Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας

17 May 2024, 17:43 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Έκτο Corfu Food & Wine Festival | Η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Βιωσιμότητα στη Γαστρονομία αλλά και στον Τουρισμό μπορεί να είναι το ζητούμενο της διαχείρισης της Οικονομίας μας αλλά συγχρόνως είναι η αντανάκλαση των συνηθειών των γιαγιάδων μας που φρόντιζαν την καθημερινή κουζίνα χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον τους. 

Βιωσιμότητα είναι η χρήση των τοπικών προϊόντων, η τήρηση αρχών ηθικής και κυκλικής οικονομίας. Βιωσιμότητα είναι το κερκυραϊκό παστίτσιο ντόλτσε, τα μποστάνια και η παραγωγή μας.

Το διεθνές γαστρονομικό φεστιβάλ με τίτλο "Corfu Food & Wine Festival" φιλοξενείται φέτος για 6η συνεχή χρονιά στην Κέρκυρα, παρουσιάζοντας στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία γεύσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών στη βάση της βιωσιμότητας.

Η Κέρκυρα είναι σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων και γι’ αυτό κάθε χρόνο επιλέγονται και προσκαλούνται ξένες χώρες οι οποίες συμμετέχουν μέσω Πρεσβειών, Επιμελητηρίων και των αντίστοιχων πολιτιστικών και γαστρονομικών οργανισμών. 

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας ως κύριο χαρακτηριστικό της ιστορίας και του πολιτισμού στην Κέρκυρα και στα Ιόνια νησιά. Η πρώτη καταγεγραμμένη κοινωνική διάσταση της διατροφής αναφέρεται στη φιλοξενία του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας και της γαστρονομίας στη ζωή των ανθρώπων.

Το φεστιβάλ οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ionian Inspires με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των κύριων φορέων του νησιού. Μαζί μας είναι οι Δήμοι της Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το κρατικό ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, η Ένωση Εστίασης Κέρκυρας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA), η Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Κέρκυρας και η Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται σημαντικά από τις κερκυραϊκές επιχειρήσεις Γογγάκης ΑΕΒΕ, Lazaris Distillery & Artisan Sweets, Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία Corfu Beer, Κερκυραϊκή Ποτοποιία Μαυρομμάτης, Paleopoli Quality Meats, Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας, Fresh Co, Quality Fruit Center και από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Angsana Corfu Resort & Spa και Voulgaris Hospitality Group.

Το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Chef’s Masterclass

Art Debono Hotel, Γουβιά Κέρκυρας [11:00-13:00]

Masterclass σερβικής κουζίνας από τον διεθνούς φήμης σεφ Ίβο Άντριτς σε σπουδαστές του ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων.

Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας: Μανιτάρι, καρπός του δάσους, ελιξίριο υγείας
Προσκοπείο στο Φαληράκι  [19:00-22:00]

Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Κέρκυρας συναντά τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις των μανιταριών. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα φροντίσει το οινικό pairing με κρασιά από τα νησιά μας. 
Στην εκδήλωση θα αναδειχθεί η φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων του συλλόγου.

  • 19:00-20:00. Ομιλία για τη διατροφική αξία των μανιταριών: Τα Μανιτάρια στην Κουζίνα και η Διατροφική τους Αξία.
    Ομιλητής: Λευτέρης Λαχουβάρης, Γεωπόνος – Μυκητολόγος
  • 20:00-22:00. Γεύσεις Μανιταριών από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Κέρκυρας. 

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα

Άνω Πλατεία [18:00-22:00]

Ένας λαός, ένα έθνος, ένας πολιτισμός επιβίωσε με τη βοήθεια των Κερκυραίων. Η αρχή της βιωσιμότητας είναι η αλληλεγγύη. Μέσα από την αλληλεγγύη, προάγεται η κοινωνική συνοχή και η προστασία των φυσικών πόρων, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. 

  • 17:00 Ευλογία του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Μεθόδιου.
  • 17:10 Χαιρετισμοί εκπροσώπων των Αρχών.
  • 17:20 Απονομή Ευχαριστιών και Διπλωμάτων.
  • 17:30 Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού του Ποντγκόριτσα, Μουσική ορχηστρική ομάδα Αγία Σερβία.
  • 18:00 Συναυλία "Το Άγιο Όρος ως έμπνευση" Χιλανδάρι - εορταστικό ποίημα", Βλάντιμιρ Σ. Μίλοσεβιτς.
  • 18:40 "Νύχτα στο Χιλανδάρι", συναυλία για πιάνο και ορχήστρα Σβέτισλαβ Μπόζιτς, διευθυντής ορχήστρας Μπράνκα Ράντοσεβιτς Μίτροβιτς.
  • 19:00 Κοινή εκτέλεση "Tamo daleko" και "Σήκω Σερβία" χορωδίας και συμφωνικής ορχήστρας.
  • 19:20 Γευσιγνωσία σερβικής ρακής και κουζίνας από τον διεθνούς φήμης σεφ Ίβο Άντριτς και σπουδαστές του ΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων.
  • 21:30 Ελληνο-σερβική βραδιά στους Λιαπάδες με μουσική και φαγητό.
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα