Τουρισμός | Νέες τακτικές συνδέσεις ζητούν οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων

13 May 2024, 11:53 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Νέες τακτικές συνδέσεις ζητούν οι τουριστικοί φορείς των Ιωαννίνων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Επιστολή προς την Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού απέστειλαν τουριστικοί φορείς του νομού Ιωαννίνων ζητώντας την επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την άγονη αεροπορική γραμμή Ιωάννινα-Ηράκλειο Κρήτης και την ένταξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα συνδιαφήμισης που υλοποιεί ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες.

Η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού συστάθηκε πρόσφατα εκ νέου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και έχει ως αντικείμενο την αναζήτηση και υποβολή προτάσεων για την ανάπτυξη, προώθηση, διάδοση και βελτίωση των συνθηκών του αεροπορικού τουρισμού, καθώς επίσης και για την αξιοποίηση και ενίσχυση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την άγονη αεροπορική γραμμή Ιωάννινα-Ηράκλειο Κρήτης αναμένεται με αγωνία από πλήθος επαγγελματικών φορέων αλλά και πολιτών τα τελευταία χρόνια. Μετά την πρώτη άγονη διαδικασία του διαγωνισμού, αναμένεται εδώ και έναν χρόνο η επαναπροκήρυξή της με αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση. 

Σημειώνεται πως η δρομολόγηση της συγκεκριμένης πτήσης είναι πολύ σημαντική και για τις δύο Περιφέρειες με δεδομένο πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση αμφίδρομα για την οργάνωση τουριστικών πακέτων, οργανωμένων εκδρομών συλλόγων και σχολικών ιδρυμάτων, αλλά και μεγάλη ζήτηση για τη μετακίνηση μεμονωμένων τουριστών. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μετακίνηση φοιτητών που σπουδάζουν στα δύο μεγάλα περιφερειακά πανεπιστήμια των Ιωαννίνων και της Κρήτης, καθώς και για την ομαλότερη διεξαγωγή της πληθώρας επιστημονικών και εκπαιδευτικών συνεδρίων που διεξάγονται συχνά και στις δύο περιοχές. Υπογραμμίζεται ακόμα πως υπάρχει σημαντικός αριθμός πολιτών που μετακινείται με μεγάλη συχνότητα μεταξύ των περιοχών για επαγγελματικούς και άλλους λόγους. 

Στην επιστολή επίσης αναφέρεται πως ο ΕΟΤ προωθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συνδιαφήμισης, ύψους 20 εκατ. ευρώ με αεροπορικές εταιρείες, που έχει ως στόχο την τόνωση του ελληνικού τουρισμού κατά τους μήνες χαμηλής ζήτησης και την προσέλκυση ταξιδιωτών 12 μήνες τον χρόνο. Τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πολιτικών, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων των τουριστικών φορέων, ζητήθηκε να συμπεριληφθεί και ο προορισμός «Ιωάννινα» σε δράσεις που αφορούσαν την ένταξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα στήριξης του χειμερινού τουρισμού μέσω αεροπορικών συνδέσεων με προορισμούς του εξωτερικού. 

Τονίζεται ακόμα πως ο προορισμός αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς τόσο για αστικές αποδράσεις όσο και για ορεινές εξορμήσεις. Ο νομός Ιωαννίνων είναι ακόμη ανεπτυγμένος στον συνεδριακό τουρισμό, στον σχολικό τουρισμό, στον θρησκευτικό τουρισμό, στις υπαίθριες δραστηριότητες και στον αθλητικό τουρισμό, στον γαστρονομικό τουρισμό και αλλού ενώ πολλές εταιρείες τεχνολογικών εφαρμογών που εδρεύουν στα Ιωάννινα, ζητούν εδώ και χρόνια αυτές τις αεροπορικές συνδέσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρονται στην επιστολή, η άμεση επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την άγονη αεροπορική γραμμή Ιωάννινα-Ηράκλειο Κρήτης και η συμπερίληψη του αεροδρομίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα συνδιαφήμισης που υλοποιεί ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες είναι απαραίτητες για την τουριστική, εμπορική και επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής.

Την επιστολή συνυπέγραψαν η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Καταλυμάτων Ηπείρου και το Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Νομού Ιωαννίνων και κοινοποιήθηκε προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων.  

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα