Ελληνικός Τουρισμός | Απογειώθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία πολυτελείας το β' εξάμηνο του 2023

28 Mar 2024, 12:13 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

TornosNews.gr

Ελληνικός Τουρισμός | Απογειώθηκαν οι τιμές στα ξενοδοχεία πολυτελείας το β' εξάμηνο του 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) στα 5άστερα ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν πάνω από 25% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 και για τις δύο πόλεις, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, η οποία δραστηριοποιείται σε 60 χώρες, με 400 γραφεία και περίπου 52.000 υπαλλήλους.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξάλλου, έφτασαν τα €260 και €150, αντίστοιχα, με τις πληρότητες να κυμαίνονται μεταξύ 60% και 70%.

Για τα εποχιακά ξενοδοχεία πολυτελείας στην Κέρκυρα, την Κρήτη και τη Ρόδο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν μέση πληρότητα καλοκαιρινής περιόδου που ξεπέρασε ελαφρώς το 75%, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές κινούνταν πέριξ των 250 €, που είναι περίπου 8% υψηλότερες από το 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κρίνεται ως κορυφαία επιλογή για πολυτελή καταλύματα και πολυτελείς εμπειρίες θερέτρου, καθώς οι μελλοντικές προοπτικές για τον κλάδο της φιλοξενίας παρουσιάζονται ελπιδοφόρες, με ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη.

Στην έρευνα γίνεται εκτενής αναφορά στις υψηλές τουριστικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2023.

Oι νέες μεγάλες επενδύσεις Six Senses στο Πόρτο Χέλι, Radisson Blu στο Γύθειο, Ikos στα Χανιά και Elounda Hills στην Ελούντα.

Γίνεται επίσης ειδική αναφορά σε ορισμένες νέες μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία πολυτελείας, που πραγματοποιούνται στη χώρα μας και θα έχουν ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα αναφέρονται:

  • Η Six Senses ξεκινά το δεύτερο εγχείρημά της στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά με το "Six Senses Porto Heli" στο Πόρτο Χέλι, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2026. Η Six Senses συνεργάστηκε με μια κοινοπραξία, που αποτελείται από την εταιρεία real estate CBE Capital με έδρα το Λονδίνο, την Golden Land Goutos, την Taconic Capital Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Cedar Capital Partners με έδρα το Λονδίνο.

Το Six Senses Porto Heli  θα διαθέτει 60 δωμάτια και σουίτες, τα περισσότερα με ιδιωτικές πισίνες και ιδιωτικές βεράντες ή κήπους, καθώς και μια βίλα τριών υπνοδωματίων. Επιπλέον, θα κατασκευασθούν 10 επώνυμες κατοικίες προς πώληση, με πέντε έως οκτώ υπνοδωμάτια.

  • Επιπρόσθετα, το ιστορικό Lakonis Hotel του Γυθείου μεταμορφώνεται από την Radisson Blu, ώστε να υποδεχτεί τους επισκέπτες το 2025 με 150 δωμάτια. Η επένδυση ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στα Χανιά θα κατασκευασθεί το πρώτο ξενοδοχείο Ikos στην Κρήτη, το Ikos Kissamos. Αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του την άνοιξη του 2025, με 400 δωμάτια και βίλες σε μια παραλία 600 μέτρων, συνολικής επένδυσης 125 εκατομμυρίων ευρώ με το σήμα Ikos Resorts.
  • Το μέγα έργο Elounda Hills στην Κρήτη ξεκίνησε την κατασκευή το Νοέμβριο του 2023. Περιλαμβάνει πέντε φάσεις για την οριστική του μορφή, που πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα σε μια δεκαετία, με συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης γης 70 εκατ. ευρώ. Το προβλεπόμενο σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες από 250 κατοικίες, ένα υπερπολυτελές θέρετρο με την επωνυμία 1Hotels και μια μαρίνα με τουλάχιστον 200 θέσεις ελλιμενισμού.

Διαβάστε επίσης

C & W | +23% η αξία των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα το 2023

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα