Δήμος Αργοστολίου | Οδηγοί Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Ανάπτυξη

15-02-24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς ανέθεσε στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου την μελέτη και δημιουργία “Οδηγών Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη”,  οι οποίοι βασίζονται στις αρχές των συμπεριφορικών οικονομικών (Behavioural Economics).

Οι οδηγοί προτείνουν απλές μεθοδολογίες και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα από τις τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν σημαντική απόδοση βιωσιμότητας και δεν απαιτούν έξοδα για την εφαρμογή τους, παρα μόνο αλλαγή προσέγγισης στην καθημερινές λειτουργίες τους και στην αλληλεπίδρασή με τους πελάτες τους.

Με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής βιώσιμης ανάπτυξης της Κεφαλονιάς και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τάσεις η συγκεκριμένη δράση προσφέρει στους επαγγελματίες του τουρισμού τρεις οδηγούς, έναν για τα ξενοδοχεία/καταλύματα, έναν για την εστίαση και έναν για τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις.

Στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των οδηγών στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος” από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιονίου Πανεπιστήμιου, Αγησίλαο Κονιδάρη.

Στην εκδήλωση απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Μύρωνας Φλουρής, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος και ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρισμού Κωνσταντίνος Βόγλης, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Σπύρος Πολυκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, η Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας και απόδημου Ελληνισμού Ελένη Παπαναστασάτου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Αργοστολίου και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Νίκος Κουρκουμέλης.

Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, Μαρίνα Βεργωτή, δηλώνει πως, “Η αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουρισμό είναι πλέον αναγνωρισμένη από όλους μας. Μέσα από αυτή τη πρωτοβουλία επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε όσο πιο εμφατικά γίνεται την σημασία και σπουδαιότητα της βιωσιμότητας, την ισορροπία μεταξύ οικονομικών οφελών και περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας, κοινωνικής συνοχής και τον σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες και τον ανθρώπινο παράγοντα”.

O αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Αγησίλαος Κονιδάρης δήλωσε ότι “οι Δήμοι τουριστικών προορισμών πρέπει να παρέχουν κίνητρα και εργαλεία στις τουριστικές επιχειρήσεις με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξή τους. Σε έναν προορισμό όπως η Κεφαλονιά όπου το αδιαμφισβήτητο διαχρονικό του πλεονέκτημα είναι το φυσικό περιβάλλον, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την προστασία του. Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνο όταν η τουριστική ανάπτυξη επιτυγχάνεται με βάση τους τρεις αυτούς πυλώνες μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη. Οι ιδέες και οι προτάσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που συμπεριλαμβάνονται στα εγχειρίδια αποτελούν ένα νέο εργαλείο για τις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να λειτουργήσουν με στόχο τη βιωσιμότητα”. 


Οι οδηγοί είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα του προορισμού και μπορείτε να τους κατεβάσετε πατώντας εδώ.

διαβάστε ακόμα

Γερμανικός τουρισμός: Σε υψηλά πενταετίας η διάθεση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι
Διεθνείς εκδηλώσεις του Μαΐου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
Κρήτη | Υψηλές προσδοκίες για τις τουριστικές ροές από τις Αραβικές Χώρες
Jet2.com και Jet2holidays | Άνοιξε το χειμερινό πρόγραμμα 2025-2026 σε ηλιόλουστους προορισμούς
Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς
HOTREC: Η πρόταση της Κομισιόν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών πακέτων διακοπών
Booking.com: Αυτές είναι οι τάσεις στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές αναζητήσεις – Συμβουλές στις επιχειρήσεις
TRYP by Wyndham | Νέα εμφάνιση και αισθητική στα ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική
Heraklion Swimming Challenge 2024 στο Ηράκλειο Κρήτης
Ορεινός Αγώνας Karya Olympus Trail 2024