Το Γούρι για το 2025 στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων από το καλοκαίρι

27 Feb 2024, 22:11 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Το Γούρι για το 2025 στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων από το καλοκαίρι

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων έχει την ευθύνη της λειτουργίας των πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στα οποία μεταξύ άλλων, διατίθεται σειρά αναμνηστικών ειδών, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων, με θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Οργανισμός στο πλαίσιο της εμπορικής του στρατηγικής επιθυμεί – όπως κάθε χρόνο – να δημιουργήσει Γούρι για το 2025, το οποίο είναι επιθυμητό να διατίθεται από τα πωλητήρια του ΟΔΑΠ από την θερινή περίοδο, κατά την οποία αυξάνεται η τουριστική κίνηση στη χώρα μας αλλά και σε ότι αφορά το ελληνικό κοινό να το έχει προμηθευτεί εγκαίρως πριν την περίοδο των εορτών και την άφιξη της νέας χρονιάς.

Ο Οργανισμός απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους: δημιουργούς, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, επιχειρήσεις και κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται σε συναφή αντικείμενα, να παρουσιάσουν προτάσεις για το Γούρι του ΟΔΑΠ για το έτος 2025.

Το φετινό Γούρι θα είναι εμπνευσμένο από την νεότερη ελληνική λαϊκή τέχνη. Η λαϊκή παράδοση και τέχνη είναι από τους παράγοντες που συγκροτούν τον χαρακτήρα του έθνους και συνθέτουν την ταυτότητά μας. Δημιουργούν αντικείμενα χρηστικά και συνάμα καλαίσθητα εμπνευσμένα από την ίδια τη ζωή, τις ομορφιές της και την παράδοση του τόπου. Η σοφία και ο πολιτισμός του λαού αποτυπώνονται στα έργα του λαϊκού τεχνίτη μετατρέποντας το πιο απλό και ταπεινό χειροτέχνημα σε αντικείμενο τέχνης. Αυτά τα είδη, της νεότερης λαϊκής τέχνης (κεντήματα, φορεσιές, ξυλόγλυπτα, είδη αργυροχρυσοχοΐας, κεραμικά κ.ά.) θα αποτελέσουν την πηγή έμπνευσης του γουριού για το έτος 2025.

Το Γούρι θα αφορά αντικείμενο σε ασήμι 925ο και επιχρυσωμένο ασήμι 925ο, συνολικού βάρους έως 4 γραμμάρια. Το γούρι θα πρέπει να φέρει σταθερό κρίκο ανάρτησης, κατά προτίμηση κρυφό και θα συνοδεύεται από κορδόνι συνθετικό, χρώματος μαύρου, πάχους/διαμέτρου 1 χιλ., μήκους 100 εκατοστών με κόμπο στο τέλος του κορδονιού και κάθετη πλέξη με τεχνική “macrame” για να υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής του μήκους.

Κάθε κόσμημα θα φέρει υποχρεωτικά:

Α) τους βαθμούς του μετάλλου

Β) τον κωδικό του εργαστηρίου κατασκευής

Γ) το λογότυπο του ΟΔΑΠ

Δ) το έτος 2025

E) το λογότυπο ή τα αρχικά του Designer

Τα παραπάνω θα εφαρμοστούν στην πίσω όψη του γουριού με τη μέθοδο του laser. Η θέση θα υποδειχθεί από τον ανάδοχο σε συνεργασία με την Υπηρεσία.

Το γούρι δύναται να εφαρμοστεί και σε καρφίτσα (pin) με ασφάλεια αυτόματη, διαμέτρου 1,2 εκ., με μήκος καρφίτσας: 1,1 εκ. και διάμετρο 1 χιλ.

Το προϊόν θα πρέπει να διακρίνεται από καλαισθησία, και ποιότητα.

Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την κρίση της Επιτροπής είναι τα παρακάτω:

α) Αισθητικό αποτέλεσμα και σύγχρονη αντίληψη

β) Συνάφεια ή/και αναγνωρισιμότητα με το έκθεμα ή σύμβολο που αποτελεί την πηγή έμπνευσης,

γ) Την εκτίμηση της ανταπόκρισής του από το αγοραστικό κοινό.

Το κόστος της πρότασης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 13 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σε περίπτωση που εγκριθεί η εφαρμογή σε καρφίτσα η αύξηση του κόστους θα είναι κατά 1 ευρώ ανά τεμάχιο.

Ο Προϋπολογισμός των συμβάσεων που θα προκύψουν από την έγκριση προτάσεων δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 30.000 ευρώ πλέον αναλογούντος ΦΠΑ.

 Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρα 12:00.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα