Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024

16 May 2024, 13:53 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: Η Ελλάδα τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Ελλάδα είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός των Ευρωπαίων που θα ταξιδέψουν την προσεχή  καλοκαιρινή σεζόν εντός Ευρώπης, συγκεντρώνοντας το 6% του μεριδίου προτιμήσεών τους για το 2024. Πρώτοι προορισμοί είναι η Ιταλία και η Ισπανία (από 8% καθεμία) και ακολουθούν η Γαλλία (7%), [η Ελλάδα] και η Γερμανία (5%).

Αυτό προκύπτει από 18η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων «Monitoring Sentiment for Intra-European Travel».

Η τελευταία έκθεση της ETC αποκαλύπτει ότι το 75% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2024, ποσοστό που είναι 3% υψηλότερο από πέρυσι. Η ασφάλεια είναι κρίσιμος παράγοντας στην επιλογή προορισμών.

Το 37% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι και το 57% τουλάχιστον δύο κατά την ίδια ταξιδιωτική περίοδο. Το 43% θα προτιμήσει προορισμούς της Νότιας Ευρώπης με την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Το 34% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψει το Μάιο και τον Ιούνιο και το 44% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επιπλέον, το 17% σκοπεύει να ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τα ταξίδια αναψυχής βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με το 74% να εκφράζει επιθυμία να ταξιδέψει, αυξημένο κατά 5% από πέρυσι.

Το 20% προτιμά ταξίδια «Ήλιος – Θάλασσα» και το 16% City Breaks, ενώ το 19% δήλωσε ότι η αγαπημένη του εμπειρία διακοπών είναι να απολαμβάνει τα φυσικά τοπία. Ακολουθεί η τοπική κουζίνα (17%), η τοπική κουλτούρα (15%) και ο θαυμασμός διάσημων αξιοθέατων (15%).

Η πρόθεση για ταξίδια με πτήση φτάνει στο 55%, παρουσιάζοντας αύξηση 5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, ενώ το 28% σκοπεύουν να φτάσουν στον προορισμό τους οδικώς και το 13% με τρένο ή λεωφορείο.

Ενθουσιασμός για ταξίδια καταγράφεται σε όλες τις ηλικίες άνω των 25 ετών, φτάνοντας στο 81% στις ηλικίες άνω των 55. Η αποφασιστικότητα αυτή σε συνδυασμό με την επιθυμία διασφάλισης των διακοπών σε πιο ευνοϊκές τιμές, οδηγεί σε αύξηση των προκρατήσεων με το 52% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών (συμπεριλαμβανομένου του 56% ηλικίας 18-24) έχουν ήδη κάνει πλήρη ή μερική κράτηση για τα ταξίδια τους.

Δημοφιλέστερη διάρκεια διακοπών είναι η περίοδος από 4 έως 6 διανυκτερεύσεις, την οποία προτιμά το 36% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν οι 7-9 διανυκτερεύσεις (26%) και οι 10 και άνω διανυκτερεύσεις (21%).

Ο προϋπολογισμός των διακοπών παραμένει σταθερός σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με το 42% να σχεδιάζει να δαπανήσει έως 1.000 ευρώ το άτομο στο επόμενο ταξίδι, καλύπτοντας τόσο τη διαμονή όσο και τις μεταφορές.

Η αίσθηση της ασφάλειας είναι το πρωταρχικό κριτήριο στην επιλογή προορισμού (16%) και ακολουθεί ο ευχάριστος καιρός (13%), τα παζάρια και οι ελκυστικές προσφορές (11%), οι φιλικές τοπικές κοινωνίες (9%) και το χαμηλό κόστος ζωής στον προορισμό (8%).

Παρά την ισχυρή διάθεση για ταξίδια, το 22% των Ευρωπαίων ανησυχεί για κλιμάκωση των ταξιδιωτικών εξόδων, και το 17% για τα προσωπικά οικονομικά. Οι γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία, Μ. Ανατολή) εκφράζονται ως ανησυχία από το 12% και 10% των Ευρωπαίων. Ακολουθούν τα εμπόδια στις επιλογές μεταφορών (10%), τα μεγάλα πλήθη (9%) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (8%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα