Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας

04 May 2024, 11:09 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στη Μακρινίτσα του Πηλίου, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της Πανελλήνιας Επιστημονικής Συνάντησης Επιτελεστικών Δρώμενων-Επιτελεστικά Δρώμενα και ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας.

Η Επιστημονική Συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου προστασίας και μελέτης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου-Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου.

Πρόκειται για μία δράση που έχει σκοπό να λειτουργήσει ως μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση με υλοποίηση εργαστηρίων, διαλέξεων, εκθέσεων και τέλεση σχετικών δρώμενων με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τον πολιτισμό.

Επιπρόσθετα, η δράση θα συμβάλλει και στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή για άλλα τα οποία στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής.

Η δράση αυτή προβλέπεται να έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών και θα κορυφωθεί με την τέλεση του δρώμενου των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου.

Ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης και των εργαστηρίων, θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητές και εμπειροτέχνες που ασχολούνται με τα Επιτελεστικά δρώμενα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η δράση αυτή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για συνεργασίες και τη δημιουργία Δικτύου Επιτελεστικών Δρώμενων Ελλάδος εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και ως αφορμή για την τέλεση δρώμενων από όλη την Ελλάδα στη Μακρινίτσα και σε άλλες πόλεις. Τέλος, τα αποτελέσματα της δράσης θα αποτυπωθούν σε ένα συλλογικό τόμο με θέμα «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά».

  • Οι Μάηδες της Μακρινίτσας έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως χορευτικομιμητικό έθιμο, δραματική παράσταση, μαγευτικό δρώμενο, πανάρχαιος μύθος και μαγικοθρησκευτικό έθιμο. Συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και αποτελεί κράμα αυτοσχεδιασμού, στοιχείων μουσικής, λόγου και κινήσεως αυστηρά προκαθορισμένων από την παράδοση. Το στοιχείο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2022 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα