Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό

23 Apr 2024, 07:05 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Σκιάθου: Να καταργηθεί το εισιτήριο στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κάνει ζημιά στον τουρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο δήμος Σκιάθου ζητεί την κατάργηση του εισιτηρίου στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και στη Ζώνη Α.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Θοδωρή Τζούμα  η θέσπιση εισιτηρίου για την είσοδο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων μόνο επιζήμια είναι για την οικονομία του νησιού και των κατοίκων της, καθώς λειτουργεί ως ανασταλτικός και αποτρεπτικός παράγοντας για τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν το νησί και ειδικά για όσους εκ των επισκεπτών του νησιού έρχονται με ιδιόκτητο η ενοικιασμένο τουριστικό σκάφος αναψυχής.

Τα ολέθρια αποτελέσματα για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού της Αλοννήσου έγιναν αισθητά ήδη από την πρώτη θερινή σεζόν επιβολής του εισιτηρίου, καθώς πέρσι το καλοκαίρι (2023) η τουριστική κίνηση των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Ταμείου εμφάνισε μείωση της τάξεως περίπου του 10%, και των ιδιωτικών 50% σε σχέση με το 2021. Με μαθηματικούς όρους αυτό συνεπάγεται στο 10%,ότι όταν σε κάθε σκάφος επιβαίνουν κατά μέσο όρο 4 άτομα, τότε η μείωση επισκεπτών είναι πολλαπλάσια, δηλαδή σε ποσοστό 30-40% με ανάλογη μείωση δαπανών κατανάλωσης, διαμονής, διατροφής και ούτως καθ’ εξής και αναλογικά μειώθηκαν και οι εισπράξεις από τα τέλη ελλιμενισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων του νησιού η προμήθεια καυσίμων για τα σκάφη παρουσίασε μείωση 20% στο Πατητήρι σε σχέση με το έτος 2022 και 50% στο λιμάνι της Στενης Βάλας.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες πάσης φύσεως (ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, supermarket κ.λπ) της Στενής Βάλας, που είναι και τα τελευταία σημεία του νησιού που μπορεί ένα σκάφος να διέλθει χωρίς να πληρώσει εισιτήριο, οι εισπράξεις του καλοκαιριού 2023 ήταν λιγότερες κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αντιδράσεις βεβαιώνουν ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν δραματικά.

Ο Δήμαρχος σημειώνει ότι το εν λόγω εισιτήριο δεν υποχρεώνει να πληρώνουν αντίτιμο μόνο οι επισκέπτες του θαλάσσιου πάρκου αλλά ακόμα και οι απλώς διερχόμενοι από την ζώνη αυτού. Κάτι τέτοιο, προσθέτει, αντιβαίνει στην κοινή λογική οποιουδήποτε νοήμονα ανθρώπου καθώς θα καλούνται να πληρώνουν όλοι οι ναυτιλλόμενοι που διέρχονται, ακόμη κι αν έχουν ως προορισμό κάποιο σημείο εκτός θαλασσίου πάρκου.

Για παράδειγμα, οι επισκέπτες του νησιού που θέλουν να ταξιδέψουν με το σκάφος τους με αφετηρία το λιμάνι της Αλοννήσου και προορισμό τη Σκύρο προς ανατολικά, προς Χαλκιδική στα βόρεια, ή προς Λήμνο βορειανατολικά, θα καλούνται να πληρώσουν εισιτήριο και για το σκάφος και για τους επιβάτες, καθώς θα διέρχονται από την «επίμαχη» ζώνη. Ως εκ τούτου, θα υποχρεώνονται να αλλάξουν πορεία για να παρακάμψουν το ΕΘΠΑΒΣ (και το εισιτήριο που αυτό συνεπάγεται), με αποτέλεσμα εν τέλει να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία με την σειρά της επιφέρει μεγαλύτερη μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

 

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα