Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα

15 May 2024, 13:28 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: Μεγάλη στροφή στα Ευρωπαϊκά ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν – Επηρεάζεται και η Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι τουρίστες που επιλέγουν την Ευρώπη για τις διακοπές τους, προτιμούν όλο και περισσότερο ταξίδι κατά την μεταβατική περίοδο πριν και μετά την υψηλή σεζόν και αποφεύγουν τους μήνες αιχμής, όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Στις χώρες, στις οποίες καταγράφεται σε μεγαλύτερο βαθμό η αλλαγή αυτή, περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Ιταλία αλλά και η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Αυτό έδειξε η έρευνα ταξιδιωτικών τάσεων του Mastercard Economics Institute, η οποία απέδωσε την τάση αυτή όχι απλώς στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την υψηλή σεζόν, αλλά και στο ότι αυξάνονται οι συνταξιούχοι ταξιδιώτες, που δεν έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά και τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, που δεν ακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα διακοπών.

Η έρευνα αξιοποίησε μια ανάλυση συγκεντρωτικών και ανώνυμων δεδομένων συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του Mastercard SpendingPulse, και πηγών δεδομένων από τρίτους.

Το μερίδιο των διαμονών μίας διανυκτέρευσης στην ΕΕ κατά την περίοδο Μαϊου – Ιουνίου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, έχει αυξηθεί κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες κατά την τελευταία δεκαετία. Η αλλαγή αυτή καθιστά εφικτή τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη στα Ευρωπαϊκά ταξίδια καθώς η υψηλή σεζόν του καλοκαιριού προκαλεί περιορισμούς χωρητικότητας, τονίζεται στην έρευνα.

Οι δαπάνες για εμπειρίες συγκέντρωσαν το 12% στο σύνολο των τουριστικών πωλήσεων, φτάνοντας σε ρεκόρ πενταετίας, σύμφωνα με την SpendingPulse Destinations η οποία καταγράφει τις λιανικές πωλήσεις σε καταστήματα και στο διαδίκτυο σε όλες τις μορφές πληρωμών.

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες τείνουν να δαπανούν ένα δολάρια για κάθε έξι δολάρια στις εμπειρίες και τη νυχτερινή ζωή, έναντι ενός για κάθε 10 δολάρια του παγκόσμιου μέσου όρου.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα