Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων

06 May 2024, 12:24 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Νέος νόμος για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στη Χαβάη θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Γερουσία και τη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και υπογράφηκε την Παρασκευή από τον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν.

Ο νόμος παρέχει σε κάθε κομητεία της Χαβάης την εξουσία να επαναπροσδιορίζει τις διατάξεις για τη χωροθέτηση, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων σε κατοικίες μακροχρόνιας ενοικίασης. Όσοι παραβιάζουν το νόμο θα υφίστανται πρόστιμο 10.000 $ την ημέρα.

Σημαντική αλλαγή δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι η πρώτη σημαντική νομοθεσία που ρυθμίζει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών σε όλη την πολιτεία, σύμφωνα με τον γερουσιαστή της Χαβάης Jarrett Keohokalole, ο οποίος εισήγαγε το νομοσχέδιο. 

Ο νέος νόμος στην πραγματικότητα ανατρέπει ένα διάταγμα του 1957 που έδιωξε τις κοινότητες ιθαγενών της Χαβάης από τα σπίτια τους και μετέτρεψε τη γη τους σε φυτείες ζάχαρης.

«Γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των STR (βραχυχρόνιες ενοικιάσεις) στη Χαβάη είναι παράνομες, ανήκουν σε μη κατοίκους και συμβάλλουν στην εκτίναξη των δαπανών στέγασης», ανέφερε ο Κυβερνήτης Γκριν στο X, πρώην Twitter, την περασμένη εβδομάδα. "Υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο (2919) της Γερουσίας, που εξουσιοδοτεί τις κομητείες να ρυθμίζουν τα STR και ενδεχομένως να τα καταργούν σταδιακά".

Η οικονομική προσιτότητα των κατοικιών στη Χαβάη έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μια μονοκατοικία κόστιζε τέσσερις φορές περισσότερο το 2023 από ό,τι το 2000. Λιγότερο από το ένα τρίτο των νοικοκυριών μπορούν να αντέξουν οικονομικά ακόμη και το τυπικό τοπικό σπίτι, σύμφωνα με το Hawaii Housing Factbook από τον Οργανισμό Οικονομικών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Τα ενοίκια συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται και το Maui έχει το πιο ακριβό μεσαίο ενοίκιο στην πολιτεία - ένα τυπικό διαμέρισμα νοικιάζεται 2.500 $ το μήνα. 

Μέρος αυτού οφείλεται στο υψηλό ποσοστό βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στο απόθεμα κατοικιών της Χαβάης. Περίπου 30.000 από τις 557.000 συνολικές κατοικίες της Χαβάης, ή το 5,5%, διατίθενται σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, σε σύγκριση με πόλεις όπως το Λας Βέγκας, όπου μόνο το 3% διατίθεται σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, αναφέρει η έκθεση. Είναι ακόμη χειρότερα στο Maui, όπου τα σπίτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιπροσωπεύουν το 15% της συνολικής προσφοράς κατοικιών του νησιού. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα