EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός

15 May 2024, 16:19 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

EE: Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, «αγκάθι» ο πληθωρισμός

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, τόσο φέτος όσο και του χρόνου, ωθούμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία, μετά από ένα δύσκολο 2023, άρχισε πλέον να ανακάμπτει και να κινείται με θετικό ρυθμό, ενώ η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο το 2025 χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Τις παραπάνω διαπιστώσεις κάνει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη φέτος θα επιταχυνθεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) να αυξάνεται κατά 2,2% από το 2,0% το 2023, ενώ το επόμενο έτος η αύξηση αναμένεται να κυμανθεί στο 2,3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι φέτος σχεδόν τριπλάσιος από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και υπερδιπλάσιος το 2025.

Αυξημένες τιμές στα τρόφιμα

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία προς το 2,8% φέτος και 2,1% στο τέλος του επόμενους έτους. Πάντως, η Επιτροπή καταγράφει έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στο δημοσιονομικό τομέα το έλλειμμα στην Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνεται κατά 1,2% του ΑΕΠ φέτος και κατά 0,8% του χρόνου, ενώ σταθερή πτωτική πορεία θα έχει και το δημόσιο χρέος για το 2024 και το 2025.

Σε σχέση με τις επενδύσεις: Χάρις και στους κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος και του χρόνου την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Ευρωζώνη. Σταθερά αυξημένες θα είναι και οι εξαγωγές, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μια βελτίωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Τέλος, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται το 2024 και το 2025. Πάντως η Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας που εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, σε ορισμένους τομείς καταγράφονται ελλείψεις.

Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη φέτος θα ανέλθει σε 0,8% και του χρόνου το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4%, σύμφωνα με την Επιτροπή. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 2,5% φέτος και 2,1% του χρόνου.

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα