Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς

Γιατί ο καφές ακριβαίνει συνεχώς
  • Οι τιμές του καφέ βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά. Αιτίες είναι η κλιματική αλλαγή, η υψηλή ζήτηση αλλά και ο πόλεμος σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Διαβάστε το θέμα της DW....

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και το υψηλό ενεργειακό κόστος καθιστούν το δημοφιλές ρόφημα ολοένα πιο ακριβό, σημειώνει η εταιρία Tschibo, κορυφαίος πωλητής καφέ στη Γερμανία με τζίρο που ξεπέρασε το 2021 τα 3,26 δις ευρώ. Στις αρχές Μαΐου, η γερμανική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να «προσαρμόσει» τις τιμές της για τον καβουρδισμένο καφέ:«Πολλά κόστη συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένου του ακατέργαστου πράσινου καφέ. Προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την ποιότητα που έχουν συνηθίσει, οφείλουμε να λάβουμε μέτρα».

Η Gepa, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εισαγωγέας τροφίμων δίκαιου εμπορίου από τον νότο της υφηλίου στην Ευρώπη, καταγράφει μείωση πωλήσεων λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης, η οποία οφείλεται στον πληθωρισμό. Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών για τον καφέ και το κακάο, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επιπτώσεις. Η Αντρέα Φίτερερ, επικεφαλής του τμήματος Θεμελιωδών Αρχών και Πολιτικής της Gepa, ανησυχεί για τις υψηλές τιμές και τις διακυμάνσεις στις αγορές πρώτων υλών. Οι ασθένειες των φυτών που ευνοούν οι μονοκαλλιέργειες και η κλιματική αλλαγή, η οποία φέρνει ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκτόξευση των τιμών, εκτιμά η Γερμανίδα ειδικός.

Η κλιματική αλλαγή πλήττει τους καλλιεργητές

Σύμφωνα με την Fairtrade International, η οποία εκπροσωπεί παραγωγούς δίκαιου εμπορίου, οι καλλιεργητές καφέ υποφέρουν. Η εταιρία εξήγησε στην DW ότι και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική, οδηγούν τις τιμές σε άνοδο.

Εκτός αυτού οι ένοπλες διενέξεις σε ολόκληρο τον κόσμο ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές, σημειώνει ο Κάρστεν Φριτς. Ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές των αποκαλούμενων «μαλακών πρώτων υλών», στις οποίες περιλαμβάνονται τα τρόφιμα. Σε συνέντευξή του στην DW αναφέρεται σε μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Commerzbank Research:

«Σε αντίθεση με τη Ρομπούστα, η ποικιλία Αράμπικα ελάχιστα επηρεάζεται από τους περιορισμούς στο εμπόριο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί της ποικιλίας αυτής δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διαδρομή για την μεταφορά της. Διαφορετική είναι ωστόσο η κατάσταση για την ποικιλία Ρομπούστα, η οποία παράγεται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία».

Την στιγμή που κάποιοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάποιοι άλλοι επωφελούνται από αυτές: «Η σημαντική αύξηση των τιμών, καθώς και οι ελλείψεις στην ποικιλία Ρομπούστα ενδέχεται να τονώσουν τη ζήτηση για Αράμπικα», προσθέτει ο Γερμανός αναλυτής. Έτσι η Βραζιλία, από όπου προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής Ρομπούστα, βγαίνει κερδισμένη και με το παραπάνω.

Οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν

Ο επικεφαλής γερμανικής εταιρείας καβουρδίσματος καφέ Στέφεν Σβαρτς αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών. Εκτιμά ότι η άνοδος οφείλεται και στις ελλείψεις εργατών στις φυτείες καθώς και στην αύξηση της κατανάλωσης καφέ στις χώρες προέλευσης. Ο Γερμανός δήλωσε μάλιστα στο περιοδικό Der Spiegel: «Έχουμε ταυτόχρονα μικρότερες συγκομιδές, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυξανόμενη ζήτηση».

Η αυξανόμενη ζήτηση δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο καφές έγινε μόδα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σχετίζεται πολύ περισσότερο με την αύξηση της κατανάλωσης ακόμη και σε χώρες με παράδοση στο τσάι. Στη Νότια Κορέα και την Κίνα, για παράδειγμα, η ζήτηση για το δημοφιλές ρόφημα σε όλες τις εκδοχές του αυξάνεται ολοένα περισσότερο.

Ο Στέφεν Σβαρτς, πάντως, πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν. Θεωρεί ότι ο καφές θα πρέπει να κοστίζει 25 έως 30 ευρώ το κιλό. Όπως δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel, «πρέπει να είμαι πρόθυμος να πληρώσω τουλάχιστον αυτό το ποσό, αν θέλω καλή γεύση. Όσο για τις οικολογικές και κοινωνικές πτυχές, αποτελούν για μένα προτεραιότητα».

Πηγή: DW

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

This is Athens agopra

Επενδύσεις
  1. 21/03 22:50

    Επανεκκίνηση πτήσεων στο Heathrow μετά από τη διακοπή ρεύματος

  2. 21/03 16:48

    “Athens Reimagined” | Η Αθήνα και οι γειτονιές της στο ψηφιακό περιοδικό iGreece

  3. 21/03 16:46

    Συνεχείς διακρίσεις για το THE DOLLI: Βραβεύθηκε με 2 χρυσά κλειδιά από τον παγκόσμιο οδηγό Michelin

  4. 21/03 15:46

    Η Κρητική Κουζίνα στον ΟΗΕ: Μια εβδομάδα γεμάτη γεύσεις και πολιτισμό στη Βιέννη

  5. 21/03 15:38

    Η στρατηγική της Ελλάδας για βιώσιμο και καινοτόμο τουρισμό στο LSE Hellenic Conference

  6. 21/03 14:47

    Συνάντηση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων με τον κ.Τζιτζικώστα

  7. 21/03 14:20

    Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο

  8. 21/03 14:15

    Χάος στο Χίθροου: Οι πιλότοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν ημέρες για την αποκατάσταση των πτήσεων

  9. 21/03 12:21

    Το Αεροδρόμιο Αθηνών συμμετέχει στην «Ώρα της Γης»

  10. 21/03 12:07

    ΕΟΤ | Έκθεση στην Ύδρα με τις ιστορικές αφίσες του ελληνικού τουρισμού

  11. 21/03 11:49

    TUI UK & Ireland | Προβληματισμός για την υπερπροσφορά θέσεων

  12. 21/03 11:30

    Έρευνα της Amadeus: Πώς τα ξενοδοχεία θα αυξήσουν κατά 12% τα έσοδα ανά δωμάτιο

  13. 21/03 11:17

    Virtuoso: Οι πωλήσεις πολυτελών ταξιδιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται 

  14. 21/03 10:30

    Εκδήλωση για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στον Τουρισμό στη Ρόδο

  15. 21/03 10:24

    Ενίσχυση του προϋπολογισμού για νέες τουριστικές επιχειρήσεις ζητά το Επιμελητήριο Ηρακλείου

  16. 21/03 10:17

    Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσικό Φεστιβάλ Μυτιλήνης

  17. 21/03 10:10

    Χάος στο Heathrow: Σχεδόν 300.000 επιβάτες επηρεάζονται από την ξαφνική διακοπή ρεύματος

  18. 21/03 09:59

    Συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ της κ.Κεφαλογιάννη | Η Σαντορίνη είναι απολύτως έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες

  19. 21/03 08:45

    Fly One: Νέα σύνδεση Γερεβάν – Ηράκλειο το 2025

  20. 21/03 08:30

    Nέα εποχή για τον τουρισμό στο Ξυλόκαστρο – Τι προέκυψε από το 1ο Συνέδριο Τουρισμού του δήμου

  21. 21/03 08:13

    Χίος: Δραματική υστέρηση στις υποδομές εισόδου των επισκεπτών

  22. 21/03 08:00

    Η πίεση στους τουριστικούς κλάδους και η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη

  23. 21/03 07:57

    Η τουρκική Global Ports Holding επεκτείνει την παρουσία της στη Σκωτία

  24. 21/03 07:49

    Γυρίσματα της γαλλικής εκπομπής Voyage en Cuisine στην Κρήτη

  25. 21/03 07:45

    Blend Development: Το τέταρτο ξενοδοχείο της στην Αθήνα

  26. 21/03 07:39

    Βόρεια Μακεδονία: Ακύρωση του φόρου αλληλεγγύης από το Συνταγματικό Δικαστήριο

  27. 21/03 07:31

    ΕΟΤ: Προκήρυξη για τη θέση Γενικού Διευθυντή Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής

  28. 21/03 06:10

    Πώς κινούνται οι πωλήσεις για Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη – Τι λέει η επικεφαλής της Peakpoint Travel στο TN

  29. 20/03 21:17

    Gen Z & Ψηφιακές Πληρωμές: Νέα Έρευνα Visa – Ινστιτούτου ΕΣΕΕ

  30. 20/03 20:03

    Α,Τζιτζικώστας | Η κρουαζιέρα είναι κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας

  31. 20/03 19:43

    Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Ο Όμιλος Sani/Ikos και η We4All ενώνουν δυνάμεις για ένα πιο πράσινο μέλλον

  32. 20/03 19:31

    Η Αθήνα στο επίκεντρο γερμανικού δημοσιεύματος ως κορυφαίος πολιτιστικός και ταξιδιωτικός προορισμός

  33. 20/03 19:11

    HotelBrain | Ανοίγει το ξενοδοχείο September City Resort στη Θεσσαλονίκη

  34. 20/03 12:44

    Η γερμανική εταιρεία ενοικίασης τροχοσπίτων Rent Easy ήρθε και στην Ελλάδα

  35. 20/03 12:09

    Τελικά τι συμβαίνει με το κλίμα;

  36. 20/03 11:09

    Γευστικός Θησαυρός: Ανακαλύπτοντας τη Γαστρονομική Παράδοση του Ρεθύμνου

  37. 20/03 11:00

    Mitsis Group: Ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Ινδίας

  38. 20/03 10:55

    Η Ferrari διαφημίζει την Αρτα

  39. 20/03 10:43

    Υποτονική η ζήτηση για αποδράσεις την 25η Μαρτίου- τι λένε στο Tornos News ξενοδοχειακοί παράγοντες

  40. 20/03 08:25

    Γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ζάκυνθο και Μέτσοβο

  41. 20/03 07:41

    ΕΟΤ: Συζητήσεις για νέα μίσθωση του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας

  42. 20/03 07:20

    Έντονο ενδιαφέρον από Βούλγαρους επενδυτές για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

  43. 20/03 07:10

    Middle East Airlines: Επαναφορά της σύνδεσης Βηρυτός – Μύκονος το 2025

  44. 20/03 07:10

    Δήμος Μεγίστης: Ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας

  45. 20/03 06:13

    Η Σαχάρα έφερε αύξηση των τουριστών στην Αλγερία

  46. 20/03 06:10

    Θετική έκπληξη: Την Κυριακή 23 Μαρτίου η πρώτη κρουαζιέρα στη Σαντορίνη για το 2025

  47. 19/03 21:30

    "Τουρισμός για Όλους" | Ποιοι κληρώθηκαν

  48. 19/03 18:31

    Στις 27 Μαρτίου τα πρώτα τσάρτερ της σεζόν στην Κρήτη | Ο Μανόλης Τσακαλάκης στο Tornos News

  49. 19/03 16:05

    ΔΥΠΑ | 800 θέσεις εργασίας στα Χανιά από 25 επιχειρήσεις

  50. 19/03 15:46

    Σημαντικά βραβεία για την easyJet από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

  51. 19/03 14:00

    Ξενοδοχεία | One&Only Kéa Island: Δεύτερη σεζόν με νέες πολυτελείς βίλες

  52. 19/03 13:47

    Διεθνείς δρομικές διοργανώσεις του Μαρτίου-Απριλίου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  53. 19/03 12:43

    Ημέρα Καριέρας για πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής

  54. 19/03 11:48

    +6,1% η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το α' δίμηνο του 2025

  55. 19/03 11:24

    Περιφέρεια Κρήτης | Θετικές γνωμοδοτήσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ξενοδοχεία

  56. 19/03 11:15

    Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Γάλλων για διακοπές στην Κρήτη

  57. 19/03 10:32

    Τουριστικά γραφεία στην Αγγλία | 7 επιπλέον πωλήσεις ανά υπάλληλο για να καλυφθεί το εργοδοτικό κόστος

  58. 19/03 10:07

    Εντυπωσίασε η Χίος στην έκθεση στη Σόφια- "Παντρειά" Μαστίχας Χίου και Μπουγάτσας Σερρών

  59. 19/03 08:31

    Γρ. Τάσιος | Περισσότερες εθινικότητες περιμένει φέτος η Χαλκιδική

  60. 19/03 08:30

    Οροπέδιο της Νίδας, Ο μυστικός παράδεισος στα υψίπεδα της Κρήτης

  61. 19/03 07:55

    Ερμούπολη: Διαγωνισμός για τη μίσθωση πρώην καφετέριας επί της πλατείας Μιαούλη

  62. 19/03 07:54

    ΓΑΙΟΣΕ: Πολλαπλές χρήσεις, ακόμη και ξενοδοχεία, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς

  63. 19/03 07:45

    Διαγωνισμός για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου

  64. 19/03 07:38

    Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενώνα Μεσενικόλα στη Λίμνη Πλαστήρα

  65. 19/03 07:05

    Soft opening φέτος για το Four Seasons Resort Mykonos

  66. 19/03 07:00

    Πλειάδων Γη Resort (Τρίκαλα Κορινθίας): Στοίχημα η προσέλκυση ξένων επισκεπτών το καλοκαίρι | Ο Βλ. Πολυχρονόπουλος στο ΤΝ

  67. 19/03 06:18

    Μια Ελληνική ατραξιόν στις κορυφαίες της Ευρώπης με το καλύτερο value for money

  68. 19/03 06:15

    Πλούσιο το μενού της τουριστικής προβολής για την Χίο

  69. 19/03 06:15

    Δημοπρασία για 15ετή μίσθωση ορειβατικού καταφυγίου στo Λιτόχωρο

  70. 18/03 20:58

    Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων | Ελπίζουμε οι ενδείξεις για καλή χρονιά να επαληθευτούν

  71. 18/03 18:07

    Ενεργός συμμετοχή των πολιτών και αντίσταση - η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις

  72. 18/03 17:49

    Στο Λονδίνο τις επόμενες μέρες η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

  73. 18/03 17:42

    ΕΛΙΜΕ: Χρονιά ρεκόρ για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα το 2024 - Περίπου 8 εκατ. επισκέπτες

  74. 18/03 15:58

    ΥΠΑ: Άσκηση ετοιμότητας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

  75. 18/03 15:05

    Κλειδιά Michelin σe 68 ελληνικά ξενοδοχεία

  76. 18/03 14:51

    Κρητικά Προϊόντα στα Κρητικά Ξενοδοχεία | Ραντεβού στο 13ο Παγκρήτιο Forum

  77. 18/03 14:37

    Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή

  78. 18/03 14:13

    Γερμανικός Τύπος |«Η Ελλάδα υποφέρει από την κλιματική αλλαγή»

  79. 18/03 14:05

    Έκτακτες επιθεωρήσεις στα πλοία όλων των λιμανιών της χώρας

  80. 18/03 14:00

    Δίγλωσσος τουριστικός χάρτης για την προβολή της Πιερίας

  81. 18/03 12:03

    Ξενοδοχειακές συναλλαγές στην Ευρώπη το 2024 | +294% στην Ελλάδα!

  82. 18/03 10:58

    Celestyal | Eιδική προσφορά «Δύο στην τιμή του ενός»

  83. 18/03 10:23

    To πλάνο δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής

  84. 18/03 08:46

    Σαντορίνη 2025: Έτος Υποστήριξης και Ανάδειξης της Αυθεντικότητας

  85. 18/03 08:45

    Άγιος Νικόλαος: Το κοσμοπολίτικο στολίδι της Κρήτης με τη μυθική λίμνη

  86. 18/03 08:40

    Ντοκιμαντέρ για τα Ελγίνεια Μάρμαρα και γυρίσματα στη Λέσβο από τη Μιμή Ντενίση

  87. 18/03 08:05

    Εγκρίσεις ενισχύσεων για 9 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις και 1 κάμπινγκ

  88. 18/03 07:51

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου | Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος για 5 ξενοδοχειακά θέματα

  89. 18/03 07:44

    Το θερινό πρόγραμμα πτήσεων της Croatia Airlines και οι συνδέσεις με την Αθήνα

  90. 18/03 07:33

    Ανάδειξη της ορεινής Αχαΐας σε προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου

  91. 18/03 06:30

    Γιατί τα διεθνή ξενοδοχειακά brands προτιμούν να επενδύουν στην Ελλάδα

  92. 18/03 06:10

    Pasha Travel | Στην Κρήτη τα πρώτα τσάρτερ στην Ελλάδα από το Αζερμπαϊτζάν – Τι δήλωσε στο Tornos News ο CEO

  93. 17/03 19:22

    Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη είναι ασφαλής προορισμός, έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες

  94. 17/03 16:22

    Accor | Ισχυρή ανάπτυξη το 2024 στην Ελλάδα - το νέο White Paper για τη βιώσιμη ανάπτυξη

  95. 17/03 16:05

    Βιώσιμη ανάπτυξη | Τα Koullias Hotels συνομιλούν με την καθηγήτρια του Harvard, Rebecca Hederson

  96. 17/03 15:57

    Ο ΕΟΤ Ην. Βασιλείου σε ημερίδες δύο Βρετανικών Πανεπιστημίων

  97. 17/03 15:48

    Β. Κικίλιας: Μάχη για φτηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια

  98. 17/03 14:52

    Πρώτο Τουριστικό Συνέδριο Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης για την συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία

  99. 17/03 12:52

    Η Κεντρική Μακεδονία κορυφαίος προορισμός για τους Βούλγαρους τουρίστες

  100. 17/03 12:01

    Ανοικτή επιστολή στους τουρίστες: Παρακαλώ μην έρθετε διακοπές στη Μαγιόρκα