UN Tourism: Νέο πρωτοποριακό εργαλείο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

20 May 2024, 15:50 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

UN Tourism: Νέο πρωτοποριακό εργαλείο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο παρουσιάζει ο Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN Tourism), το οποίο σχεδιάστηκε προκειμένου να αναβαθμίσει τον τουρισμό σε αγροτικές περιοχές.

Το εργαλείο («Self-assessment Tool to Assist Rural Destinations» ή STAR) επιτρέπει στις τοπικές δημόσιες αρχές να αυτοαξιολογούνται και να υπολογίζουν το επίπεδο της τουριστικής ανάπτυξης. Παρέχει επίσης εξατομικευμένες συστάσεις, με συγκριτική αξιολόγηση διαφορετικών προορισμών και με τη δημιουργία πολύτιμων δεδομένων και στατιστικών στοιχείων που θα αναβαθμίσουν τις πολιτικές αειφόρου τουρισμού χωρίς αποκλεισμούς των Κρατών Μελών.

Το εργαλείο είναι διαθέσιμο για όλους τους αγροτικούς προορισμούς στα κράτη μέλη του UN Tourism. Είναι ανοιχτό σε τοπικές αρχές που ενδιαφέρονται να καταγράψουν την τουριστική τους ανάπτυξη και να λάβουν έναν προσαρμοσμένο οδηγό συστάσεων για την επίτευξη ενός βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και έξυπνου τουριστικού μοντέλου για τους προορισμούς τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του STAR περιλαμβάνουν:

- Αυτοαξιολόγηση: Οι αγροτικοί προορισμοί μπορούν να αυτοαξιολογήσουν τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες τους μέσω ενός συνόλου δεικτών που καλύπτουν πέντε τομείς, την Τουριστική Διακυβέρνηση, την Οικονομική, Κοινωνική και Πολιτιστική Βιωσιμότητα, την Περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την Τουριστική Ανάπτυξη, και τις Υποδομές. Το εργαλείο αυτοαξιολόγησης επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να επικεντρωθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό, το μάρκετινγκ και την προώθηση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση, τη χάραξη πολιτικής, τη διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, τις υποδομές, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, τη συνεργασία με τοπικούς παράγοντες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεδομένα ή μέτρηση των αποτελεσμάτων.

-Προσαρμοσμένες συστάσεις: Το εργαλείο παρέχει έναν εξατομικευμένο οδηγό στους χρήστες με συστάσεις που ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα του ΟΗΕ για τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προορισμών.

-Αριστεία συγκριτικής αξιολόγησης: Υποστηρίζοντας τις τοπικές αρχές σε πολιτικές και πρακτικές συγκριτικής αξιολόγησης, το εργαλείο διευκολύνει την αξιολόγηση των προορισμών σε διάφορες συνιστώσες.

-Δεδομένα και πληροφορίες: Παρέχοντας πληθώρα δεδομένων για τα κράτη μέλη, το ψηφιακό εργαλείο επιτρέπει τη διεξοδική ανάλυση των προορισμών που λαμβάνουν την αξιολόγηση. Ρίχνει φως στις δυνάμεις και τις αδυναμίες των τοπικών κυβερνήσεων στις τουριστικές πολιτικές, στρατηγικές και παρεμβάσεις, θέτοντας τις βάσεις βελτίωσης των αγροτικών περιοχών από τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές.

Το STAR αποτελεί μέρος του έργου του Τουρισμού για την Αγροτική Ανάπτυξη από τον Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN Tourism). Το Πρόγραμμα οραματίζεται τον τουρισμό ως μοχλό αγροτικής ανάπτυξης και ευημερίας, προστατεύοντας τα αγροτικά χωριά, τα τοπία, τα συστήματα γνώσης και την πολιτιστική πολυμορφία. Εναρμονίζεται δε με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) προωθώντας καινοτόμες και μετασχηματιστικές προσεγγίσεις για την τουριστική ανάπτυξη σε αγροτικούς προορισμούς.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα