Υπερ- τουρισμός | "Φουντώνει" το κίνημα κατά του μαζικού τουρισμού στην Ισπανία - «Say Less, Do More»

10 May 2024, 11:00 | ΤΑΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Υπερ- τουρισμός | "Φουντώνει" το κίνημα κατά του μαζικού τουρισμού στην Ισπανία - «Say Less, Do More»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

"Φουντώνει" το κίνημα κατά του υπερτουρισμού στις περιοχές της Ισπανίας, που κατακλύζονται από τουρίστες. Ήδη, μετά τα Κανάρια Νησιά, προγραμματίζονται διαδηλώσεις των ντόπιων στη Μαγιόρκα και τις υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσους, στη Μάλαγα και στη Γρανάδα.

Στα Κανάρια

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης στις 20 Απριλίου υπό το πανό «Canarias se agota» (σε ελεύθερη απόδοση: Τα Κανάρια Νησιά έχουν υπερβεί τις αντοχές τους) συγκεντρώθηκαν περίπου 50.000 διαδηλωτές, που ζήτησαν όριο στις αφίξεις, περιορισμό στην κατασκευή ξενοδοχείων και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ορισμένα από τα μηνύματα σε πλακάτ είναι ενδεικτικά:

«Η δυστυχία μου, ο παράδεισός σου» 
«Ο τουρισμός αυξάνει το νοίκι μου».

Στη Μαγιόρκα

Στη Μαγιόρκα, μια συλλογικότητα περιβαλλοντικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων της γειτονιάς, έχει ξεσηκωθεί κατά του υπερτουρισμού, με κεντρικό σλόγκαν: «Menys Turisme, Més Vida» (Λιγότερος Τουρισμός, Περισσότερη Ζωή).

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: να περιορισθεί ο αριθμός των τουριστών, οι οποίοι, σύμφωνα με το κίνημα, εκμεταλλεύονται τους πόρους του νησιού και διώχνουν τους ντόπιους κατοίκους.

Σε όλες τις Βαλεαρίδες Νήσους, οι κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Ίμπιζα, ζητούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι εφόσον ο τουρισμός επηρεάζει όλους, όλοι θα πρέπει να έχουν λόγο.

Το κίνημα των Βαλεαρίδων προγραμματίζει μια συνέλευση στις 17 Μαΐου στο Ινστιτούτο Sineu, το οποίο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των ντόπιων.

Στη Μάλαγα

Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού σχεδιάζεται επίσης στη Μάλαγα στις 29 Ιουνίου. Στόχος να αναδειχθεί η έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων για τον αντίκτυπο του υπερτουρισμού στην ποιότητα ζωής τους.

Στη Γρανάδα, οι ντόπιοι έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τα προβλήματά τους από την εισροή τουριστών, η οποία, όπως ισχυρίζονται, έχει καταστήσει τη γειτονιά τους κάτω από το παλάτι της Αλάμπρα μη κατοικήσιμη.

Σημειώνεται ότι, παρά τις αντιδράσεις, οι κρατήσεις διακοπών για παράδειγμα στην Τενερίφη έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των Βρετανών τουριστών.

Μετά από τη διαδήλωση στην Τενερίφη, οι πωλήσεις πακέτων διακοπών που αναφέρθηκαν από εταιρείες όπως η TUI και η Jet2Holidays έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο. Σε αυτό συμβάλουν οι συνεχιζόμενες προσφορές από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, που προσφέρουν οικονομικά οικογενειακά ταξίδια στην Τενερίφη.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προωθείται ένα εθνικό κίνημα κατά του υπερτουρισμού με γενικό σύνθημα «Say Less, Do More» («Πες λιγότερα, κάνε περισσότερα») όσον αφορά τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων του υπερτουρισμού.

Διαβάστε επίσης

Andy Cooper: Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα