Οι Αμερικανοί πάλι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Γαλλία

28 Mar 2024, 08:07 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Οι Αμερικανοί πάλι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Γαλλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 2023 καταγράφηκαν 1.815 αποφάσεις ξένων επενδυτικών σχεδίων στη Γαλλία, ενώ δημιουργήθηκαν ή διατηρήθηκαν 59.254 θέσεις εργασίας σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Business France.

Σημειώνεται πως το 2022 η Γαλλία σημείωσε ρεκόρ στην προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων αφού καταγράφηκαν 1.725 επενδυτικά έργα, δημιουργώντας 58.810 θέσεις εργασίας και παρουσιάζοντας σχετική αύξηση 7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με την ανωτέρω εξέλιξη, θεωρώντας πως από την στιγμή που η Γαλλία προσήλκυσε ξένους επενδυτές, αυτοί παραμένουν στη Γαλλία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών σχέσεων, από τις 1.815 επενδυτικές αποφάσεις, οι 854 αφορούσαν έργα δημιουργίας επιχειρήσεων, 823 έργα επέκτασης χώρων και 26 έργα εξαγοράς. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδύσεων, η Αμερική ήταν και πάλι η πρώτη ξένη επενδυτική δύναμη, κατέχοντας το 17% των έργων και το 29% των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, συνολικά το 65% των διεθνών επενδυτικών σχεδίων και το 56% των θέσεων εργασίας προέρχεται από την Ευρώπη, με τη Γερμανία να εξακολουθεί να προηγείται σχετικώς (14% των έργων), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (9,5%), το Βέλγιο και την Ιταλία ( 7%).

Επιπλέον, πολύ θετικό θεωρείται το γεγονός ότι η προσέλκυση των ξένων επενδυτικών σχεδίων, εξυπηρέτησε τους γαλλικούς στόχους της επανεκβιομηχάνισης και της οικονομικής κυριαρχίας. Ειδικότερα, το 31% των διεθνών επενδυτικών αποφάσεων προσανατολίστηκε στους τομείς προτεραιότητας που στοχεύει το σχέδιο “France 2030”, στοχεύοντας στην ανάπτυξη τομέων του μέλλοντος στην επικράτεια. Στη βιομηχανία, τέσσερις τομείς έχουν προσελκύσει δεσμεύσεις από διεθνείς επενδυτές: κατασκευαστές εξοπλισμού κατασκευών και αυτοκινήτων, υγεία, μηχανολογικός εξοπλισμός και βιομηχανία αγροδιατροφής. Συνολικά, υφίστανται 205 έργα που συνδέονται με την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι σχεδόν από τα μισά από τα διεθνή επενδυτικά έργα θα υλοποιηθούν σε δήμους με λιγότερους από 20.000 κατοίκους.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα