Miguel Sanz : Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες

07 May 2024, 12:33 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφει η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση "European Tourism Trends & Prospects", που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα 7 Μαΐου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να προκαλούν «σημαντικές ανησυχίες» στον τουρισμό της γηραιάς ηπείρου.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, οι αφίξεις εξωτερικού (+7,2%) και οι διανυκτερεύσεις (+6,5%) το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τα στοιχεία του 2019. Έτσι, συνεχίζεται η ανοδική τάση που παρατηρήθηκε το 2023, όταν, ωστόσο, η αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών στην Ευρώπη ήταν 1,2% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι διανυκτερεύσεις 0,2% χαμηλότερες από την προ πανδημίας χρονιά.

Η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά ενδοπεριφερειακά ταξίδια που τροφοδοτούνται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Αυτό συνδυάζεται με τη ζήτηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να είναι η σημαντικότερη αγορά μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης.

Τα ταξίδια παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα το 2024, με τις τουριστικές δαπάνες τόσο για τις ενδοευρωπαϊκές όσο και για τις μεγάλες αποστάσεις να αυξάνονται στις αρχές του 2024. 

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες θα δαπανήσουν 742,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη φέτος, αύξηση 14,3% σε σύγκριση με το 2023. 

Αυτό μπορεί να αποδοθεί τόσο στον πληθωρισμό όσο και στις εξελισσόμενες ταξιδιωτικές προτιμήσεις, με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν ενδεχομένως μεγαλύτερες διαμονές ή πιο διαφορετικές εμπειρίες. 

Οι προκλήσεις

Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικές ανησυχίες στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει τις τουριστικές ροές, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει πλέον σημαντικά τα ταξίδια από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, με τις ισραηλινές αφίξεις να έχουν μειωθεί κατά 54% σε σχέση με πέρυσι το πρώτο τρίμηνο σε όλους τους προορισμούς αναφοράς.

Για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, το κόστος διαμονής (59%), το επιχειρηματικό κόστος (52%) και οι ελλείψεις προσωπικού (52%) θεωρούνται οι μεγαλύτερες προκλήσεις.

Πάντως, οι συζητήσεις και τα σχόλια στα social media γύρω από τα ταξίδια στην Ευρώπη έχουν συντριπτικά θετικούς τόνους, σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Αμερική, η Αφρική και η Ασία-Ειρηνικός στις αρχές του 2024. Τα κυριότερα σχόλια περιλαμβάνουν επαίνους για τη φυσική ομορφιά, τις υπαίθριες περιπέτειες και τις μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το καρναβάλι γιορτάζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία, που φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι, θα έχει τις μεγαλύτερες τουριστικές εισπράξεις, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών δαπανών στην Ευρώπη το 2024. Η αύξηση των δαπανών προβλέπεται να φτάσει στο 24% για τη Γερμανία και στο 13% για το Παρίσι, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έναντι του 2023.

Πρωτοστατεί η Νότια Ευρώπη

Προορισμοί στη νότια Ευρώπη, που προσφέρουν εμπειρίες διακοπών σε ανταγωνιστικές τιμές, συχνά σε συνδυασμό με πιο ήπιες χειμερινές θερμοκρασίες, ηγούνται στην ανάκαμψη του αριθμού των διεθνών επισκεπτών σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, συμπεριλαμβανομένων της Σερβίας (αύξηση 47%), της Βουλγαρίας (αύξηση 39%), της Τουρκίας (άνοδος 35%) %), της Μάλτας (αύξηση 35%), της Πορτογαλίας (άνοδος 17%) και της Ισπανίας (άνοδος 14%). 

Οι σκανδιναβικές χώρες βλέπουν επίσης αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας, καθώς οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η αύξηση είναι ιδιαίτερα εμφανής για τη Νορβηγία (άνοδος 18%), τη Σουηδία (άνοδος 12%) και τη Δανία (άνοδος 9%), με το ενδιαφέρον να οφείλεται εν μέρει στα χειμερινά σπορ και τη γοητεία του Βόρειου Σέλας.

Ωστόσο, οι χώρες στην περιοχή της Βαλτικής συνεχίζουν να υστερούν λόγω των προκλήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Λετονία να καταγράφει τις χαμηλότερες διεθνείς αφίξεις μετά την πανδημία (μείωση 34%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (πτώση 15%) και τη Λιθουανία (πτώση 14%) ).

Ο πρόεδρος της ETC Miguel Sanz δήλωσε:

«Τα πρώτα στοιχεία για το 2024 αποκαλύπτουν μια θετική προοπτική για τον ευρωπαϊκό τουρισμό φέτος. Οι καταναλωτικές ταξιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας αριθμούς ρεκόρ τους επόμενους μήνες. Αυτή η ώθηση θα στηρίξει τις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα χρόνια της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια. 

Παρά ταύτα, οι υψηλές τιμές και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν βασικά εμπόδια για τον τουρισμό, καθώς ο κλάδος στο σύνολό του προσπαθεί επίσης να υιοθετήσει πιο υπεύθυνες πρακτικές προς όφελος των ντόπιων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος».

Δείτε αναλυτικά την έκθεση
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα