Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“

13 May 2024, 13:58 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Η εποχή των χίπις αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα | „Today is life. Tomorrow never comes“

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η εποχή των "χίπιδων" αναβιώνει και αυτό το καλοκαίρι στα Μάταλα της Κρήτης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Matala Beach Festival, από τις 5 έως και τις 7 Ιουλίου 2024.

Την διοργάνωση επιμελούνται η «Μάταλα Δήμου Φαιστού Μονομετοχική Δημοτική Α.Ε.», ο Δήμος Φαιστού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδιών – Ματάλων.

Όπως υπογραμμίζεται, το Matala Beach Festival, που πραγματοποιείται φέτος για 11η χρονιά, είναι ένα από τα πλέον μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης με δωρεάν είσοδο, που συνδυάζει τη διασκέδαση με την χαλάρωση και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως ηλικίας να ξεφύγει από το στρες της καθημερινότητας και να απολαύσει ένα τριήμερο γεμάτο μουσική, χορό αλλά και πολλές δραστηριότητες, δίπλα στην περίφημη παραλία με τις σπηλιές.

  • Στο πρώτο φεστιβάλ το 2011 αναμένονταν περί τα 300 άτομα, τελικά έφτασαν 30.000! Τα Μάταλα έχουν αυτή τη στιγμή 3.500 κλίνες, κυρίως σε διαμερίσματα, σημαντικά λιγότερες υπάρχουν σε μικρά ξενοδοχεία. Το χωριό έχει 100 κατοίκους, από τους οποίους το χειμώνα διαμένουν μόνο 20. Την υψηλή περίοδο φιλοξενεί έως και 5.000 τουρίστες.

Σημειώνουν οι διοργανωτές:

"3 Stages, 3 γεμάτες ημέρες όπου στο line up της κεντρικής σκηνής του φεστιβάλ, θα ανέβουν μεγάλα συγκροτήματα και κορυφαίοι καλλιτέχνες της ελληνικής και ξένης μουσικής θα προσφέρουν ένα ανεπανάληπτο θέαμα με φόντο τις εμβληματικές σπηλιές και τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του, το Matala Beach Festival υποδέχεται και φιλοξενεί και φέτος το “Matala Busking Project”, μια πρωτοβουλία, που συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα των Ματάλων και τη φιλοσοφία του φεστιβάλ.

To “Busking Project” στην ουσία του, υποδέχεται και αγκαλιάζει όλους τους ανεξάρτητους «καλλιτέχνες δρόμου» μέσα σε μία μεγάλη κοινότητα που χαρακτηρίζεται από αυτοοργάνωση και αποδοχή. Στη διάρκεια του φεστιβάλ, αρκετοί καλλιτέχνες συμμετέχουν ενεργά στο φεστιβάλ, σε διάφορα σημεία του οικισμού.

Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται και από τη γιορτή της δημιουργίας και των χρωμάτων το “Matala Street Painting” το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η διάσημη παραλία, πολύχρωμοι πολυχώροι αλλά και το Matala Camping θα φιλοξενήσoυν τους fans του MBF 2024!"

  • Επισημαίνεται ότι στον τοίχο της προκυμαίας, από την εποχή των χίπηδων, κυριαρχεί το σλόγκαν: „Today is life. Tomorrow never comes“. Το σλόγκαν φρεσκάρεται κάθε χρόνο με νέο χρώμα από την εποχή των χίπηδων.

Για την ιστορία:

Η αντικουλτούρα των χίπις ήταν ένα νεανικό κίνημα που ξέσπασε στις Η.Π.Α στα μέσα του 1960, και διαδόθηκε ταχέως και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Η ετυμολογία του όρου "χίπις" προέρχεται από την αγγλική λέξη "hipster" (πρόκειται για εκείνον που απορρίπτει την υπάρχουσα κουλτούρα και υποστηρίζει πιο ελεύθερες απόψεις), και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά που είχαν μετακομίσει στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα προάστιο του Haight-Ashbury που ανήκει στο Σαν Φρανσίσκο, και σε άλλες τέτοιες αστικές περιοχές. Οι δύο αγγλικές λέξεις οι οποίες θεωρούνται η ρίζα του όρου "χίπις" είναι οι "hip" και "hep" (πληροφορημένος). Έτσι λοιπόν αναφέρονται στον άνθρωπο εκείνο που "γνωρίζει", και η εκτεταμένη γνώση και ενημέρωση ήταν ένας από τους σκοπούς του κινήματος. Πολλοί, δημιούργησαν τις δικές τους κοινωνικές ομάδες και κοινωνίες, διαφωνούσαν κάθετα με τον Πόλεμο στο Βιετνάμ, άκουγαν ψυχεδελικό ροκ, υποστήριζαν τη σεξουαλική επανάσταση, και χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά όπως μαριχουάνα, LSD και "μαγικά" μανιτάρια έτσι ώστε να καταφέρουν να "εξερευνήσουν" εναλλακτικά και καινούρια πράγματα.

Τον Ιανουάριο του 1967, το Human Be-In στο Golden Gate Park στο Σαν Φρανσίσκο γνωστοποίησε κι έκανε δημοφιλή την κουλτούρα των χίπις, οδηγώντας στο θρυλικό Καλοκαίρι της Αγάπης (Summer of Love) στην δυτική ακτή των Η.Π.Α, και το 1969 στο Φεστιβάλ Γούντστοκ στην ανατολική ακτή. 

Τα Μάταλα, με τις σπηλιές τους, ήταν ο αγαπημένος προορισμός τους στην Ελλάδα.

Η μόδα και οι αξίες των χίπις είχαν μεγάλη επίδραση στον πολιτισμό, επηρεάζοντας τη μουσική, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τις τέχνες. Από τότε που ξέσπασε το μεγάλο αυτό κίνημα το 1960, πολλές πτυχές της χίπικης κουλτούρας αφομοιώθηκαν από τη mainstream κοινωνία. Η θρησκευτική και πολιτισμική πολυμορφία που δημιουργήθηκε εξαιτίας των χίπις απέκτησε μεγάλη αποδοχή και η φιλοσοφία της ανατολής και οι πνευματικές αντιλήψεις απέκτησαν επίσης μεγάλο κοινό. Η κληροδότηση της κουλτούρας των χίπις επίσης έχει υιοθετηθεί, με διάφορες μορφές, από τον σύγχρονο πολιτισμό - από το υγιεινό φαγητό και τα μουσικά φεστιβάλ μέχρι την σεξουαλική απελευθέρωση και και τις επαναστάσεις στον κυβερνοχώρο.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα