Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια

25 Apr 2024, 14:28 | ΦΟΡΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία: Αυτά είναι τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού φορέα για την εναρμόνιση της κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων, Hotelstars Union (HSU), υιοθέτησε τη νέα δέσμη κριτηρίων και του αντίστοιχου συστήματος για την απονομή αστέρων στα ξενοδοχεία.

Ο νέος κατάλογος κατηγοριοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στον άξονα της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ικανοποίησης των επισκεπτών, μειώθηκε από 247 σε 239 κριτήρια. Συγκεκριμένα, παρωχημένα κριτήρια έχουν εξαλειφθεί, ενώ άλλα έχουν ενοποιηθεί για την απλοποίηση του συστήματος. Για παράδειγμα, για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων υγιεινής, έχουν προστεθεί συστάσεις καθαρισμού στρώματος για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη βιωσιμότητα. Επιπλέον, για την προώθηση της βιωσιμότητας, είδη για ράψιμο και γυάλισμα παπουτσιών δεν παρέχονται πλέον απαραίτητα στα δωμάτια. Πρόσθετες αλλαγές σεντονιών και πετσετών προσφέρονται μόνο κατόπιν αιτήματος του επισκέπτη.

Τα ξενοδοχεία δικαιούνται επιπλέον πόντους εάν καταγράφουν το αποτύπωμα άνθρακα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε όλη την Ευρώπη, οι υποχρεωτικές ώρες υποδοχής και υπηρεσίας δωματίου έχουν μειωθεί.

Η ψηφιοποίηση έχει επίσης ενσωματωθεί στα νέα κριτήρια, με την εισαγωγή πλήρως αυτοματοποιημένων υπηρεσιών check-in και check-out, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες υποδοχής από ρεσεψιονίστ, ειδικά στις κατηγορίες 1* και 2*. Η χρήση περιπτέρων αυτοεξυπηρέτησης έχει επίσης γίνει πιο διαδεδομένη. Περιλαμβάνεται πλέον στα νέα κριτήρια των τετράστερων, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα μίνι μπαρ, τα maxibar και την υπηρεσία δωματίου για οικολογικούς λόγους.

Τα κριτήρια κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων, ένα προϊόν συνεργατικής προσπάθειας των 21 κρατών-μελών του φορέα, αναθεωρούνται κάθε πέντε ή έξι χρόνια προκειμένου να αναπτύσσονται και να εκσυγχρονίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες των επισκεπτών και της αγοράς, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα πρότυπα της βιομηχανίας συγχρονίζονται με τον ρυθμό αλλαγής των νέων απαιτήσεων και δυναμικών του κλάδου φιλοξενίας.

Η διαδικασία αναθεώρησης των κριτηρίων διήρκησε 12 μήνες και επρόκειτο για μια περίπλοκη υπόθεση που απαιτούσε την εναρμόνιση όλων των μελών της Ένωσης αλλά και προσπάθεια και συνεργασία, δήλωσε ο πρόεδρος της HSU, Markus Luthe.

Η Hotelstars Union δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να κάνουν το τεστ κατηγοριοποίησης εδώ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα