Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

23 Apr 2024, 06:52 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας αποφάσισε τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στον τουρισμό για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την παραμονή τους στο επάγγελμα.

Ειδικότερα, ο Δήμος στην απόφαση του αναφέρει τα εξής:

-Απαιτεί από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να σέβονται χωρίς καμία απόκλιση τις κλαδικές Σ.Σ.Ε. και τις προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

-Καταδικάζει κάθε ενέργεια, που στόχο έχει να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν εργασιακούς όρους δυσμενέστερους από τις ισχύουσες συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία. Είναι αδιανόητο, στον 21ο αιώνα να υποχρεώνονται άνθρωποι να θέσουν την υπογραφή τους σε οποιοδήποτε έγγραφο, που δεν έχουν πριν παραλάβει προς έλεγχο, για όσο χρόνο απαιτείται αυτός.

-Καλεί τις εργοδοτικές και εργατικές οργανώσεις, να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με σκοπό, την σύναψη τοπικών Σ.Σ.Ε. που θα διευρύνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα επαναφέρουν τις απώλειες των μισθών της τελευταίας 15ετίας, ώστε να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι που δοκιμάζονται από την ακρίβεια.

Επίσης, o Δήμος ζητά από την κυβέρνηση:

-Να επαναφέρει το επίδομα ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό στο 80% του ακαθάριστου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, αυτό να καταβάλλεται για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία του εποχιακού και να δοθεί σε όλους τους εποχιακούς που εργάζονται στις τουριστικές περιοχές.

-Να επαναφέρει το επίδομα προϋπηρεσίας και τις τριετίες από το 2011 και μετά.

-Να επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Να καταργηθούν όλοι οι αντιεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων 35 ετών.

-Να επαναφέρει το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.

-Να ιδρύσει στη Νότια Κέρκυρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και να γίνει υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στον τουρισμό η εκπαίδευση ή η μετεκπαίδευση στα τουριστικά επαγγέλματα.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα