Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%

14 May 2024, 11:51 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Νέα μελέτη: Οι ενέσεις απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 20%

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ενέσεις  απώλειας βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων  κατά 20% σύμφωνα με μελέτη, με τους γιατρούς να ζητούν να συνταγογραφούνται όπως οι στατίνες .

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το φάρμακο semaglutide, το δραστικό συστατικό που περιέχεται στο Wegovy και στο Ozempic, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO) με επικεφαλής ερευνητές του University College του Λονδίνου, διαπίστωσε επίσης ότι η σεμαγλουτίδη επέφερε καρδιαγγειακά οφέλη για τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το αρχικό τους βάρος ή την ποσότητα βάρους που είχαν χάσει.

Υποδηλώνει ότι τα άτομα με ήπια παχυσαρκία ή που έχουν χάσει μόνο μικρό ποσοστό του βάρους τους θα μπορούσαν να έχουν βελτιωμένη καρδιαγγειακή εικόνα .

Ο καθηγητής John Deanfield, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Καρδιαγγειακών Αποτελεσμάτων και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται τακτικά για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να λαμβάνουν το φάρμακο τα επόμενα χρόνια.

“Αυτό το φανταστικό φάρμακο αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα. Η μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχουν ενδεχομένως εναλλακτικοί μηχανισμοί για αυτό το βελτιωμένο καρδιαγγειακό αποτέλεσμα με τη σεμαγλουτίδη , πέρα από την απώλεια βάρους . Είναι αρκετά σαφές ότι κάτι άλλο συμβαίνει που ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα“, δήλωσε ο Deanfield.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17.604 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω,  με δείκτη μάζας σώματος άνω του 27 , από 41 χώρες. 

Στους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν επίσης βιώσει στο παρελθόν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή, συνταγογραφήθηκε είτε μια εβδομαδιαία δόση σεμαγλουτίδης 2,5 mg είτε ένα εικονικό φάρμακο για μια μέση περίοδο 40 μηνών.

Από τους 8.803 ασθενείς στην ομάδα της σεμαγλουτίδης, 569 (6,5%) παρουσίασαν ένα πρωτογενές καρδιαγγειακό συμβάν , όπως καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με 701 (8%) από τους 8.801 ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η σεμαγλουτίδη με την εμπορική ονομασία Wegovy συνταγογραφείται για την απώλεια βάρους στο NHS από το 2023.

Η έρευνα είχε στόχο να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τις απώλειας βάρους του Wegovy, το οποίο έχει τις άδεια κυκλοφορίας ως Ozempic για τη θεραπεία του διαβήτη.

Τις οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ενέσεις  είχαν εντυπωσιακό αντίκτυπο στην καρδιά με όσους έπαιρναν τα φάρμακα για τουλάχιστον τρία χρόνια να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακού θανάτου κατά ένα πέμπτο 

Τα ευρήματα έχουν χαιρετιστεί ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην καρδιολογία μετά τις στατίνες τη δεκαετία του 1990.

Ο κορυφαίος καρδιολόγος της Βρετανίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε ότι θα συνιστούσε τη μαζική εξάπλωση των ενέσεων για να σωθούν ζωές. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα εμβόλια, τα οποία αρχικά σχεδιάστηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη, υπόσχονται επίσης την πρόληψη πολλών θανατηφόρων παθήσεων, με δοκιμές που εξετάζουν τον αντίκτυπο στη νόσο Αλτσχάιμερ, την καρδιακή ανεπάρκεια και τον καρκίνο.

Ακολούθησε έρευνα που δείχνει ότι οι παχύσαρκοι εργαζόμενοι έχουν έως και διπλάσιες πιθανότητες να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και ένας παρόμοιος αριθμός λαμβάνει στατίνες.

Πηγή: ertnews.gr

Νατάσα Καντζάβελου 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα