Ισπανικός τουρισμός | 91 εκατ. τουρίστες και 125 δισ. ευρώ έσοδα το 2024

19 Mar 2024, 10:29 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ισπανικός τουρισμός | 91 εκατ. τουρίστες και 125 δισ. ευρώ έσοδα το 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

91 εκατομμύρια τουρίστες και 125 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα προβλέπει για την Ισπανία το 2024 το τουριστικό βαρόμετρο, που καταρτίζει η εταιρεία συμβούλων Braintrust.

Οι αριθμοί αυτού αντιπροσωπεύουν αύξηση 7% και 15% αντίστοιχα, έναντι του 2023. Η εκτίμηση για νέο ιστορικό ρεκόρ, λαμβάνει ως προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στο μακροοικονομικό περιβάλλον και στην γεωπολιτική κατάσταση.

Η αύξηση των τουριστικών εσόδων αποδίδεται στη μεγαλύτερη εισροή τουριστών και στην αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού. Η υψηλή ζήτηση, όπως επισημαίνεται, επιτρέπει στις ισπανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις τιμές τους με υψηλότερο ποσοστό περιθωρίου κέρδους. Η Braintrust αποδίδει την αναμενόμενη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στη δύναμη του brand της Ισπανίας στο εξωτερικό, αλλά και στις πολεμικές συγκρούσεις σε Γάζα και Ουκρανία, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ταξιδιών από την Ανατολική στη Δυτική Ευρώπη.

Η έκθεση υπογραμμίζει, πάντως, ότι η εκρηκτική ανάπτυξη του τουρισμού σε λίγες παραθαλάσσιες περιοχές είναι πιθανό να εκτοξεύσει τις τιμές ή να υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών. Το 2023 έξι ισπανικές περιοχές είχαν συγκεντρώσει πάνω από το 90% των συνολικών δαπανών των επισκεπτών. Γι αυτό κρίνεται πλέον επιβεβλημένη η ανάπτυξη της ενδοχώρας της Ισπανίας.

Η Καταλονία αναδείχθηκε και πάλι ο κορυφαίος προορισμός στην προέλκυση αλλοδαπών τουριστών μεταξύ όλων των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας. Μετά την Καταλονία στον κατάλογο είναι τα Κανάρια Νησιά, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Ανδαλουσία, η Κοινότητα της Μαδρίτης και η Κοινότητα της Βαλένθια.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το πρόβλημα της εποχικότητας στην ισπανική τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει μειωθεί κατά 11%. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα παραμένει μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα