Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων

18 May 2024, 11:10 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο ACANDIA, με σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών του τουρισμού, των τοπικών αρχών και εκπροσώπων φορέων. 

Επιβεβαιώθηκε σε όλους τους τόνους ότι η Ένωση θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις δράσεις της στα πλαίσια των αξιών που εκπροσωπεί, υπηρετώντας με συνέπεια την ελληνική φιλοξενία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας τη σημασία των συνεργειών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Δημόσιες Αρχές και επενδύοντας σε βιώσιμες λύσεις ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ξενοδοχειακός κλάδος και ο τουρισμός.  

Της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη και προήδρευσε ο ξενοδόχος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ιωάννης Χατζής, ο οποίος και συντόνισε όλες τις ομιλίες και τοποθετήσεις και Γενικός Γραμματέας ο ξενοδόχος και Αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Κωσταντίνος Μηννέτος. Το σώμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ενημερώθηκε για τα όσα αφορούν τον Οικονομικό Απολογισμό και τα πεπραγμένα έτους 2023, ενέκρινε ομοφώνως την «Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής 2023» και τον προϋπολογισμό του 2024. 

Στη διάρκεια της ΓΣ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Ιωάννης Παπαβασιλείου παρουσίασε  διεξοδικά τις κύριες δράσεις, τις συνέργειες και τις διεκδικήσεις της ΕΞΡ σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αναφέροντας  μεταξύ άλλων το υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό για την μείωση ΦΠΑ, την συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος Rhodes Colab και το αίτημα προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την δημιουργία τμήματος τουριστικών σπουδών. 

Ιδιαίτερη αναφορά, παρουσία του νομικού συμβούλου της ΠΟΞ κ. Νίκου Ζωητού, έγινε στα ζητήματα που διαμορφώνουν το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι ξενοδόχοι να επιχειρήσουν. Έμφαση δόθηκε, μεταξύ άλλων στα ζητήματα φορολόγησης, χρηματοοικονομικά, πληθωρισμού, στην εξαιρετικά αδύναμη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο νέο χωροταξικό με όρους βιωσιμότητας και στις σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, θέματα που θέτουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων και του τουριστικού μας προϊόντος σε δοκιμασία. 

Τονίστηκε πως είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι για την επίλυση των ανωτέρω καίριων ζητημάτων είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία και ο εποικοδομητικός διάλογος για την διαμόρφωση των αποφάσεων που λαμβάνονται για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος έχει αποδείξει επανειλημμένα την προσφορά του στην οικονομία και κοινωνία. 

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, πρότεινε την διεξαγωγή ενός συνεδρίου όπου οι αρχές και όλοι οι φορείς του νησιού θα συνεργαστούν για την δημιουργία ενός οδικού χάρτη αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Τουρισμό της Ρόδου, που μακροχρόνια θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί. 

Χαρακτηριστικά επισήμανε:

«Κάνοντας πράξη το μήνυμα πως ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας δεν θα πάψει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τη Ρόδο. Με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής και ενεργειακής αναβάθμισης και της σωστής κατάρτισης θα δουλέψουμε με τις τοπικές αρχές και τους φορείς προκειμένου να αναδείξουμε τη Ρόδο σε πρότυπο προορισμό παγκοσμίου επιπέδου. 

Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.» 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ιωάννης Χατζής, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βάσως Μηναϊδης, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι προσκεκλημένοι κ.κ.: 

Βασίλειος Υψηλάντης – Βουλευτής Δωδεκανήσου / Α' Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων, Αντώνης Β. Καμπουράκης - Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ, 

Χρήστος Μιχαλάκης  - Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου / Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, 

Γιώργος Ματσίγκος - Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, 

Άρης Σουλούνιας - Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και 

Γιώργος Αντώνογλου - Αντιπρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο υφυπουργός ναυτιλίας κ. Ιωάννης Παππάς, η  βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη, ο   ο βουλευτής Δωδεκανησου κ. Μ.Κονσολας και ο βουλευτής ο Δωδεκανήσου και πρώην υπουργός τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα