Μείωση των εισροών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία

26 Mar 2024, 07:16 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μείωση των εισροών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ακαθάριστες εισροές ξένων επενδύσεων στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 18,5%, το 2023 φθάνοντας σε σε 28,215 δισ., έναντι 34,614 δισ. ευρώ το 2022 σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της χώρας.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020, αν και το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται εντός του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ως άνω επίδοση των επενδύσεων ήταν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πολιτικής αβεβαιότητας και των κακών οικονομικών επιδόσεων του διεθνούς και δη του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Από το σύνολο των ξένων επενδύσεων, το 54,3% κατευθύνθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, το 42,2% στον βιομηχανικό τομέα και το 3% στις κατασκευές. Σύμφωνα με το Υπουργείο, αξία επενδυτικών σχεδίων που αποσκοπούν στην «αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και της απασχόλησης» αυξήθηκε το 2023 κατά 12% στα 5,68 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη πρόοδος στον τομέα αυτό επιτεύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με αύξηση κατά σχεδόν 80% σε ακαθάριστους όρους. Οι ΗΠΑ υπήρξαν η κύρια πηγή αυτών των εισροών, με 28,9% του συνόλου. Ακολούθησαν, Ην. Βασίλειο (13,1%), Γερμανία (10,6%) και Γαλλία (9,2%). Τα εν λόγω στοιχεία επενδυτικών εισροών ανακόπτουν ουσιαστικά την τάση μεγέθυνσης των εισροών επενδύσεων που βίωνε η χώρα τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας το 2022 στον ιστορικά δεύτερο υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, από το έτος 1993.

Η Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης εξακολουθεί και το 2023 να είναι ο κύριος προορισμός για περισσότερες από τις μισές ξένες επενδύσεις. Η Καταλονία κατετάγη δεύτερη και η Κοινότητα της Βαλένθια τρίτη, με αύξηση των ξένων επενδύσεων σε αμφότερες τις περιφέρειες, ενώ από την άλλη πλευρά, η Χώρα των Βάσκων φάνηκε να έχει χάσει σημαντικό μέρος των εισροών επενδύσεων που είχε πέρσι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών από την Ισπανία, το 2023 ήταν μια «γκρίζα» από επενδυτικής απόψεως χρονιά για την Ε.Ε., σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα που εφαρμόστηκαν, διατήρησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα