλοφορεί, βρείτε τι σας αρέσει και τι όχι, και αναρωτηθείτε γιατί.

Με αυτόν τον τρόπο, σύντομα θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να ωφελήσει την εμπορική σας ταυτότητα. Εξάλλου, η ενασχόληση με το TikTok περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την ενσωμάτωσή σας στην κοινότητα. 

Οι διαφημίσεις σας δεν θα πρέπει να βασίζονται στο «κάντε κράτηση τώρα», αλλά να προσφέρουν στα άτομα που ίσως σκέφτονται να ταξιδέψουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες έναν λόγο για να επιλέξουν το κατάλυμά σας.

Μια άλλη αποτελεσματική πρακτική μπορεί να είναι η συνεργασία με υπάρχοντες, καταξιωμένους δημιουργούς περιεχομένου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξοικειωμένοι με το τι θέλει το κοινό, και το κοινό μπορεί επίσης να τους γνωρίζει. Ξέρουν τι λειτουργεί και τι όχι, και είναι ενημερωμένοι για τις τάσεις και για το πώς μπορεί κανείς να τις αξιοποιήσει. Έτσι, αν αποφασίσετε να πληρώσετε για να επωφεληθείτε από τις γνώσεις τους, μπορούν να βγουν και οι δυο πλευρές κερδισμένες.

  • Τι γίνεται με τη δημοσίευση περιεχομένου; Έχετε κάποια συμβουλή;

Hannah: Λόγω της φύσης της πλατφόρμας, είναι σχεδόν αδύνατο να αναφέρω συγκεκριμένους «κανόνες». Το θέμα είναι να γνωρίζετε ποια επιθυμείτε να είναι η εμπορική σας ταυτότητα και ποιους επισκέπτες θέλετε να προσελκύσετε. Για παράδειγμα, κάποιοι χρησιμοποιούν το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό για να επιτύχουν, ενώ άλλοι προτιμούν να προσφέρουν «αποκλειστικές πληροφορίες».

Αν πρέπει να δώσω μία συμβουλή, όμως, είναι αυτή: τολμήστε το. Κάντε μια δημοσίευση. Δείτε αν λειτουργεί. Μάθετε από αυτήν. Δημοσιεύστε ξανά.

Ακούω συνέχεια εταιρείες να μου αναφέρουν ότι σχεδίαζαν κάποια δημοσίευση για εβδομάδες και αυτή τελικά απέτυχε, ενώ μια γρήγορη ανάρτηση που φτιάχτηκε σε πέντε λεπτά από κάποια ομάδα που εξειδικεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Το θέμα είναι να είστε ευέλικτοι και να περιμένετε λίγο (τουλάχιστον έξι μήνες περίπου) για να αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα