Serpentine House στο Ελληνικό | Ένα από τα νέα -υπό κατασκευή- έργα της Potiropoulos+Partners

29 Jan 2024, 10:11 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Serpentine House στο Ελληνικό | Ένα από τα νέα -υπό κατασκευή- έργα της Potiropoulos+Partners

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Και ενώ το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας σύμφωνα με το έγκυρο διεθνές Architizer, ένα νέο -υπό κατασκευή- έργο του στο Ελληνικό, αποσπά την προσοχή για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του. 

Πρόκειται για το Serpentine House. To έργο βρίσκεται σε ένα από τα Νότια προάστια της Αθήνας, στο Ελληνικό, σε μια υποσχόμενη και γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή, και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην ακτή και το παλιό αεροδρόμιο, μια περιοχή που ορίζεται από μεγάλα οικόπεδα με χαμηλά κτίρια κατοικιών και μια σχετική έλλειψη «αστικών» σημείων αναφοράς του γύρω τοπίου. 

3d visualization: Batis Studio

Η αρχιτεκτονική χειρονομία μιας μακράς ρέουσας μορφής σε σχήμα «L» κατά μήκος των δύο κύριων άκρων του οικοπέδου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φίλτρο μεταξύ του περιβάλλοντος τοπίου και του αρνητικού του που προκύπτει, μια αυλή παρόμοιας κλίμακας με το αποτύπωμα του κτιρίου. Αυτή η ρευστή μορφή «στενεύει» και «διευρύνεται» για να δημιουργήσει «ένταση» με την κλειστή αυλή, αλλά είναι άκαμπτη κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου, σχηματίζοντας μια καλά ορισμένη άκρη. Οι καμπύλες άκρες της κτιριακής μάζας απαλύνουν την άκαμπτη εμφάνιση προς τον περίγυρο, περιμένοντας μια «αλλαγή», όπου ο όγκος της κατοικίας, η εσωτερική αυλή και το εξωτερικό σκηνικό θα συνδέονται σε μια ισορροπημένη συνέργεια, ενωμένα με το φυσικό φως, προσδιορίζοντας το αναγνωρίσιμο όριο και την τεταμένη και συνεχή σχέση του μεταξύ του κτιρίου και του εσωτερικού διαμορφωμένου χώρου. 

3d visualization: Batis Studio

Η μορφή του κτιρίου εκτείνεται από μια σειρά από μεγάλες πέργκολες για να καλύψει τμήματα της αυλής και να δημιουργήσει μια μάλλον «σκηνοθετημένη» ακολουθία κλειστών/ανοιχτών και ημιυπαίθριων χώρων όπου ταυτόχρονα υποδεικνύει διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας και αδιαφάνειας με μεγάλα ανοίγματα προς τον κήπο.

3d visualization: Batis Studio

Το κτιριακό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο ορόφους με τους κύριους χώρους καθιστικού στο ισόγειο και τους χώρους ύπνου στον επάνω όροφο, μαζί με το family room, για να διατηρούνται τα επίπεδα θορύβου υπό έλεγχο, με εξαίρεση το master bedroom που βρίσκεται σε ιδιωτική γωνιά της κάτοψης του ισογείου, εκμεταλλευόμενη τον προσανατολισμό, και με άμεση πρόσβαση σε απομονωμένο χώρο του κήπου και της πισίνας.

3d visualization: Batis Studio

Στρατηγικά τοποθετημένη στο κέντρο της αρθρωτής μορφής και προορισμένη να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης είναι η κουζίνα, όπου μπορεί κανείς να “επιβλέπει” τις επίσημες και ανεπίσημες δραστηριότητες ως μέρος της καθημερινής ζωής. Οι πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν εξωτερικό γήπεδο μίνι μπάσκετ, γυμναστήριο και χώρο γραφείου με δική του είσοδο σε ένα μικρό κτήριο-δορυφόρο, απέναντι από την πισίνα.

Μεγάλα ανοίγματα «διαπερνούν» τη ρευστή φόρμα, χορογραφούν και «αφηγούνται» την πράξη της κατοίκησης, αναδεικνύοντας τη σύνδεση των κτιρίων με τη φύση, πλημμυρίζοντάς τα με φυσικό φως.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα