Φθίνουσα τάση νέων θέσεων εργασίας, με άνοδο στους τομείς ψηφιοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης

06 May 2023, 07:28 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Φθίνουσα τάση νέων θέσεων εργασίας, με άνοδο στους τομείς ψηφιοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι νέες αγγελίες μειώθηκαν κατά 19,1%, ενώ οι βασικοί τομείς που ξεχωρίζουν στις νέες προσλήψεις, το Cloud, η AI και τα Big Data: Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε η εταιρεία ανάλυσης GlobalData, διερευνώντας τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2023.

Ειδικότερα, τους πρώτους μήνες του νέου έτους, παρατηρήθηκε ότι πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν απολύσεις εν μέσω της συνεχούς μείωσης των αναγγελιών θέσεων εργασίας. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές, συγκαταλέγονται και σημαντικοί παίκτες, όπως η Salesforce, η Accenture και η JP Morgan Chase & Co, οι οποίες και ανακοίνωσαν περικοπές στις θέσεις εργασίας. Παρά το γεγονός αυτό, κλάδοι όπως το λιανικό εμπόριο, η υγεία και η τεχνολογία, συνέχισαν να προσλαμβάνουν ενεργά. Πάντως, τα βασικά θέματα που οδηγούν τις τάσεις προσλήψεων είναι το Cloud, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τα Big Data.

Αναλυτικά, στην τελευταία έκθεση της GlobalData, Παγκόσμια Δραστηριότητα Προσλήψεων – Τάσεις & Σημεία, 1ο Τρίμηνο 2023, διαπιστώθηκε ότι η παγκόσμια δραστηριότητα προσλήψεων συνέχισε να μειώνεται το 1ο τρίμηνο του 2023, καθώς οι ενεργές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 27,8%, με τις νέες θέσεις εργασίας να μειώνονται κατά 19,1% και τα κλεισίματα να αυξάνονται κατά 36,3%, σε σύγκριση με τις αναρτήσεις.

Οι εταιρείες που εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική, δημοσίευσαν το 91,4% των θέσεων εργασίας στην περιοχή, το 4% στην Ασία-Ειρηνικό, το 3,4% στην Ευρώπη, το 0,6% στη Νότια και Κεντρική Αμερική και το 0,6% στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το λιανικό εμπόριο, η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνολογία συνέχισαν να προσλαμβάνουν ενεργά, αν και οι ενεργές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά περίπου 30% διαδοχικά το 1ο τρίμηνο του 2023. 

Σχετικά, η κα Sherla Sriprada, Business Fundamentals Analyst στην GlobalData, σχολίασε ότι οι υπηρεσίες τροφίμων, τα ταξίδια και ο τουρισμός, οι επιχειρηματικές και καταναλωτικές υπηρεσίες και οι κατασκευές, είχαν υψηλότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα κλεισίματα από άλλους κλάδους το 1ο τρίμηνο του 2023. Μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στις προσλήψεις την ίδια περίοδο, ήταν οι AmRest Holdings SE, Marriott International Inc και Black & Veatch.

Όσον αφορά στους τομείς, τα θέματα Ψηφιοποίηση, AI και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είχαν υψηλότερες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα κλεισίματα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Για παράδειγμα, ο Digital Marketing Manager της Lego AS, είναι ένας νέος ρόλος που θα υποστηρίξει τις Παγκόσμιες Ομάδες Μάρκετινγκ στην εκτέλεση ψηφιακών καμπανιών παγκόσμιας κλάσης, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο μάρκετινγκ εγγύτητας, για να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα των καναλιών λιανικής, να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο ηλεκτρονικό κατάστημα και να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Ένας άλλος νέος ρόλος του Διευθυντή Κοινοτικών Ηλιακών Εκτάσεων της ReVision Energy LLC εξετάζει τη συν-ανάπτυξη και εφαρμογή των κοινοτικών ηλιακών στρατηγικών της ReVision στο Μέιν, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Μασαχουσέτη, για να αυξήσει την πρόσβαση σε ηλιακή ενέργεια, με σκοπό την εξοικονόμηση κόστους για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και άλλα άτομα και οργανισμούς με περιορισμένη πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια.

Τέλος, η κα Sriprada καταλήγει στο ότι, ενώ η μείωση των αγγελιών θέσεων εργασίας και η αύξηση των απολύσεων είναι ανησυχητική, το βασικό στοιχείο είναι ότι οι κλάδοι πρέπει να προσαρμοστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να αναβαθμίσουν το εργατικό δυναμικό τους για να παραμείνουν επίκαιρες.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα