Τουρισμός | 15% πάνω από τον πληθωρισμό οι αεροπορικοί ναύλοι - γιατί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

22 May 2024, 11:10 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | 15% πάνω από τον πληθωρισμό οι αεροπορικοί ναύλοι - γιατί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι αεροπορικοί ναύλοι στην Ευρώπη ξεπερνούν τον πληθωρισμό κατά περίπου 15%, ωστόσο, οι υψηλές τιμές φαίνεται ότι θα συνεχιστούν, εκτιμά έρευνα του ομίλου ING, που είναι ολλανδική πολυεθνική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έδρα το Άμστερνταμ.

Η έκθεση Global Aviation Outlook της τράπεζας υπογραμμίζει επίσης ότι η επιβατική κίνηση θα ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία φέτος, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τη ζήτηση καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προσφορά αεροσκαφών.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της ING, Rico Luman (φωτογραφία), δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πτήσεων έχει ξεπεράσει την ανάπτυξη χωρητικότητας του στόλου των αεροσκαφών, γεγονός που θέτει υπό πίεση τα σχέδια ανάπτυξης των αεροπορικών εταιρειών.

Οι τιμές των εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά η Ευρώπη επηρεάζεται ιδιαίτερα από τους υψηλότερους φόρους.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι (υψηλότεροι) φόροι στα εισιτήρια και η αυξημένη εφαρμογή του συστήματος εμπορίας εκπομπών άνθρακα (από 25% το 2024 σε 100% το 2026 για τις ενδοευρωπαϊκές πτήσεις) θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές, είπε ο Rico Luman.

Αυτό, πρόσθεσε, ωθεί τους αεροπορικούς ναύλους πολύ πέρα ​​από την αύξηση του πληθωρισμού, με τις τιμές των εισιτηρίων να εξακολουθούν να κυμαίνονται περίπου 15% υψηλότερα στις αρχές του 2024. Η ενσωμάτωση εξωτερικών παραγόντων πιθανότατα θα συνεχίσει να ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, γεγονός που θα οδηγήσει σε διαρθρωτικά υψηλότερους ναύλους και πραγματικές τιμές.

Η έκθεση επισημαίνει, πάντως, ότι οι αυξανόμενες τιμές δεν έχουν μειώσει σημαντικά τη ζήτηση, αλλά παρατηρούνται ορισμένες επιπτώσεις.

«Γενικά, οι ταξιδιώτες φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερους ναύλους – αλλά οι σημαντικές αυξήσεις στους φόρους εισιτηρίων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν τουλάχιστον ορισμένες επιβραδυντικές επιπτώσεις, ειδικά για τις εταιρείες χαμηλού κόστους», τονίζει η έκθεση.

Τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ευρώπη ανέκαμψαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά ο αριθμός των πτήσεων εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο Luman ανέφερε ότι οι περιορισμοί στη χωρητικότητα αναγκάζουν τις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα προγράμματα πτήσεων – η Ryanair, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξυπηρετήσει 200 ​​εκατομμύρια αντί για 205 εκατομμύρια επιβάτες το 2024. Η επίτευξη του στόχου σημαίνει περίπου 10% αύξηση, όμως η αύξηση θα είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι περιορισμοί εμποδίζουν επίσης τη δυνατότητα αποκατάστασης και ανάπτυξης διηπειρωτικών δικτύων. Έτσι, εταιρείες όπως η Lufthansa και η KLM (συμπεριλαμβανομένης της Transavia) αναθεώρησαν τη διαθέσιμη χωρητικότητα θέσεων προς τα κάτω για ολόκληρο το 2024.

Η έκθεση περιγράφει τις παραδόσεις νέων αεροπλάνων από την Boeing ως «πολύ κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα», ενώ η Airbus βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο και στους δύο κατασκευαστές έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, προσθέτει η έκθεση.

Εκτός από τους περιορισμούς παραγωγής στη Boeing, ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει την παράδοση αεροσκαφών τους επόμενους μήνες είναι οι πρόσθετες επιθεωρήσεις του κατασκευαστή κινητήρων Pratt & Whitney στους κινητήρες turbofan που είναι εγκατεστημένοι στα αεροσκάφη Airbus A320neo.

Οι περιορισμοί χωρητικότητας συμβάλλουν στους υψηλότερους ναύλους, αναφέρει η έκθεση, παράλληλα με την ισχυρή ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές καυσίμων αεροσκαφών.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες εξασφαλίζουν όλο και περισσότερο προμήθειες βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους ναύλους. Η τιμή των SAF ήταν περίπου 2,7 φορές υψηλότερη από την τιμή του συμβατικού καυσίμου αεροσκαφών τον Μάρτιο. Τα καύσιμα απορροφούν το 15-25% του συνολικού κόστους των αεροπορικών εταιρειών.

«Δεν αναμένουμε ότι το κόστος του SAF θα πέσει στα επίπεδα καυσίμου αεριωθουμένων σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα 

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά τις επιχειρησιακές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αεροπορικές εταιρείες, οι κορυφαίοι αερομεταφορείς επέστρεψαν σε γενικές γραμμές στα επίπεδα λειτουργικών κερδών πριν από την πανδημία πέρυσι.

Η κερδοφορία φέτος μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως οι καθυστερήσεις παράδοσης νέων αεροσκαφών, η πρόσθετη συντήρηση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η γεωπολιτική κατάσταση και οι εργασιακές εντάσεις. Η γενική εκτίμηση, πάντως, είναι ότι τελικά θα μπορούσε να καταγραφεί μια «ελαφρά άνοδος» στα λειτουργικά περιθώρια.

Ο Luman δήλωσε: «Οι αναφορές και οι κρατήσεις αεροπορικών εταιρειών δείχνουν ότι η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών παραμένει ισχυρή μέχρι το 2024, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί την μεγαλύτερη ζήτηση που έχει παγώσει μετά την πανδημία.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα