260 χωριά από 60 χώρες υπέβαλαν αίτηση για τα Best Tourism Villages 2024

20 May 2024, 10:21 | ΦΟΡΕΙΣ

TornosNews.gr

260 χωριά από 60 χώρες υπέβαλαν αίτηση για τα Best Tourism Villages 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πάνω από 260 χωριά από περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στα καλύτερα τουριστικά χωριά του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UN Tourism_ για το 2024. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων αυτά τα 4 χρόνια, που υπάρχει ο θεσμός των Best Tourism Villages από τον ΠΟΤ. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2021 με σκοπό να καταστήσει τον τουρισμό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας στις αγροτικές περιοχές.

Οι αιτήσεις για την τέταρτη χρονιά των Best Tourism Villages έκλεισαν στις 8 Μαΐου. Τα κράτη μέλη του UN Tourism κλήθηκαν να υποβάλουν έως και οκτώ υποψήφια χωριά μέσω των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού. Τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά καθώς και αυτά που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης θα ανακοινωθούν το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οι αιτήσεις αξιολογούνται από μια ανεξάρτητη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς (διατήρηση πολιτιστικών και φυσικών πόρων, βιωσιμότητα, ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, μάρκετινγκ, αλυσίδα αξίας, κ.λπ.) με βάση εννέα τομείς:

  • Πολιτιστικοί και Φυσικοί Πόροι
  • Προώθηση και Διατήρηση Πολιτιστικών Πόρων
  • Οικονομική Βιωσιμότητα
  • Κοινωνική Βιωσιμότητα
  • Περιβαλλοντική βιωσιμότητα
  • Τουριστική Ανάπτυξη και Ολοκλήρωση της Αλυσίδας Αξίας
  • Διακυβέρνηση και Προτεραιοποίηση Τουρισμού
  • Υποδομή και Συνδεσιμότητα
  • Υγεία και Ασφάλεια

Η πρωτοβουλία Best Tourism Villages περιλαμβάνει τρία αναπόσπαστα στοιχεία:

** Το «Best Tourism Villages by UN Tourism» αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν ξεκάθαρη δέσμευση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Η επιλογή βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους στους προαναφερόμενους εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό.

** Το Πρόγραμμα Αναβάθμισης ωφελεί ορισμένα χωριά που δεν καλύπτουν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν την αναγνώριση. Αυτά τα χωριά λαμβάνουν υποστήριξη από τον UN Tourism και τους εταίρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν στη διαδικασία αξιολόγησης.

** Το δίκτυο «Best Tourism Villages by UN Tourism» παρέχει χώρο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών και ευκαιριών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους των χωριών που αναγνωρίζονται ως «Καλύτερο Τουριστικό Χωριό από τον UN Tourism» καθώς και των χωριών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης. Το Δίκτυο συμβάλλει επίσης στο έργο του Οργανισμού για τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων πολιτικής.

Το BTV Network έχει οργανώσει μια σειρά από εκπαιδευτικές συνεδρίες και masterclasses, βοηθώντας εκατοντάδες συμμετέχοντες. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα