Νέα πρόταση της Airbnb στην ΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

22 Dec 2022, 15:24 | AIRBNB

Σοφία Κοντογιάννη

Νέα πρόταση της Airbnb στην ΕΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τη νέα πρόταση της Airbnb σχετικά με το πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μοιράστηκε ο συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής της Airbnb, κ. Nathan Blecharczyk, με τον Επίτροπο της ΕΕ κ. Thierry Breton.

Ειδικότερα, η Airbnb κατήρτισε τη νέα πρόταση ως απάντηση στη νομοθετική πρόταση της ΕΕ (STR) για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή της ΕΕ.

Το έγγραφο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποστήριξη της Airbnb στους νέους κανόνες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το 40% των οικοδεσποτών στην ΕΕ αναφέρει ότι τα κέρδη τους βοηθούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος ζωής, ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι αποκλείονται από τα οφέλη της φιλοξενίας λόγω των κατακερματισμένων και δυσανάλογων τοπικών κανόνων.

Η Airbnb συνεργάζεται ήδη με φορείς χάραξης πολιτικής από όλη την ΕΕ για τη θέσπιση και επιβολή δίκαιων και διαφανών κανόνων και πιστεύει ότι η πρόταση της ΕΕ είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να εισαγάγει σαφείς, απλούς και εναρμονισμένους κανόνες που ξεκλειδώνουν τα οφέλη της φιλοξενίας για τις ευρωπαϊκές οικογένειες και να δώσει στις κυβερνήσεις τις πληροφορίες που χρειάζονται για να περιορίσουν τους κερδοσκόπους και τον υπερτουρισμό.

Για να διασφαλίσει ότι η πρόταση ανταποκρίνεται στον στόχο της ΕΕ να εισαγάγει εναρμονισμένους και αναλογικούς κανόνες, η Airbnb έχει θέσει βασικά σημεία σχετικά με την εφαρμογή της πρότασης στο έγγραφο θέσης της, προκειμένου η Επιτροπή να εξετάσει τα εξής:

-Βελτιστοποίηση της κοινής χρήσης δεδομένων: Η Airbnb καλωσορίζει το πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την κοινή χρήση δεδομένων φιλοξενίας. Ωστόσο, η τρέχουσα πρόταση αυξάνει τον κίνδυνο κατακερματισμού με την εισαγωγή 27 «Ενιαίων» Σημείων Εισαγωγής Δεδομένων. Αντίθετα, η Airbnb πιστεύει σε μια πραγματικά ενιαία πύλη κοινής χρήσης δεδομένων για πλατφόρμες σε επίπεδο ΕΕ, μέσω της οποίας τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να κοινοποιούνται στα κράτη μέλη. Αυτό θα μειώσει τον φόρτο συμμόρφωσης και το σχετικό κόστος, τόσο για τα κράτη μέλη, όσο και για τις πλατφόρμες, και συμβάλλει στην επίτευξη του απώτερου στόχου μιας πιο εναρμονισμένης προσέγγισης για την κοινή χρήση δεδομένων πλατφόρμας.

-Ένας πιο ενεργός ρόλος της Επιτροπής: Η πρόταση καθορίζει τις αρχές για την αναλογική καταχώριση σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Η Airbnb θα υποστήριζε έναν πιο ενεργό ρόλο της Επιτροπής στην αξιολόγηση και την επαλήθευση της αναλογικότητας αυτών των συστημάτων καταχώρισης, για να διασφαλίσει μεγαλύτερη συνέπεια στην εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή.

-Επιβολή σε δυσανάλογους κανόνες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των εν λόγω προτάσεων: Η πρόταση STR δεν αντιμετωπίζει περιπτώσεις δυσανάλογων τοπικών κανονισμών που υπερβαίνουν τα συστήματα καταχώρισης. Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένοι τομείς στην ΕΕ, όπως η Βαρκελώνη και οι Βρυξέλλες, όπου οι περίπλοκοι κανόνες STR περιορίζουν τη δυνατότητα των καθημερινών οικοδεσποτών να επωφελούνται από την κοινή χρήση του σπιτιού τους, ακόμα κι αν μοιράζονται ένα ιδιωτικό δωμάτιο στο κύριο σπίτι τους. Η Airbnb πιστεύει ότι τέτοιοι δυσανάλογοι κανόνες αντιβαίνουν στις αρχές της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες και τα κράτη μέλη και οι τοπικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν την εναρμόνιση των κανόνων.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Nathan Blecharczyck, συνιδρυτής και Chief Strategy Officer της Airbnb, δήλωσε ότι η φιλοξενία είναι μια οικονομική σωτηρία για τους Ευρωπαίους, ώστε να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, αλλά οι περίπλοκοι τοπικοί κανόνες συχνά αποκλείουν τις οικογένειες από τα εν λόγω οικονομικά οφέλη. Η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ψηφιακής νομοθεσίας και αυτές οι προτάσεις προσφέρουν ελπίδα για μια μελλοντική πορεία που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για περισσότερους καθημερινούς οικοδεσπότες. Τέλος, ο συνιδρυτής της Airbnb επεσήμανε ότι η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό το έργο της ΕΕ για νέους κανόνες STR και θα μοιραστεί την εμπειρία της από τη συνεργασία με τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη κανόνων σε όλη την ΕΕ, που να είναι κατάλληλοι για όλους.

Το έγγραφο της Airbnb ζητά επίσης συνεπή συμμόρφωση σε ολόκληρο τον τομέα αντί να ενθαρρύνει τους σπάνιους κακούς παράγοντες να μετακινηθούν σε μικρότερες πλατφόρμες ή σε μεγάλους παράγοντες όπως το Google Travel που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ φιλοξενεί πάνω από 1 εκατ. οικοδεσπότες στην Airbnb – περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο – και σχεδόν τα 3 /4  από αυτούς μοιράζονται μόνο ένα σπίτι. Το προηγούμενο έτος, ο τυπικός οικοδεσπότης κέρδισε λίγο περισσότερα από 3.000 ευρώ – που ισοδυναμεί με δύο μήνες πρόσθετη αμοιβή για το μέσο νοικοκυριό της ΕΕ.

Τέλος, τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση της νέας πρότασης, βασίζονται και σε έρευνα της Airbnb σε περισσότερους από 36.000 οικοδεσπότες με κρατήσεις μεταξύ 1 Ιουνίου 2021 και 31 Δεκεμβρίου 2021 και έρευνα μεταξύ 17 Φεβρουαρίου 2022 και 31 Μαρτίου 2022, με  περιθώριο σφάλματος κάτω από 2%. 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα