Julia Simpson: Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023

06 May 2024, 11:26 | ΠΡΟΣΩΠΑ

TornosNews.gr

Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην ιταλική οικονομία το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 10,5% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση Economic Impact Research (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). 

Ο τομέας αποδείχθηκε επίσης σημαντική πηγή απασχόλησης το 2023, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και δημιουργώντας σχεδόν 185.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, ο τουριστικός τομέας είχε πέρυσι 2,97 εκατομμύρια εργαζόμενους, αντιπροσωπεύοντας μία στις οκτώ θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η αναζωπύρωση των διεθνών επισκεπτών στην Ιταλία ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, σπάζοντας επίσης προηγούμενα ρεκόρ, με τις ξένες δαπάνες να αυξάνονται κατά 19% από έτος σε έτος φτάνοντας τα 51,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για το 2024

Για το 2024, το WTTC προβλέπει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα συνεισφέρουν 223,1 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο του κλάδου ως οικονομική δύναμη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 11% της συνολικής οικονομίας. 

Ο τομέας των ταξιδιών και τουρισμού, εξάλλου, θα υποστηρίξει 100.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, δίνοντας δουλειά σε 3,1 εκατ. εργαζόμενους, ανεβάζοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ την απασχόληση στον κλάδο.

Οι δαπάνες από διεθνείς ταξιδιώτες αναμένεται να συνεχίσουν να καταρρίπτουν τα ρεκόρ φέτος, φτάνοντας τα 56,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η δαπάνη των εγχώριων επισκεπτών προβλέπεται να φτάσει τα 119 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η πρόσφατη εισαγωγή της νομαδικής βίζας από την ιταλική κυβέρνηση δυναμώνει ακόμη περισσότερο τα ταξίδια και τον τουρισμό, καθώς θα προσελκύσει μεγαλύτερες διαμονές και θα ενισχύσει περαιτέρω τις διεθνείς δαπάνες.

Κατά την επίσκεψή της στο Μιλάνο, η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC επαίνεσε την ιταλική κυβέρνηση για τη σταθερή στήριξη στον κλάδο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση του ΑΕΠ. Είπε σε δηλώσεις της:

«Η Ιταλία είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς στον κόσμο. Ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού αποτελεί μια ισχυρή άγκυρα για την ιταλική οικονομία, καθώς αναμένεται να συνεισφέρει περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και πάνω από 223 δισεκατομμύρια ευρώ στον πλούτο της χώρας φέτος.

Η ιταλική κυβέρνηση αναγνωρίζει την πραγματική αξία που φέρνουν τα ταξίδια και ο τουρισμός στην Ιταλία όσον αφορά την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή». 

Η επόμενη δεκαετία για την Ιταλία

Οι προοπτικές για την επόμενη δεκαετία είναι εξαιρετικά θετικές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του WTTC. Έως το 2034, ο κλάδος αναμένεται να τονώσει σημαντικά την οικονομία της Ιταλίας, συνεισφέροντας στην οικονομία το ιστορικό υψηλό των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτός ο αναπτυσσόμενος τομέας προβλέπεται επίσης ότι θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας, που αναμένεται να προσφέρει απασχόληση σε 3,56 εκατομμύρια άτομα σε εθνικό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας έναν στους επτά εργαζόμενους.

Η επόμενη δεκαετία υπόσχεται όχι απλώς ανάπτυξη, αλλά μια μεταμορφωτική περίοδο για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Η Ιταλία βρίσκεται στο κατώφλι μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από ευημερία, καινοτομία και συνδεσιμότητα σε πρωτοφανή κλίμακα, σηματοδοτώντας μια χρυσή εποχή για τον τομέα που αναμένεται με ανυπομονησία τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις επιχειρήσεις.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού της ΕΕ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 8% το 2023 φτάνοντας τα 1,65 τρισ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τα 23,5 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το επίπεδο του 2019. Οι διεθνείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,5% φτάνοντας τα 471,5 δισεκατομμύρια ευρώ – σε κοντινή απόσταση από την περίοδο πριν από την πανδημία. Οι δαπάνες εγχώριων επισκεπτών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% φτάνοντας τα 963 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Το WTTC προβλέπει ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός σε όλη την περιοχή θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται το επόμενο έτος με τη συνεισφορά του ΑΕΠ να φθάσει σχεδόν το 1,75 τρισ. ευρώ. Οι θέσεις εργασίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 24,5 εκατομμύρια, οι δαπάνες διεθνών επισκεπτών προβλέπεται να φτάσουν τα 517 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δαπάνες εγχώριων επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 982 δισεκατομμύρια ευρώ.

* Η έκθεση Economic Impact Research (EIR) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τo Oxford Economics με πληροφορίες που προέρχονται από τον Un Tourism (πρώην UNWTO), το Oxford Economics και έγκυρες εθνικές βάσεις δεδομένων. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα