Domus Blanc Boutique Hotel | Το Γαλλικό Προξενείο των Χανίων έγινε 5αστερο ξενοδοχείο

21 May 2024, 09:42 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

TornosNews.gr

Domus Blanc Boutique Hotel | Το Γαλλικό Προξενείο των Χανίων έγινε 5αστερο ξενοδοχείο

Facebook Twitter Linkedin

Το Γαλλικό Προξενείο στα Χανιά είναι πλέον το Domus Blanc Boutique Hotel. Ένα 5άστερο ξενοδοχείο με 12 σουίτες, οι περισσότερες με εξωτερικό τζακούζι, όλες διακοσμημένες με έπιπλα που έχουν αναφορά στην Αrt Nouveau.

To κτίριο θεμελιώθηκε το 1870 από τον μηχανικό Λεωνίδα Λυγκούνη και δόθηκε ως προικώο στην κόρη του Ερασμία, όταν νυμφεύθηκε τον πρόξενο της Γαλλίας στην Κρήτη, Paul Blanc.

Στο γύρισμα του 19ου αιώνα, τα Χανιά, που βρίσκονταν υπό οθωμανική κατοχή, ήταν μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ευρώπης, πολύβουη και πολυεθνική. Επίκεντρο της πόλης ήταν η Χαλέπα. Εδώ στεγάζονταν τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων και κατοικούσαν οι πρωταγωνιστές των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εξελίξεων.

Ο διπλωμάτης Paul Blanc και η εικαστικός Φλωρεντίνη Καλούτση ήταν δύο σπουδαίοι άνθρωποι που συνέδεσαν τη ζωή τους με την Χαλέπα και με το Domus Blanc.

Το κτίριο αγοράστηκε το 1992 από τους γονείς μας  Χρήστο και Ιωάννα Παρασκευάκη, που έτρεφαν βαθιά αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, με την «οικογενειακή προσταγή» η επόμενη γενιά να το διασώσει.

Η ανακαίνισή του κράτησε 4 και πλέον χρόνια καθώς μόνο η προσθήκη υπογείου χρειάστηκε 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Στην καταπράσινη νότια αυλή προστέθηκε μία θερμαινόμενη πισίνα ενώ διασώθηκε και παραμένει σε λειτουργία ο ξυλόφουρνος της κατοικίας.

L’ Atelier

To Atelier, μέρος του ξενοδοχείου Domus Blanc, που ήταν το φυλάκιο των φρουρών της νεοκλασικής κατοικίας, μετατράπηκε σε ένα μπιστρό γαλλικού χαρακτήρα, ανοικτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες.

Ο Paul Blanc υποδεχόταν τους εκλεκτούς καλεσμένους του με τη χάρη και τις γευστικές απολαύσεις ενός γνήσιου bon vivere. Οι προσκλήσεις στο σπίτι του ήταν περιζήτητες καθώς ήταν πολύ αγαπητός στον κύκλο της Χαλέπας.

130 χρόνια αργότερα οι πόρτες του σπιτιού θα ανοίξουν ξανά, για να γεμίσει ο ολάνθιστος κήπος με κουβέντες, γέλια, μουσικές και παρέες που θα τρώνε, θα απολαμβάνουν και θα τιμούν το joue de vivre.

Paul Blanc

Γεννήθηκε το 1855 και ξεκίνησε την διπλωματική του καριέρα ως υποπρόξενος στην Κωνσταντινούπολη. Τον Μάιο του 1886 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Γαλλικού Προξενείου στην Κρήτη. Το 1892 του απονέμεται το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής. Ήταν στενός φίλος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και οι δύο πίστευαν ότι η λύση του Κρητικού ζητήματος ήταν η ανεξαρτησία του νησιού, άποψη που προκαλούσε την δυσαρέσκεια του πρίγκιπα Γεωργίου.

Ο Paul Blanc έμεινε στην Κρήτη 15 χρόνια. Το 1882 νυμφεύθηκε την Ερασμία Λυγκούνη. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Domus Blanc που το είχε οικοδομήσει ο πατέρας της Ερασμίας, σπουδαίος μηχανικός της εποχής, Λεωνίδας Λυγκούνης. Ο Paul Blanc υπήρξε ένθερμος ερασιτέχνης φωτογράφος. Η συλλογή των φωτογραφιών του βρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Μπορείτε να τις θαυμάσετε στο φωτογραφικό Λεύκωμα Κρήτη-Εικόνες μιας Εποχής.

Φλωρεντίνη Καλούτση

Μεγαλωμένη σ’ ένα αστικό περιβάλλον, με μόρφωση και καλλιέργεια, η Φλωρεντίνη έφυγε το 1906 στην Αγγλία για να σπουδάσει ζωγραφική και σχέδιο. Επέστρεψε στην Κρήτη 6 χρόνια αργότερα με σκοπό να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις εικαστικές τέχνες.
Στις εκδρομές της στην επαρχία είδε ότι οι αργαλειοί χρησιμοποιούνταν στα περισσότερα αγροτικά σπίτια ως καυσόξυλα. Αποφασίζει να διασώσει την τέχνη της υφαντουργίας της Κρήτης που κρατά από τη Μινωική Εποχή.

Νοικιάζει το Domus Blanc και μεταφέρει εδώ 150 αργαλειούς. Ο γιος της, Γιώργος Καλούτσης, θυμάται τα κτίριο αυτό να είναι ένα  «πολύβουο μελίσσι, που μπαινόβγαιναν περισσότερες από 200 υφάντρες». Ο «Διπλούς Πέλεκυς», μία από τις πρώτες βιοτεχνικές μονάδες γυναικείας χειροτεχνίας στην Ευρώπη, γνωρίζει εντυπωσιακή άνθιση έως και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με πολυάριθμα πρατήρια στην Ελλάδα και εξαγωγές στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο της Ζωής Μητσοτάκη «Φλωρεντίνη Καλούτση και η Τέχνη της Κρήτης».

Για να λαμβάνετε συγκεντρωμένα τις επενδύσεις στο email σας γραφτείτε στο εβδομαδιαίο newsletter των επενδύσεων.
Εγγραφή στο Newsletter

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα