Αλβανία | Ο τουρισμός διατηρεί ψηλά την ισοτιμία του λεκ

15 May 2024, 06:25 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αλβανία | Ο τουρισμός διατηρεί ψηλά την ισοτιμία του λεκ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την ισχυρή του θέση στη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ διατήρησε το αλβανικό νόμισμα λεκ κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας.

Ειδικότερα, το περασμένο Σάββατο η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και λεκ κυμάνθηκε στα 100,2 λεκ για αγορά και στα 100,9 για πώληση, δηλαδή λίγο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν 1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 110,63 λεκ. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ισοτιμία του λεκ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και της βρετανικής λίρας σημείωσε πτωτική τάση την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το τέλος του 2023.

Η Τράπεζα της Αλβανίας τόνισε σε έκθεσή της επιπρόσθετα, ότι η ενίσχυση του λεκ κατά τη διάρκεια του 2023 ήταν κυρίως αποτέλεσμα των μεγάλων εισροών ξένου συναλλάγματος στην χώρα από τον τουρισμό, γεγονός που επέφερε σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας. Έτσι, στο τέλος του 2023 η συναλλαγματική ισοτιμία του λεκ έναντι του ευρώ έκλεισε στα 104,1 προς 1, τιμή, δηλαδή με ανατίμηση του λεκ κατά σχεδόν 3% σε σχέση με έξι μήνες πριν και κατά 9% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου μάλιστα, καταγράφηκε η χαμηλότερη ιστορικά τιμή της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του λεκ με 1 προς 103,2.

Επισημαίνεται τέλος, ότι κατά την διάρκεια του περσινού έτους η Τράπεζα της Αλβανίας συνέχισε να πραγματοποιεί δημοπρασίες για την αγορά ευρώ με στόχο την αύξηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Τίρανα.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα